L'art del bonsai va néixer a la Xina fa un parell de mil·lennis, i des d'aleshores no ha deixat de fascinar-nos la possibilitat de conrear arbres i arbustos en testos i safates, i mantenir-los de petita mida, miniaturitzats. Però aquest resultat, aquest arbre de mida molt inferior al normal que anomenem bonsai, no és fruit de la genètica, sinó d'una cura meticulosa i una sèrie de tècniques de poda i trasplantament, entre altres cures. Si hi estàs a sobre, poden viure tant com qualsevol arbre de la mateixa espècie en condicions normals. Si no, moriran abans d'adonar-te'n. Si vols evitar-ho, has de saber com cuidar un bonsai... i el primer és no cometre els errors més comuns i fatals.
Si vols iniciar-te en aquest art, o t'han regalat un bonsai i vas una mica perdut/a, comença evitant les situacions que t'indiquem a continuació.
Evita aquests 6 errors i aprèn com cuidar un bonsai
Error núm. 1: No preocupar-se per l'espècie
De vegades, el fet d'anomenar bonsai a la tècnica i, per extensió, a tots els arbres fets bonsai, fa pensar algunes persones que tots els bonsais són el mateix, només que amb diferents formes i colors. I aquest error és mortal.
Els bonsais són arbres o arbustos normals i corrents. I no tots els arbres viuen en el mateix ambient, oi que no? Els avets i les palmeres no acostumen a compartir espai, ni reben igual el fred i la calor, ni requereixen el mateix terra. Per tant, el primer de tot és saber quina espècie tens o vols tenir, i quines condicions de terra, temperatura i cures necessita.
Error núm. 2: Espifiar-la amb el substrat
Conrear un arbre en un test implica disposar d'un espai mínim, que requerirà una cura optimitzada. En conseqüència, no et servirà qualsevol substrat. No pots agafar el primer sac de terra per a testos que vegis al supermercat. Depenent de l'espècie seran millors unes barreges o d'altres, però bàsicament seran substrats granulars d'origen volcànic, tipus akadama, kiriu i de similars. Que són formidables perquè aporten nutrients i permeten un drenatge perfecte, que és el que necessiten els bonsais. Perquè si no, caus en l'error núm. 3.
Error núm. 3: Regar-ne massa
Cada quant cal regar un bonsai? Depèn de l'espècie (una altra vegada), de l'època de l'any... però, sigui com sigui, una de les principals causes de mort de bonsai és perquè els han regat massa i el terra ha quedat embassat.
Si s'entolla el substrat, les arrels s'asfixiaran i poden podrir-se, i el teu bonsai estarà condemnat. Per tant, necessites substrats que drenin genial (la qual cosa explicàvem a dalt) i sobretot testos o safates que permetin a l'aigua sortir. Ah, i rega amb raig molt suau i fi, o fins i tot per degoteig, perquè no es desplaci el terra.
Error núm. 4: Regar-ne massa poc o descuidar el bonsai
Una cosa que aprendràs sobre com cuidar un bonsai és que has de ser bastant constant, precís, mil·limètrica. Es tracta d'un arbre, és a dir, un ésser viu que tendeix a créixer molt. Però el tens tancat en un test de petitíssima mida. I de la mateixa manera que pot entollar-se, aquest substrat pot assecar-se a gran velocitat.
No és tan greu com el cas contrari, perquè si veus que les fulles estan dèbils i es van assecant, podràs humitejar-lo amb esprai, amb regs consecutius, o fins i tot per immersió. Però el sotmetràs a un estrès innecessari.
Això és important si te'n vas de vacances, perquè pots trobar-te'l mort quan arribis. Que algú te'l cuidi seguint instruccions precises!
Error núm. 5: Abonat mil·limètric
Una altra causa habitual de mort de bonsais: massa adob, o massa poc. No et direm que utilitzis adobs químics o orgànics, fes el que vulguis, simplement assegura't de quina és la teva espècie, quant adob requereix, i com encaixa això amb el substrat que hi vas posar. De fet, això està lligat amb el trasplantament, una de les tècniques bàsiques de com cuidar un bonsai.
Error núm. 6: Poca llum solar
Finalitzem amb el pitjor dels errors, un altre dels més comuns juntament amb el de regar en excés. Recorda: no són objectes, no són coses. És igual si queda genial al passadís: es tracta d'un arbre, un ésser viu que necessita llum. Molta llum. L'ideal és tenir-los a l'exterior (sempre protegits de corrents d'aire), però si vols tenir-ho dins, dona-li molta llum. Però molta. Al costat d'una finestra molt millor que en el centre de l'habitació.
Per arribar a bon port amb el teu bonsai necessitaràs aprendre molt més sobre tècniques i cures, però si aconsegueixes mantenir sempre controlats aquests 6 errors habituals, hauràs fet les teves primeres passes per saber com cuidar un bonsai de forma efectiva.