En els últims mesos, la ràpida expansió de la paparra 'Hyalomma lusitanicum' a Catalunya està generant preocupació en el territori, sobretot a l'àrea metropolitana de Barcelona i Tarragona, on té més presència. Aquesta espècie de paparra, originària de la regió mediterrània, pot picar els humans i, com a conseqüència, transmetre malalties greus com la febre hemorràgica Crimea-Congo. En aquest article, et presentem algunes estratègies efectives per evitar les picades de les paparres. Així podràs evitar aquesta nova plaga a Catalunya!

🌱 4 plantes repel·lents de paparres perquè ningú no li xucli la sang a les teves mascotes
 

🪲 La plaga de la paparra 'Hyalomma lusitanicum' s'expandeix per Catalunya
 

La 'Hyalomma lusitanicum' és una paparra de grans dimensions, notable per la seva capacitat per moure's ràpidament i el seu comportament agressiu. A diferència d'altres paparres, aquesta espècie pot detectar els seus hostes des d'una distància considerable i perseguir-los activament. Aquesta espècie prefereix ambients càlids i secs i, de fet, aquestes paparres s'han estès a conseqüència de l'augment de la calor a Catalunya i de la proliferació i falta de control d'animals salvatges, que actuen d'hostes, com el senglar i el conill. 

Com evitar les picades de paparres 'Hyalomma lusitanicum'

Has de tenir en compte que les paparres es troben, sobretot, en arbustos, arbres o branques. Així doncs, has de tenir precaució sobretot en boscos o parcs. Ara que ja saps una mica més sobre aquesta plaga de paparres que afecta Catalunya, aquí tens uns quants consells que pots seguir a l'hora d'evitar les seves picades:

  • Vesteix adequadament: una de les mesures més efectives per prevenir les picades és vestir adequadament. En aventurar-se en àrees on la paparra 'Hyalomma lusitanicum' pugui estar present, és crucial vestir roba llarga. Assegura't de portar pantalons llargs i posar-los dins dels mitjons i porta camises de màniga llarga.
  • Porta calçat tancat i mitjons llargs: evita, sobretot, les sandàlies i sabates obertes. 
  • Utilitza repel·lents d'insectes: els repel·lents d'insectes són una eina clau en la prevenció de picades de paparres. Es recomana aplicar repel·lents que continguin DEET, picaridina o IR3535 a la pell exposada i a la roba.
  • No surtis dels camins senyalitzats: fora dels camins és on hi ha més presència de paparres.

Altres consells per evitar les paparres

A part d'evitar les seves picades puntualment, també és recomanable seguir una sèrie de consells per evitar que ens entrin a casa o que piquin les nostres mascotes

  • Mantenir l'entorn de casa net: mantenir la gespa curta, eliminar les fulles caigudes i reduir les zones d'ombra on les paparres poden prosperar ajuda a disminuir la seva presència. 
  • Protegeix les teves mascotes: elles són les principals víctimes de les picades de paparres i poden portar-les a casa. Utilitza collarets antiparasitaris i altres tractaments preventius. A més, revisa regularment les teves mascotes, especialment després d'estar a l'aire lliure.

Què fer si t'ha picat una paparra?

Si tot i seguir les precaucions se t'ha enganxat una paparra a la pell, és important actuar ràpidament. Fes servir pinces de punta fina per agafar la paparra per la part del cap, el més a prop possible de la superfície de la pell i estira amb un moviment constant cap amunt. Evita aixafar la paparra i assegura't de netejar bé l'àrea de la picada amb aigua i sabó. Després, desinfecta amb alcohol i observa qualsevol símptoma de malaltia, i consulta un metge si cal.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!