Peles de fruita i verdures, pell de ceba i all, marros de cafè, paper, restes d'enciam i closques d'ou... amagat a les teves escombraries hi ha un tresor verd que pots rescatar avui mateix. T'ensenyem com fer adob casolà per enriquir les teves plantes de manera ecològica.

El compost casolà té molts avantatges: estimula l'activitat microbiana del terra, optimitza la retenció de nutrients i la fixació de carboni, afavoreix l'absorció d'aigua, aprofita els residus orgànics, promou la sostenibilitat, i el millor és que no té per què costar-te un cèntim.

Vols aprendre com fer adob casolà? Et guiem pas a pas perquè coneguis els ingredients clau i els consells que et permetran convertir els teus rebutjos orgànics en un valuós recurs per a les teves plantes. Comencem aquest meravellós viatge d'autosuficiència i sostenibilitat!

Eines de compostatge per fer adob casolà: Què necessites?

Per fer compost casolà a casa, necessitaràs materials que et facilitaran el procés:

  1. Contenidor de compost: Pots utilitzar un contenidor especial per a compostatge o utilitzar un barril, un test gran, una caixa de fusta, o qualsevol altre recipient que puguis manipular.

  2. Pales o forquilles de compost: Estris que t'ajudin a barrejar els materials del compost per assegurar un bon aireig.

  3. Termòmetre de compost: No és indispensable, però un termòmetre especial per a compostatge et permetrà controlar que la temperatura es mantingui entre els entre 35 i 65 °C. Així evitaràs la putrefacció i l'olor desagradable.

  4. Accés a l'aigua: Amb la mànega, amb regadora, amb una ampolleta omplerta a la cuina... sigui com sigui, necessitaràs aigua per mantenir el nivell adequat d'humitat.

com fer abonament|adob casolà Bialasiewicz

Com fer adob casolà: selecciona l'orgànic. Imatge: Bialasiewicz.

Quins residus pots utilitzar i quins no?

Afegeix sense por les restes de fruites i verdures, plantes, flors, closques d'ou, restes de poda, suro, paper, cartró, serradures de fusta sense tractar, oli i vinagre (en petites quantitats), marros de cafè, restes d'infusions i palla.

Evita agregar restes de peix, carn i ossos, fems d'animals domèstics, revistes il·lustrades, bolquers, serradures de fustes tractades i altres materials no orgànics, ja que poden causar problemes d'olors, atreure plagues o afectar la qualitat del compost final.

Com fer adob casolà bàsic pas a pas

  • Col·loca el compostador en un espai a l'aire lliure que no rebi la llum directa del sol i disposi de sostre o tapa perquè el compost es mantingui protegit de la pluja o el vent.

  • Crea la primera capa del compost (uns 30 cm) en aquest ordre: terra, branquillons, fulles seques o palla. Aquesta capa servirà per facilitar el drenatge.

  • És el torn dels rebutjos orgànics. Incorpora'ls alternant materials humits i materials secs i trosseja-ho tot molt bé per accelerar la descomposició. Ha de ser una capa d'uns 2-3 cm. Cobreix-la amb uns altres 3 cm de terra. La seqüència ha de ser sempre la mateixa: residu-terra-residu.

  • Remou el compost cada 3 o 4 dies per barrejar i airejar les capes. Aquest pas és molt important perquè es produeixi el compostatge.

  • Extracció del compost entre sis i vuit mesos. Per saber si està a punt has de sentir una olor fresca de bosc i el color ha de ser marró fosc.

com fer abonament|adob propietari stockfilmstudio
Com fer adob casolà: el color i olor del compost són inconfusibles. Imatge: StockFilmStudio.


Ara ja saps com fer adob casolà amb el sistema més bàsic i econòmic, i creu-nos, gaudiràs del procés de transformació de residus en un adob natural i nutritiu. És sorprenent com les escombraries poden convertir-se en vida!