La idea de l'hort urbà és molt atractiva per a tots aquells als quals ens agraden la naturalesa i les cures, però vivim en entorns urbans plens d'asfalt i ciment. Però com fer un hort urbà a casa sense espifiar-la ni desmotivar-se al cap de dos mesos?

El cert és que muntar un hort urbà no és difícil, però si cometem alguns errors de partida, ja començarem malament, trobarem més dificultats, i acabarem deixant-ho. Per això és important que segueixis aquests cinc passos.

Com fer un hort urbà a casa? Els 5 primers passos per evitar les 5 primeres ensopegades

Pas 1: Estudia l'espai

On vols posar l'hort? Depenent del teu espai has de tirar per uns cultius o d'altres, i triar sistemes diferents. Bàsicament existeixen tres formats d'hort urbà a casa:

  • Hort urbà en balcó. L'opció més reduïda, però precisament per això ideal per a principiants. Hauràs d'optimitzar molt l'espai, jugar amb molts testos, i potser pensar en algun tipus d'hort vertical. Si t'agrada el DIY, és el moment d'aconseguir uns palets i muntar el teu hort vertical amb maduixes i herbes aromàtiques. Podràs fer moltes coses, però hi ha cultius a què has de renunciar.

  • Hort urbà en terrassa. L'opció intermèdia. Sense la llibertat del terra nu, però amb espai per moure's, per posar jardineres grans, o llançar-se a una taula de cultiu (que pot cabre en un balcó també, ull). També hauràs de fer algunes renúncies, però tens més marge de maniobra.

  • Hort urbà en jardí. L'opció "deluxe". Espai i terra permet conrear més quantitat, més varietats (com patates o carbasses), jugar millor a combinar cultius, i tenir produccions més importants. També presenta alguns desafiaments addicionals.

Tan important com l'espai disponible és quanta il·luminació rep aquest espai. L'ideal és una orientació cap al sud per aprofitar al màxim el sol, amb 8 a 10 hores de llum. Si són menys no passa res, hi ha molts cultius que tiren amb menys llum, però has de tenir això pensat i calculat.

Finalment, a l'hort urbà li convé poc vent. Si l'espai no està protegit, et convé tallar o esmorteir el vent d'alguna manera.

Pas 2: Tria el model d'hort urbà que tindràs i sigues realista en les teves expectatives

Amb l'estudiat a dalt, i les teves pròpies inclinacions, has de triar el teu model d'hort urbà.

Com que fer un hort urbà a casa depèn de les condicions, pot ser que et toqui un hortet de testos. Però en gaudiràs igual! Imatge: Antonina Vlasova.

Pots dedicar-te a reciclar ampolles de plàstic i qualsevol altre objecte que pugui servir de recipient i omplir el teu balcó de colors i formes surrealistes i amb un toc The Last of Us. Pots decantar-te per horts verticals i omplir les teves parets de vida, o repartir testos i jardineres per tota la terrassa, fins i tot tenir un hort "clàssic" amb les seves tomaqueres i els seus bancals d'aromàtiques al voltant per evitar les plagues. Tot això depèn de tu.

Però el més important és que siguis realista. Produir aliment costa. No som conscients perquè l'agafem del supermercat, però costa molt, i produir molt aliment requereix molt espai.

Si tens un petit balcó, no podràs "viure" del teu hort urbà, podràs complementar la teva dieta amb algunes herbes, hortalisses, enciams, etc. Si tens una terrassa, les patates no són pràctiques: tardaràs molt a aconseguir una collita que us menjareu en un parell o tres de sopars. Tingues això clar per no desmotivar-te, i tria les plantes i hortalisses que més producció i rendiment puguin donar en les teves condicions.

Pas 3: Aconsegueix els materials

Aconsegueix totes les eines necessàries per a l'hort urbà. Imatge: Stockasso.

Anota tot el que necessitaràs, i on el guardaràs. Al viver o botiga de jardineria trobaràs tot el que necessites, a més del que reciclis o tinguis per casa, però, grosso modo:

  • Recipients/testos.

  • Tisores, pala o paleta, aixada, tisores de poda, rasclet... segons el tipus d'hort, faran falta unes o altres eines de jardineria.

  • Regadores, polvoritzadors, i accés a l'aigua en general.

  • Fertilitzants.

  • Guants.

  • Un armari o bagul on guardar-ho tot.

Pas 4: Tria els teus primers cultius

Consulta un calendari de sembra per saber què pots començar a plantar en l'època de l'any en què comencis el teu camí amb l'hort urbà, i tria els teus primers cultius.

Recomanació: comença per el més fàcil. Enciams, raves o alls són senzills de cuidar i poden donar-te les teves primeres satisfaccions. I, com vam dir en el Pas 2: sigues realista. Plantar cebes en testos et donarà unes quantes cebes que et menjaràs en una setmana després de mesos de cures. Plantar alls en testos, en canvi, et donarà una producció que se t'allargarà en el temps i tindrà sentit.

Fer un hort urbà a casa és omplir els teus exteriors de bellesa comestible. Imatge: Sepaolina.

Pas 5: Torna't un friki dels horts urbans!

Ja has començat, ara només et falta obsessionar-te. Llegeix, aprèn i experimenta. Busca experiències i idees d'altres aficionats, informa't sobre les varietats de les teves plantes favorites i les seves particularitats. Sobre plagues i combinacions de cultius. Implementa noves i millors tècniques de reg. Una vegada has après com fer un hort urbà a casa, el seu és fer-ho cada vegada millor, no?