La pujada del nivell del mar és quelcom, ara per ara, inevitable. A la nostra mà està que la pujada sigui inferior a allò que pot arribar a ser, però el procés de desglaç als pols és un fet, i la pujada del nivell del mar, una evidència: a l'informe de 2021 del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), el nivell mitjà del mar està pujant en tot el món al voltant 3,7 mil·límetres per any.

🚨 El mamífer més bonic del món està a prop de desaparèixer: què li està passant?
 

⌚️ Apple llança els seus primers productes neutres en carboni. Quin impacte tindrà?
 

Això no significa que aquesta mitjana hagi de mantenir-se. Podríem reduir-la… o més probablement, augmentarà, ja que el desglaç de l'Antàrtida s'està accelerant. Has arribat a imaginar-te com quedaria Catalunya si pugés dràsticament el nivell del mar? No necessites imaginar-ho: ara pots veure-ho amb els teus propis ulls.

Un simulador de pujada del nivell del mar mostra com quedaria Catalunya si es desfés el gel dels pols

Amb les pujades del nivell del mar cal tenir clars alguns conceptes abans de posar-se a imaginar. En primer lloc, encara que solem associar-lo al desglaç dels pols, en realitat, per a la pujada del nivell del mar només importa el pol sud. El motiu és que el gel del pol nord és gel marí, mentre que l'Antàrtida és un continent, el gel que té a sobre és terrestre (i és el principal dipòsit d'aigua dolça del planeta). Aquest gel sí que fa pujar el nivell del mar, ja que realitza aportacions netes.

Un altre problema és que solem pensar la pujada del nivell del mar de forma estàtica, com si els mars fossin una bassa o una piscina. Oblidem que els corrents afecten aquest nivell, o que els mars tenen marees altes i baixes, i que una pujada que sembla petita pot representar que una vegada al dia, o una a la setmana, s'inundi la teva ciutat. Aquest seria el cas de la Costa Est i el Golf, als Estats Units, on amb tan sols una pujada d'uns 30 cm, centenars de milers de llars nord-americanes es veurien inundades de forma regular.

com a quedaria catalunya si es desglacen els pols|polos 2
Recreació hipotètica de com afectaria Londres la marea en una pujada del nivell del mar. Imatge: JJFarquitectos.

I què passaria a Catalunya amb una pujada així, o pitjor? Ara podem veure-ho gràcies a la iniciativa Climate Central, un grup independent de científics i comunicadors que han creat diferents recursos digitals per divulgar i visualitzar les conseqüències de la crisi climàtica, i les seves possibles evolucions.

Un d'aquests recursos és el Coastal Risk Screening Tool, que sobre la cartografia de Google Maps mostra quines zones quedarien submergides davant de diferents pujades del nivell del mar. Per exemple, si el mar pugés mig metre, el que diguem podria ocórrer cap a 2100 si no frenem el desglaç, patiria molt el delta de l'Ebre, a més d'alguns punts aïllats de la costa i trams de la ciutat de Barcelona.

Una pujada d'1 metre acabaria amb el delta per complet, i tant a la costa de Barcelona com al golf de Roses s'inundarien trams importants. Amb 2 metres de pujada, tota la costa entre Barcelona i Castelldefels desapareixeria, i el golf de Roses gairebé duplicaria el seu volum. I si ocorregués alguna cosa realment catastròfica i una reacció en cadena causés la caiguda i desglaç de tota l'Antàrtida? En aquest cas, l'aigua podria elevar-se fins i tot 6 metres i el panorama a la costa catalana seria per plorar:

Com seria Barcelona inundada

Una altra de les eines de Climate Central, anomenada Picturing our Future, proposa "abans i després" d'una pujada d'entre 1,5 i 3 graus en la temperatura global en multitud de ciutats del món. Així és com es veuria Barcelona amb una pujada de 3 graus des de la Catedral, que es mantindria sana i estàlvia, a diferència de Via Laietana, que quedaria submergida:

Més dures serien les coses en el parc de la Ciutadella, que quedaria inundat gairebé per complet:

El pitjor d'aquesta qüestió és que sabem que passarà, però no exactament quan, ni a quin ritme. Tot pot accelerar-se de sobte, per exemple, si el gel de l'Antàrtida Oriental (que actua com a tap i reservori principal) s'esquerda i comença a desfer-se, o s'accelera encara més el desglaç de l'Antàrtida Occidental. És hora de començar a pensar en clau de temps llarg, i planejar mesures els efectes de les quals potser no veurem nosaltres, però sens dubte notaran els nostres descendents. O això, o que es comprin una casa a l'interior, perquè les costes canviaran.


🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva petjada de carboni i reduir-la plantant arbres.