T'han felicitat en nombroses ocasions pels teus assoliments acadèmics i el teu èxit laboral, però tu mires cap a un altre costat. La gent que t'envolta no deixa de parlar del teu talent i a tu et sembla com si parlessin d'una altra persona. Si penses que quan parlen de tu és més cosa de la sort i les circumstàncies externes, t'ensenyem com superar la síndrome de l'impostor.

👨‍🔬 Com s'han de tractar les persones insegures? Això és el que diuen els experts
 

✍🏻 Coneixes la Síndrome de la Barrufeta als dibuixos animats?
 

El fracàs t'aterreix, penses que ets un frau perquè sents que en realitat no domines res del que t'atribueixen. És possible que estiguis patint un trastorn bastant comú de les persones d'èxit: la síndrome de l'impostor.

Com superar la síndrome de l'impostor en 5 passos

La síndrome de frau o de l'impostor es relaciona amb el sentiment d'inseguretat, el perfeccionisme i la falta de confiança.

Si pateixes la síndrome de l'impostor et sentiràs identificat amb aquesta situació: algú et felicita per un èxit aconseguit, s'activen uns pensaments negatius al teu cap que et fan rebutjar l'elogi perquè penses que el vas obtenir per sort i sents que estàs enganyant la gent. Això acaba afectant la teva personalitat i la teva carrera professional, perquè cada vegada et convences més que no estàs a l'altura del teu lloc i deixes de ser proactiu. Vols destruir tot això? T'ajudem a superar la síndrome de l'impostor en 5 passos.

1. Centra't en els fets

Els fets són veritats observables que no podràs canviar per més que la teva ment et faci pensar en una altra cosa. Per exemple, si et feliciten per haver escrit un assaig magnífic i la teva ment prova de convèncer-te que no ho has escrit tu, centra't en els fets, en els resultats que aquest assaig ha provocat. Això no podràs canviar-ho.

2. Reconnecta amb les teves emocions

Per combatre la síndrome de l'impostor no has de passar per alt les teves emocions. Reconeix que et sents malament, comprèn per què et sents així i oblida els sentiments que no estiguin basats en la realitat. La màgia no succeirà d'un dia per l'altre, però ser conscient t'ajudarà molt a combatre els pensaments irreals.

3. Exterioritza

L'èxit de les teràpies d'ajuda es deu en gran part a l'exteriorització del problema davant un grup de persones. És normal que tendeixis a aïllar-te, però segons les estadístiques el 62% dels treballadors han experimentat alguna vegada la síndrome de l'impostor. La sortida és compartir aquests sentiments amb una altra persona. Reconèixer i empatitzar amb algú que hagi passat o estigui passant per una mica similar ajuda a superar-ho.

4. Desprèn-te de l'ego

Assumeix que ningú no és perfecte. Recorda que grans invents van sorgir de grans errors. Prova de trobar en els teus defectes una cosa positiva i allibera't a poc a poc de l'ego. Fes un viatge al passat i reconnecta't amb qui vas ser, accepta els teus errors i perdona't. El mindfulness i la meditació és un exercici ideal per retrobar-te.

5. Celebra els teus èxits

Aquesta és la part difícil, però i si comences celebrant petits èxits? El teu fill et va demanar que li arreglessis la bici, tu no ets un expert en bicis, però t'hi has posat i ho has aconseguit. Celebra-ho! Regala't uns minuts de música relaxant mentre penses que t'has estalviat haver de portar la bici a un taller i el teu fill està content i se sent orgullós de tu perquè li has solucionat el problema. Acostumant-te a celebrar petits èxits et serà més fàcil acceptar els grans.

Aquests consells sobre com superar la síndrome de l'impostor són només orientatius. Existeixen moltes maneres de superar-lo que comencen per tenir confiança en tu mateix i acceptar els teus errors. La penicil·lina, la Coca-cola, el marcapassos, les galetes amb xips de xocolata… tots ells són productes de l'error. No està malament equivocar-se de tant en tant, veritat?

Si notes que la situació et supera sempre pots buscar ajuda professional. Sigui quina sigui la teva elecció, estem convençuts que acabaràs per superar la síndrome de l'impostor.