El psicoterapeuta Alfred W. Adler, expert a tractar les inseguretats, va descobrir que les llavors de la inseguretat se sembren en les primeres setmanes de vida. Fins i tot quan som nadons, comencem a experimentar els primers indicis d'inseguretat, ja sigui per sorolls forts o cares desconegudes. Durant la infantesa, busquem protecció i afecte dels nostres pares per navegar en aquest món desconegut i fomentar així una autoestima i una personalitat més saludables.

🤷‍♂️ El narcisisme amaga una gran inseguretat segons un nou estudi
 

🧑‍⚕️ Com detectar ràpidament un narcisista, segons els experts
 

Però, aquest escut protector no ens priva de sentir-nos insegurs al llarg de la nostra vida. Qui no ha esborrat mil vegades un dibuix o ha evitat acudir a una reunió per a no sentir-se jutjat. Cal eliminar les inseguretats? Abans d'entrar en debat, t'expliquem que no és el mateix sentir-se insegur en una situació determinada (volar amb avió per primera vegada) al fet que aquest sentiment es converteixi en un comportament habitual i acabi marcant la personalitat i llibertat de l'individu.

T'expliquem com són les persones insegures i com tractar les inseguretats segons els experts.

Com són les persones insegures i com tractar les inseguretats

Segons l'expert en psicologia, Jesús Matos, les persones insegures no poden prendre decisions, són indecises i solen canviar d'opinió o de plans constantment. És comú titllar-les d'antisocials i tímides perquè eviten relacionar-se i acudir a esdeveniments.

Aquests trets, apareixen perquè aquestes persones no han après a gestionar les seves emocions i s'han vist influïdes pel seu entorn familiar i social.

Quan uns pares que veuen el seu fill rondar per un terreny pedregós li diuen: "cauràs", fomenten la seva inseguretat. En canvi, si li demostren la seva preocupació dient-li alguna cosa com a "carinyo, ves amb compte, és perillós" el nen aprèn a sortir del seu cercle de por i està lluny de desenvolupar sentiments d'inferioritat, assenyala l'expert. I el mateix ocorre amb les parelles que s'autoboicotegen, la seva autoestima baixarà i deixarà espai a la inseguretat.

En 2015, un equip de psicoanalistes noruecs liderat per la psicòloga i psiquiatre Else Håvås, va realitzar un interessant estudi en el qual es plantejava una interessant qüestió: com alleujar la inseguretat de l'afecció dels seus pacients. Per a això, van avaluar les transcripcions de 40 sessions de teràpia de pacients amb trastorns d'afecció insegura. Van utilitzar l'Escala de Sintonia Afectiva (AQUESTA) per avaluar les respostes i van descobrir que en lloc de paraules va ser el llenguatge no verbal que van transmetre els terapeutes que va millorar les inseguretats dels seus pacients.

Com ajudar llavors les persones insegures? A més de centrar-nos en el llenguatge no verbal, l'expert en rendiment humà i psicologia laboral, Stefan Falk, suggereix alguns tips per tractar les inseguretats en aquest tipus de persones. Te'n revelem alguns!

1. Balanç d'interaccions

Falk pensa que és molt útil comptar el nombre d'interaccions que s'han tingut amb la persona insegura i avaluar si les experiències desagradables superen les agradables. Això indicarà si realment la persona necessita ajuda.

2. Arrels del problema

És bo descobrir quins temes provoquen les interaccions desagradables en la persona insegura: fes una llista de com es comporta en una o una altra situació. Per exemple, davant de canvis de tasques, reunions d'empresa, etc.

3. Aplica la compassió

Pensa en positiu i activa la compassió. Per a Falk, ajuda imaginar que la persona insegura és el fill d'algú conegut.

4. Indaga

Tracta de conèixer més la persona, comparteix la pausa del cafè a la feina, telèfons de contacte. Qualsevol cosa que permeti apropar-te més per conèixer les seves pors.

5. Transparència

Falk diu que la gent insegura es queixa de les llacunes que troba en les converses amb altres persones i per a això, suggereix aprendre's algunes estructures que ajudin a comunicar-se millor amb aquestes persones:

- D'això estic segur...

- D'això tinc molt poca idea com per haver-me format una opinió...

6. Fraccionar les tasques

Una altra manera de mitigar la inseguretat, per exemple en nous projectes és suggerir períodes de prova: "Què et sembla si intentem això durant tres mesos i avaluem com va?"

Posa a prova aquests suggeriments per ajudar a tractar les inseguretats d'algun amic, familiar o company que coneguis. Així l'ajudaràs a sortir de la seva closca. I no oblidis compartir moments feliços, perquè segons un estudi publicat en l'International Journal of Epidemiology, el 40% del nostre "quocient feliç" es basa en esdeveniments que vivim recentment. Si el que experimentem és decebedor o vergonyós és més fàcil desenvolupar aquesta sensació d'inseguretat.