Els esdeveniments astronòmics són tan rars com, sovint, predictibles. Coneixem les fases lunars, coneixem quan arriba una pluja d'estrelles o quan passa un cometa. Gairebé sempre. Altres vegades, l'univers decideix sorprendre't amb una cosa nova i inesperada. En aquest cas, es tracta d'un cometa tot just descobert, que passa per primera vegada a prop del nostre planeta... i potser és l'última. Descobreix tot sobre el cometa que anomenen Nishimura, i des d'on i quan podrà veure's.
El descobriment del cometa
Va ser aquest mateix mes d'agost quan l'astrònom japonès Hideo Nishimura va descobrir aquest cometa durant una de les seves observacions. El nom oficial que va rebre va ser C/2023 P1, i aquests dies pot veure's des del nostre planeta. Per si no fos prou, el que es veu és un espectacle inusual, ja que la cua del cometa és de color verd. El motiu l'ha explicat a RTVE l'astrònom i astrofísic del CSIC Josep Maria Trigo:
"Aquesta cua es forma a mesura que el cometa s'apropa a l'estrella. La calor del Sol fa que les parts volàtils del cometa, que està format per gas, gel i pols, es vagin evaporant"
El cometa, que, malgrat el seu nom oficial, tots anomenen ja Nishimura en honor al seu descobridor, està a uns 32 milions de quilòmetres del Sol, i ningú no sap el que farà. Segons han explicat des de la NASA, pot ser que es fragmenti i descompongui del tot en apropar-se més al Sol. O pot ser que passi de llarg i surti del sistema solar, en direcció al Núvol d'Oort (aquesta altra gran concentració d'estels que gira en el límit més exterior del sistema).
En qualsevol cas, cal intentar veure'l, perquè potser és un esdeveniment únic que mai no es repetirà!
On i quan veure el cometa Nishimura
La NASA ha confirmat que el cometa és visible des del dia 6 de setembre a tot el planeta, encara que millor a l'hemisferi nord, i en efecte des d'aleshores a les xarxes ja hi ha hagut imatges espectaculars del mateix:
COMETA C/2023 P1 (Nishimura)
— Parc Astronòmic Prades (@parcastroprades) September 3, 2023
📷 Michael Jäger pic.twitter.com/vK59BWn6fJ
De tota manera, els millors dies d'observació estan per arribar:
- El dia 12 de setembre és quan estarà més a prop de la Terra, a uns 125 milions de quilòmetres.
- El dia 17 de setembre serà quan millor podrem veure'l, a causa de la seva posició respecte a nosaltres i el Sol.
Les millors hores per veure'l són l'alba (entre les 6:00 i les 7:00) i el vespre (entorn de les 20:00). Però no sempre es veurà igual de bé, perquè Nishimura expulsa molt gas i poca pols, i és la pols la que reflecteix la llum del sol, així que en alguns moments hi pot haver dificultat per veure-ho. Si tens uns prismàtics o, sobretot, un telescopi, encara que sigui petit, aprofita l'ocasió única. És probable que aquest visitant, d'origen desconegut, mai més no torni a passar pel nostre barri.