“Los catalanes hacen cosas”, va dir una vegada en un espot de campanya l'expresident del govern M. Rajoy, en una de les seves frases més memorables juntament amb altres hits com “un plato es un plato y un vaso es un vaso” o “los españoles somos muy españoles y mucho españoles”. Però, oi que no eren mentida aquestes sentències? És clar que no: els espanyols són molt espanyols, un plat és un plat, i els catalans fan coses. Sovint, coses que hem d'explicar, perquè si no, la gent pensa que ens hem tornat bojos, com quan li clavem cops de bastó als troncs per Nadal perquè ens caguin regals.

👉 5 coses que els catalans sempre hem d'explicar-li a la gent

😤 Les 7 frases més polèmiques sobre catalans
 

Però hi ha tres coses en particular que no és que sorprenguin, o que hàgim d'explicar, sinó que senzillament deixen bocabadat tothom. Són aquestes:

1. Castells

Això de fer castells és una cosa que sorprèn tothom. Els que saben de la seva existència, però mai no els han vist, se'ls prenen fins i tot de conya, “on va aquesta gent fent castells humans”, però la veritat és que quan estàs davant d'una colla castellera en acció, la conya desapareix perquè és quelcom impressionant. La coordinació, el treball en equip, l'esforç, el risc, l'espectacularitat... és difícil sostreure's a la màgia dels castells.

CASTELLS 2022
Concurs de Castells a Tarragona, 2022. Imatge: Jordi Gili, CC BY-SA 4.0.

2. Manifestacions

Quan estem motivats, els catalans muntem unes manifestacions brutals, supercreatives, massives, i sense necessitat de calar-li foc a res. I això mai no ha estat tan cert com en plena efervescència del moviment independentista, quan es van encadenar manifestacions exagerades per a les Diades de l'11 de setembre. El període entre 2012 i 2017 sempre es vivia igual des de la premsa i les xarxes de la resta d'Espanya: rialles i conya amb les “bogeries dels indepes”, fins que arribava el dia i apareixien gairebé dos milions de persones col·lapsant Barcelona, o dibuixant una V gegant, o portant una fletxa enorme, o la més bèstia de totes, la cadena humana d'una punta a una altra de Catalunya el 2013, l'anomenada Via per la Independència. Llavors tots es quedaven bocabadats, desapareixien les bromes, i apareixien els de “hauríem d'escoltar”. Encara que, com sabem, ningú no va acabar escoltant res.

DIADA 2014
Manifestació per la Diada de l'11 de setembre de 2014. Imatge: Arnaugir, CC BY-SA 4.0.

3. Pagar un munt

Ser català surt caríssim, però a la resta d'Espanya no se n'imaginen quant, i quan descobreixen la realitat se'ls queda una boca més gran que després de veure la Via Catalana.

Ja no és només el preu de l'habitatge, que és una bogeria i manté bona part de la població en constant precarietat, o de qualsevol altre servei, que més que servei sembla un atracament. És que a més també ens fregeixen amb impostos. Segons un informe d'aquest 2023 de l'Institut d'Estudis Econòmics (IEE), vinculat a la patronal CEOE, entre les 10 ciutats amb més impostos municipals d'Espanya hi ha 5 catalanes: Girona, Lleida, Tarragona, Reus i Granollers. I en termes autonòmics, la pressió fiscal a Catalunya és més d'un 23% superior a la mitjana de la resta d'Espanya.

PAGAR EL 2023
Els euros volen. Imatge: Wichayada69.

Així, molts espanyols pensen que aquí estem tots muntats en l'euro, quan el cert és que és una de les comunitats on més difícil és viure una vida normal. I clar, es queden bocabadats. Com es queda qualsevol català mitjà en mirar-se el compte bancari el dia 5 del mes.

I a tu, què et deixa bocabadat sobre els catalans? I sobre la resta d'Espanya?