A tots ens agrada quan ens diuen coses boniques. Quan ens diuen coses lletges, ens agrada menys. Però és inevitable. Ni qui escriu això ni qui ho està llegint en aquest moment no estan tot el dia lloant els altres, veritat? A tots ens agrada criticar! I quan es tracta de països que no coneixem, tots ens deixem guiar per estereotips. Els alemanys són secs i disciplinats, els italians són enredaires, els japonesos laboriosos.
👉 5 costums catalans que són normals per a nosaltres però no per als altres
🎤 5 famosos catalans que no sabies que són catalans
Però, què opinen fora sobre els catalans? A tots ens agraden els estereotips quan són bonics ("ui, què treballadors i emprenedors són els catalans!" és un clàssic, però un li agafa el gust fins i tot a frases com "els catalans fan coses"), però, i quan no els agradem?
A La Gandula d'ElNacional.cat hem fet una recerca entre diferents webs de turisme estrangers i analitzat les seves opinions sobre els catalans en general, i visitar Barcelona en particular. I aquestes són les 4 coses que més es repeteixen i menys agraden.
Secs, freds i garrepes
Estereotip en estat pur (encara que, com tot estereotip, no eximeix d'una petita veritat de fons o una mica més generalitzada), allò que els catalans som gent seca que va a la seva i mira sempre pels diners també s'explica en anglès. I també s'explica que és un estereotip.
PERÒ.
Però gairebé mai no trobaràs el tòpic dels webs de viatge de "els XXXX són gent càlida i acollidora" referit als catalans, i tocant a l'atenció al públic es destaca sovint que donem un pèssim servei, que tractem bastant malament el client estranger, i que no gairebé donem propines, o les que donem són ridícules.
Ho veuen tan així, que fins i tot els professionals catalans que treballen amb estrangers residents expliquen aquesta manera de ser perquè s'ho prenguin amb calma, com diu Beatriz Carro de Prada, propietària de BRS Relocation Services, en una entrevista sobre com encaixar a Barcelona sent estranger:
"Els catalans són molt tancats i centrats en la família. No és fàcil entrar en el seu cercle, fins i tot per a gent que parla espanyol. Madrid, per exemple, és molt més fàcil que Barcelona."
Conduïm com a bojos
Els catalans solem queixar-nos de com condueixen els italians, i fins i tot els andorrans. Però els britànics es queixen de com conduïm nosaltres. O això diuen en el popular blog de viatges WoltersWorld.com:
"Simplement hi ha un munt de conductors bojos, així que has d'anar amb compte: tant si ets a l'autopista com a la ciutat, tant si ets conductor com a vianant, estigues sempre alerta!"
I jo que em queixo que la gent no posa l'intermitent a les rotondes...
Parlem català
Per a molts turistes, el català és un interessant afegit cultural a la seva visita a aquesta terra. Però per a molts d'altres (els que no es llegeixen massa guies de viatge), el català és una molèstia, prevista (si es van assabentar abans d'embarcar) o imprevista (si hi van caure de quatre grapes en arribar).
I és que, és clar: el "pobre" turista es creu que com ve Espanya en té prou amb aprendre algunes paraules en espanyol (paella, toros, siesta, sangría, olé... i almenys abans deien "Messi" però ara ni això) i després veu que aquí es parla català i és un xoc. A més, les seves descripcions de l'idioma són hilarants, almenys si prenem de nou la del site WoltersWorld:
"A Catalunya parlen català, no espanyol. Enlloc fora de Catalunya no s'ensenya aquest idioma. El català és una barreja d'espanyol i francès amb altres llengües. Afortunadament, la majoria també parla espanyol, així que podràs anar fent sense massa problemes. De tota manera, si els hi dius algunes poques paraules en català, realment impressionaràs els locals".
No et sents una mica com una mona al zoo a la qual tiren cacauets (en català)? Clar que així se sent tot local que viu en una ciutat turística...
Massa lladre al carrer
Això no és tant una crítica cap als catalans, com la crítica més important que deixen els turistes que venen a Barcelona: la quantitat de carteristes que et trobes, sobretot en Rambles i altres focus turístics, i la passivitat policial sobre això. Escriu "Barcelona pickpockets" a Youtube i veuràs la quantitat de títols suggerits i vídeos existents. Com aquest amb consells per evitar que et robin:
Així que ja veus: no tothom queda encantat de venir de visita a Barcelona o de conèixer catalans. És clar que el tema dels carteristes ens posarà d'acord tant a turistes com locals, veritat?