Aquest juliol en tenim una d'aquestes pluges d'estels que ens visiten cada any: els Delta aquàrids, que passen per la terra anualment entre el 12 de juliol i el 23 d'agost. Però, quin serà el millor dia per veure'ls? I des d'on es veuran millor? Et donem totes les respostes!
🗓 Calendari lunar de juliol 2023: Superlluna del Cérvol i pluges d'estels Delta aquàrids
🌕 Lluna plena d'agost 2023: quan és i a quina hora es podrà veure la Superlluna de l'Esturió
Des d'on es veuen millor els Delta aquàrids?
Aquesta pluja de meteors, a causa del seu radiant (és a dir, el punt al cel des del qual "sembla que venen", en aquest cas la constel·lació d'Aquari, i per això el seu nom), es gaudeix més a l'hemisferi sud, però des del nord també es veuen, simplement la seva taxa d'activitat és menor.
Per veure'ls des d'Espanya, a causa de la nostra latitud 40º nord, el radiant serà sobre l'horitzó entre les 12 de la nit i fins a l'alba.
Quin és el millor dia per veure aquesta pluja de meteors?
El màxim dels Delta aquàrids 2023 serà cap al dia 30 de juliol. El problema, aquest any, és que aquest màxim coincideix amb una lluna creixent molt a prop del pleniluni, que dominarà el cel nocturn durant hores. La llum de la lluna dificultarà molt la visió de la pluja d'estels, fins i tot amb cel completament clar.
Segons l'Institut Geogràfic Nacional, la millor basa per als observadors és esperar fins a les hores abans de l'alba, quan la lluna s'amagui darrere l'horitzó. Serà el moment de més foscor per poder veure'ls!
Què més puc fer per veure bé la pluja d'estels Delta aquàrids 2023?
En primer lloc, no utilitzis instruments òptics. Potser penses que amb uns prismàtics o un telescopi podràs veure-les millor, però el que faràs és limitar el camp de visió. Vaja, que te les perdràs gairebé totes.
D'altra banda, encara que el radiant fa la sensació que venen des d'un punt, es poden veure en qualsevol part del cel. Això sí, com que queden una mica més baixes en l'horitzó, et convé que no hi hagi obstacles com edificis o arbres. Fora d'això, jeu i gaudeix del cel nocturn. I si encara està la lluna al cel mira en direcció contrària, deixa-la a la teva esquena per aprofitar el màxim de foscor possible.
D'on venen exactament els Delta aquàrids?
Els astrònoms creuen que els Delta aquàrids provenen d'un cometa nomenat 96P Machholz, que fa un volt al sol aproximadament cada 5 anys. En el moment en què la Terra es creua amb l'òrbita del cometa, les partícules de la cua entren en la nostra atmosfera a gran velocitat, calcinant-se i convertint-se així en meteors, els estels fugaços que nosaltres contemplem.
És interessant que, en realitat, entren al nostre planeta en paral·lel. Però les enormes distàncies ens fan la sensació que venen des d'un punt concret, que en el cas dels Delta aquàrids és l'estrella Skat de la constel·lació d'Aquari.
Que tinguis sort i en vegis moltes si t'animes, i comprova la nuvolositat a la teva zona abans de sortir!🌕