Cada 11 de setembre, Catalunya celebra la seva Diada Nacional de Catalunya, una data que commemora la caiguda de Barcelona el 1714 durant la guerra de Successió Espanyola. Però aquesta festivitat no es queda només dins les fronteres catalanes. Enguany, la Diada de Catalunya travessa oceans i fronteres i arribarà a 20 països de tot el món, amb activitats organitzades per les delegacions del Govern a l’exterior. Amb activitats que van des de concerts, exposicions i xerrades fins a degustacions gastronòmiques i representacions teatrals, les celebracions de la Diada d’enguany arriben fins a 9.000 kilòmetres de distància. Coneix els països que ens acompanyaran celebrant aquesta festivitat!
🔴 Manifestació de la Diada 2024 de l'11 de setembre, DIRECTE | Última hora dels actes de l'11 de setembre
🎉 Actes de la Diada 2024: agenda completa de l'11 de setembre
Les celebracions més rellevants arreu del món
Les delegacions del Govern han organitzat un ventall d’activitats diverses per tal de portar l’essència de la Diada a diferents racons del món. Amb l'etiqueta a les xarxes socials #DiadaAlMón, aquestes celebracions no només volen apropar Catalunya arreu del món, sinó també donar a conèixer la seva cultura i història als països d’acollida. Aquí te’n mostrem alguns dels actes més destacats.
Brussel·les
El cor d’Europa, Brussel·les, no podia faltar a la llista de ciutats que celebren la Diada de Catalunya. El 12 de setembre, l’Espai Catalunya Europa acollirà una recepció institucional per a la comunitat catalana resident al Benelux, amb la presència de socis europeus i internacionals. A més, el grup de cantautores Alosa posarà la banda sonora a aquesta trobada festiva.
Àfrica Occidental
Dakar, Senegal, serà testimoni d’una celebració institucional el 7 de setembre, on es barrejaran la música afrodescendent i catalana en un concert únic. El compositor i músic Mu Mbana, originari de Guinea Bissau, compartirà escenari amb l’artista Maguette Dieng i la cantautora catalana Estel Peres. Aquest esdeveniment també inclourà una exposició de cultura popular catalana i una degustació gastronòmica que fusionarà plats senegalesos amb tocs catalans.
Alemanya
El 10 de setembre, els catalans a Berlín podran gaudir d’un acte institucional amb un concert de Francesc Ribera (Titot) i el músic David Rossell, que portaran un tros de la Catalunya central i prepirinenca a la capital alemanya. A més, no hi faltarà una mostra de la gastronomia catalana.
Andorra
Andorra aprofitarà la Diada per tractar un dels temes més preocupants tant a Catalunya com a Andorra: els incendis forestals de sisena generació. El 12 de setembre, experts en la matèria es reuniran a Sant Julià de Lòria per debatre sobre aquesta amenaça compartida.
Més enllà de l'Atlàntic: Amèrica Llatina i el món anglosaxó
No només Europa i Àfrica se sumen a les celebracions de la Diada de Catalunya. Amèrica Llatina, els Estats Units i el Canadà també tindran la seva pròpia agenda d’actes, mostrant com la comunitat catalana està ben arrelada en aquestes regions.
Brasil
El Brasil es vestirà de gala l'11 de setembre amb una xerrada sobre literatura, dictadura i democràcia a la Universitat de São Paulo. Aquest acte reflexionarà sobre la connexió entre Catalunya i Amèrica del Sud en termes de lluita i resistència. I l’endemà, la música prendrà protagonisme amb un concert de l’Orquestra de Cambra Paulista, que interpretarà peces del compositor i director català Roberto Laborda.
Argentina
A Buenos Aires, l’11 de setembre es projectarà un màpping a la façana del Casal de Catalunya, explicant els vincles històrics entre Catalunya i Argentina des d’una perspectiva migratòria. Aquest acte serà seguit d’una recepció institucional.
Els Estats Units i Canadà
Als Estats Units, la Delegació del Govern a Washington, DC, organitzarà una instal·lació audiovisual immersiva sobre Catalunya i les arts l'11 de setembre, amb una degustació de vins i caves catalans. Aquesta mateixa instal·lació viatjarà l’endemà a Nova York, on també hi haurà una lectura musicada de poemes i un concert de la violinista Mireia Clua.
A Montreal, el 9 de setembre, es farà una recepció institucional amb la comunitat catalana i la participació de la cantant Valérie Gagné, que interpretarà cançons de Marina Rossell i Maria del Mar Bonet.
Japó
A milers de quilòmetres de Catalunya, a Tòquio, la Diada també serà protagonista. L'11 de setembre, la violinista barcelonina Adriana Alcaide oferirà un concert conjunt amb el grup de música tradicional japonesa Soubugen. Aquest esdeveniment és una mostra de com la música pot unir cultures tan diferents però, alhora, tan connectades.
Mèxic
A Mèxic, la Diada començarà amb un concert homenatge aquest diumenge 8 de setembre per commemorar el bicentenari del naixement de Jaume Nunó, el compositor català de l'himne nacional mexicà. Abans del concert, Cristian Cantó oferirà una conferència sobre la seva trajectòria musical, destacant els vincles entre Catalunya i Mèxic. Aquest esdeveniment tindrà lloc a la Sala Gran del Conservatori Nacional de Mèxic a Ciutat de Mèxic. El dimecres 11 de setembre, es farà una recepció institucional a la Fundació Miguel Alemán, on es reunirà la comunitat catalana i mexicocatalana per continuar les celebracions.
Tots els països arreu del món que celebren la Diada
A més dels països esmentats, la Diada de Catalunya se celebrarà en molts altres llocs, des de Suïssa fins al Regne Unit, passant pel Nord d'Àfrica, els Països Nòrdics, Itàlia i Portugal. Cada esdeveniment tindrà la seva pròpia identitat i temàtica, però tots compartiran l’objectiu de fer visible Catalunya al món. Aquí tens un resum de totes les celebracions:
- Brussel·les (UE): Recepció institucional i concert amb Alosa.
- Dakar (Àfrica Occidental): Concert amb Mu Mbana i exposició de cultura popular catalana.
- Berlín (Alemanya): Concert de Francesc Ribera, Titot, i David Rossell, amb gastronomia catalana.
- Andorra: Taula rodona sobre incendis forestals de sisena generació.
- Brasil (São Paulo): Xerrada sobre literatura i dictadura, i concert de l’Orquestra de Cambra Paulista.
- Argentina: Màpping i exposició sobre esport femení a Buenos Aires.
- EUA i Canadà: Celebracions audiovisuals i concerts a Washington, Nova York i Montreal.
- Japó (Tòquio): Concert de la violinista Adriana Alcaide amb música tradicional japonesa.
- Eslovènia i Àustria (Europa Central): Recepció amb tapes catalanes i concert a Viena.
- França (París): Recepció a la comunitat catalana amb la cantautora Mar Pujol.
- Itàlia: Concerts de Cesc Gelabert a Roma i Meritxell Gené a l'Alguer.
- Mèxic: Homenatge al compositor català Jaume Nunó i recepció a Ciutat de Mèxic.
- Nord d’Àfrica (Rabat): Concert de Pep Sala i Simone Lambregts.
- Suïssa: Conferència literària i acte institucional a Ginebra.
- Portugal (Lisboa): Concert de la cantautora catalana Gemma Humet.
- Regne Unit i Irlanda (Londres): Recepció amb la banda Periscopi Invertit.
- Països Nòrdics i Països Bàltics (Estocolm): Presentació oficial dels Castellers d’Estocolm.
- Croàcia (Zagreb): Representació teatral d'"Un concert a la Casa Blanca".
- Estats Andins (Quito): Recepció institucional i degustació de gastronomia catalana.