Durant l’Edat Mitjana, Bilbao va ser el moll d’estiba de la llana de la Mesta —el ramat més gran del món— que enviaven als telers de Flandes. I va ser el moll de desestiba de la manufactura tèxtil —la més luxosa del món— que arribava des de Flandes. Superada l’Edat Mitjana i totes les crisis pròpies d’un canvi d’era, aquells molls —kaiak, en eusquera— van veure la progressiva desaparició de la llana i de les franel·les i la seva substitució pel carbó i el ferro. Durant els segles XIX i XX, la sutja va tenyir el terra dels carrers i les façanes de les cases de color fosc.
Però, en les darreres dècades, Bilbao ha viscut una transformació espectacular. Avui és una referència urbanística reconeguda internacionalment perquè la força del seu avantguardisme es basa en la integració i el respecte al seu passat mercantil i industrial. Bilbao és una immersió en l’ànima del poble basc. En la història; en el seu misteriós origen. En la cultura; com a receptacle de la llengua i de la tradició cosmogònica més antigues d’Europa. En la gastronomia; com una de les més riques i reconegudes del món. I en la seva voluntat de projecció cap al futur.
I això és el que hi anem a “descobrir”. Anem a Bilbao per gaudir dels “imprescindibles”, com el Guggenheim. Però, també, anem a “descobrir” aquella Bilbao que no és a les rutes de turisme convencional. Aquella Bilbao que explica una llarga història de vitalitat i d’ambició i que, en l’actualitat, és part indissociable de la quotidianitat dels bilbaïns. I hi anem, també, per “descobrir” aquella Bilbao més oculta i més misteriosa als ulls dels forasters. En el nostre viatge, anirem a les fondes i a les tavernes més arrelades a l’imaginari popular bilbaí i més desconegudes per als forasters.
Quan anem a Bilbao?
Del 28 al 31 de març de 2025.
Com hi anem i què hi farem?
Divendres 28 de març de 2025
A les 09:05 sortim de l’aeroport de Barcelona en un vol en direcció a Bilbao.
A les 10:20 arribem a l’aeroport de Bilbao i amb un autocar privat ens dirigim a l’Hotel Hesperia (****), situat a l’areny de la ria, a l’eixample del segle XIX.
Durant el matí farem una primera presa de contacte amb la ciutat i explorarem la part històrica: els carrers i places de Zazpi Kaleak (els “set carrers”, en eusquera) “descobrint” els racons més insospitats de la zona. Visitarem també els “imprescindibles” (la catedral, el mercat de la Ribera, el pont de San Antón i la plaça Berri).
Després anirem a dinar en un restaurant de la zona i farem la primera immersió en la cultura enogastronòmica basca.
Després de dinar, agafarem el tramvia i travessarem l’elegant eixample bilbaí del segle XIX, que il·lustra la força de les classes industrials basques de l’època, i anirem fins a l’esplanada dels antics molls de la drassana Euskalduna, que actualment acull l’edifici del Museu Guggenheim. Accedirem al seu interior i gaudirem d’una visita guiada que ens conduirà per totes les curiositats arquitectòniques i per tots els espais expositius de l’edifici.
Sortint del Guggenheim, ja al vespre, recorrerem l’exterior de l’edifici, contemplant la posta de sol sobre la ria i la il·luminació dels antics molls, convertits en un passeig urbà; i dels nous ponts, que connecten les dues ribes de la ria. I ens donarem temps lliure per sopar —qui ho vulgui— en alguna taverna de Mazarredo.
Dissabte 29 de març de 2025
Després d’esmorzar a l’hotel, ens dirigirem als molls de Mazarredo, passejant pels elegants carrers i places del seu voltant, per “descobrir” la història d’aquelles nissagues familiars del barri que van impulsar el nacionalisme modern basc.
Tot seguit ens embarcarem en un creuer fluvial, que ens conduirà —ria avall— fins, pràcticament, la desembocadura, passant per sota del Pont de Biscaia (una gegantina construcció de ferro del segle XIX). En el decurs d’aquest creuer “descobrirem” la història social i ideològica contemporània de Bilbao a través dels paisatges urbans que il·lustren les dues ribes oposades de la ria (la margen derecha, de les classes privilegiades; i la margen izquierda, de les classes humils).
Desembarcarem a Santurtzi, passejarem pels seus carrers i “descobrirem” la història dels arrantzaleak (els tradicionals pescadors bascos de la ria de Bilbao) que remunten el seu origen a l’Edat Mitjana i la de les classes obreres contemporànies del carbó i del ferro. Pujarem del Pont de Biscaia —a Portugalete— i passarem a l’altra riba i passejarem pels carrers de l’elegant Getxo, tradicional ciutat residencial de les classes privilegiades de Bilbao.
A migdia agafarem el metro i tornarem a Bilbao, per dinar i gaudir d’una nova immersió en la cultura enogastronòmica basca.
A la tarda, visitarem el Itsas Museoa (el Museu del Mar), un dels millors espais museístics d’Euskal Herria i un dels que d’una forma més il·lustrativa i didàctica expliquen la històrica projecció del poble basc cap a la mar: la figura mítica Itsas Gorri; les carraques basques medievals que transportaven llana i manufactures; els corsaris bascos de la Guerra dels Cent Anys; els baleners bascos que van arribar a Amèrica mig segle abans que Colom; o les gabarres contemporànies d’estiba i desestiba de ferro i de carbó.
Al vespre ens donarem temps lliure per —qui ho vulgui— passejar pels animadíssims carrers de Zazpi Kaleak i per sopar en alguna taverna de la part històrica.
Diumenge 30 de març de 2025
Ens n'anem a Gernika!!!; la capital històrica de Biscaia i d’Euskadi
Després d’esmorzar a l’hotel, agafem l’Euskotren, un metro de superfície modern, còmode i puntual que ens portarà fins a Gernika. El recorregut, de 40 quilòmetres, es fa en una hora, durant la qual podrem contemplar els paisatges urbans i naturals de les valls dels rius Ibaizabal i Oka; i els de l’anomenat Arco Plegado Vasco (la continuació dels Pirineus que es desplega en paral·lel a la costa).
Arribats a Gernika, passejarem per la ciutat per “descobrir” i reviure els escenaris on es va produir l’atac aeri nazi de 1938, considerat el primer bombardeig per saturació de la història de l’aviació.
Tot seguit visitarem la Casa de Juntas i l’arbre de Gernika, i coneixerem la història de les institucions polítiques basques, que remunta a l’Edat Mitjana, però que es van inspirar en models organitzatius ancestrals, que clavaven les seves arrels en l’època prehistòrica.
Després gaudirem d’una nova immersió en la cultura enogastronòmica basca, i tot seguit retornarem a Bilbao amb l’Euskotren.
A la tarda, havent arribat a Bilbao ens dirigirem a l’Azkuna Zentroa, un espectacular edifici històric construït a principis del segle XX que havia estat un magatzem de vi anomenat “la Alhóndiga”, i que és una de les millors mostres de l’estil arquitectònic industrial a Europa.
Actualment és un centre de cultura contemporània, que acull exposicions temporals. Hi accedirem i gaudirem d’una visita guiada que ens conduirà —a través de la història de l’edifici i de la ciutat—, per totes les curiositats arquitectòniques i per tots els espais expositius de l’edifici.
Sortint a l’Azkuna Zentroa, ens donarem temps lliure per passejar per l’animadíssim eixample històric de la ciutat i per a sopar en alguna taverna de la zona.
Dilluns 31 de març de 2025
Esmorzarem a l’hotel, farem el check-out i deixarem les maletes a la recepció.
Al matí ens n'anirem a l’Alt d’Artxanda, per tenir una visió panoràmica de la ciutat i de la ria. Hi pujarem amb el funicular.
De retorn, ens donarem un temps lliure per fer un vermut al Mercat de la Ribera o a la plaça Berria, per fer les últimes compres i per dinar.
A l’hora convinguda, tornarem a l’hotel recollirem les maletes i amb un autocar privat ens n'anirem fins a l’aeroport de Bilbao.
Iniciarem el vol de retorn a les 19:55.
Aterrarem a l’aeroport de Barcelona a les 21:05.
PREUS PER PERSONA EN HABITACIÓ DOBLE
Preu per membres Bàsic i Prèmium d’ElNacional.cat: 975 euros + vols*.
Preu per no membres d’ElNacional.cat: 1.075 euros + vols*.
Suplement habitació individual: 160 euros
(*) Vols no inclosos. El preu dels vols es calcularà un cop les preinscripcions arribin al mínim de 14 viatgers necessari per poder confirmar el viatge, segons la disponibilitat del moment. Els horaris de vol escollits podran ser modificats a criteri de l’organitzador. Consulteu-nos la possibilitat de viatjar també amb tren.
Què inclou aquest preu?
- Trasllats privats d’entrada i sortida entre l’aeroport de Bilbao i l’hotel.
- 3 nits d’allotjament i esmorzar a l’hotel Hesperia Bilbao 4* o similar.
- 3 dinars a restaurants locals.
- Bitllets de transport públic, ascensors, passarel·les i funiculars segons itinerari.
- Entrades segons programa de visites. Guia acompanyant especialitzat: Marc Pons.
- Assegurança d’assistència i cancel·lació AON Escapadas Premium.
Consulteu la resta de condicions en el PDF situat a la cua d’aquest article.
Per a més informació o per contractar, escriviu a: elnacional@vinolas.com