El Lebor Gabála Érenn ("El Llibre de les Conquestes d’Irlanda") és un meravellós relat literari que explica que la nació irlandesa és el resultat de sis invasions, que es van produir durant un llarg i èpic recorregut que transcorreria des de l’alba dels temps (i que la investigació històrica situa cap al 2500 aC) fins al llindar de la nostra era (que els historiadors situen al 500 aC). Segons aquesta fantàstica tradició, la història d’Irlanda s’inicia a partir de Ceasair, una neta de Noé expulsada de l’Arca, que es va construir la seva pròpia embarcació i amb tres homes (Bith, Fintan i Ladra) i una cinquantena de dones va solcar els mars fins que, després de set anys de navegació cercant el seu lloc al món, va desembarcar a Donemark, molt a prop de l’actual Cork, per a crear-hi la primera societat irlandesa.
El Lebor Gabála Érenn relata que, segles més tard, un altre descendent de Noé, anomenat Partholon, i acompanyat per 9.000 persones, va arribar a Irlanda i va colonitzar les terres buides. I encara uns segles més endavant, un altre descendent de Noé, en aquest cas anomenat Nemed, faria el mateix. La gent de Ceasair, Partholon i Nemed són els que la investigació històrica associa amb els pobles neolítics (les primeres civilitzacions de l’illa). Finalment, el relat es completa amb les successives aparicions dels Fir-Bolg, els Tuatha Dé Danann i els Milesians, que —segons el Lebor Gabála Ërenn— van eliminar, físicament, els anteriors pobladors i van esdevenir la base ètnica del poble irlandès. Serien els que la investigació històrica associaria amb els pobles cèltics (procedents del continent) i gaèlics (procedents de l’illa britànica).
En el nostre viatge, ens n'anem a "descobrir" els testimonis d’aquest relat. Fins i tot aquells testimonis que van més enllà en el temps i que s’endinsen en la nostra era. Testimonis monumentals, com les construccions megalítiques de l’edat dels metalls. Testimonis culturals, com la llengua gaèlica i la música i la dansa tradicionals irlandeses. Testimonis cosmogònics, ocults en els primitius edificis cristians —construïts a l’inici de l’Edat Mitjana—, i que ens parlen d’un curiosíssim sistema confessional que hauria sincretitzat la religió ancestral cèltica i l’evangelització d’aquella societat. Testimonis antropològics d’antiquíssima pràctica, com la cetreria, la pastura i la gastronomia. Testimonis llegendaris, com el mite artúric o la història de Sant Borondó, que, mil anys abans que Colom, ja parlava de l’existència del continent americà.
Quan anem a Irlanda?
Del 27 de juliol al 3 d’agost del 2025
Com hi anem i què hi farem?
Diumenge 27 de juliol. Barcelona-Cork
A les 4.00 h de la matinada, ens trobem a l’aeroport de Barcelona per a agafar un vol en direcció cap a Cork. A les 6.10 h, iniciem el vol i a les 7.40 h arribem a l’aeroport de Cork.
Cap a les 9.00 h, fem el check-in a l’hotel Metropole Cork (****), al centre de la ciutat, i poc després farem un brunch per a agafar forces.
Tot seguit, sortim a conèixer la ciutat i ens endinsem al casc històric per a visitar la Catedral de Saint Finbarr, espai destinat al culte des del segle VII. I el Fort Elizabeth, la particular "ciutadella" de la capital del sud d’Irlanda, construïda al segle XVII, durant l’època de la dominació anglesa, i que durant els dos segles posteriors va tenir diversos usos, sempre relacionats amb l’aparell repressor britànic.
A la tarda, ens "perdrem" pels carrers de la part històrica de la ciutat, amb multitud de façanes d’estil victorià (segle XIX) i comerços tradicionals, que ens explicaran com era una petita ciutat de la metròpoli en temps de l’Imperi britànic, que va dominar mig món. Acabarem la tarda al Franciscan Well Bar, bressol de la cervesa artesana de Cork, per a fer un tast d’aquesta fabulosa beguda.
Després ens donarem un temps lliure per a sopar i per a fer una passejada nocturna.
Dilluns 28 de juliol. Cork-Blarney-Kenmare-Killarney
De bon matí, esmorzem a l’hotel, fem el check-out, carreguem les maletes a l’autocar i iniciem el viatge cap a Killarney, al centre geogràfic del comtat de Kerry (120 km), que serà el nostre camp base durant els dies següents.
Poc després, ens aturarem al castell de Blarney (10 km), una fortalesa medieval que va ser un dels principals focus de la resistència irlandesa a la dominació i colonització angleses. Els jardins que l’envolten contenen una sèrie d’elements històrics que són part importantíssima de la tradició irlandesa, com per exemple la Pedra de l’Eloqüència, que el rei escocès Robert the Bruce va regalar al rei irlandès Cormac Mac Cárthaigh.
Prosseguirem el nostre viatge cap a l’extrem sud-oest de l’illa, a través dels enigmàtics paratges de l’antic regne medieval de Deas-Mumhaim (anomenat Desmond, en anglès) fins a Kenmare (80 km), una calmosa ciutat costanera situada al fons d’una badia. Dinarem a Kenmare, i prosseguirem fins al coll de Moll’s Gap (15 km) i ens aturarem per a observar, des de l’alçada, el Parc Natural de Killarney.
Prosseguirem fins a la granja d’ovelles de Kissane (5 km) i ens hi aturarem per a conèixer el paper de l’activitat pecuària en la història social i econòmica d’Irlanda. A Kissane, ens endinsarem en la vida quotidiana d’una granja tradicional de ramat de pastura i veurem la secular interacció dels humans i els animals que ha marcat aquesta activitat amb una demostració de gossos d’atura.
Al vespre, arribarem a Killarney, camp base del nostre viatge al sud-oest d’Irlanda, i farem el ckeck-in a l’Hotel International (****). A partir d’aquell moment, ens donarem un temps lliure per a sopar i per a fer una passejada nocturna.
Dimarts 29 de juliol. Part baixa del Parc Natural de Killarney
Esmorzarem a l’hotel i després ens endinsarem a la part baixa del Parc Natural de Killarney i hi farem una ruta pedestre d’uns 6 km al voltant del llac, per un espai pla i de fàcil recorregut, per camins forestals que travessen els boscos de la tradició mítica irlandesa. No obstant això, qui no vulgui o no pugui fer la ruta a peu, es podrà incorporar més tard a la resta directament a la Muckross House.
En el decurs de la ruta, ens aturarem a les ruïnes de l’abadia franciscana de Muckross. L’edifici va ser abandonat i saquejat durant el segle XVIII, però els seus murs i la seva sagrera, en un bon estat de conservació, expliquen una part essencial de la història del país. A la finalització de la ruta, accedirem a la Muckross House, una típica casa pairal irlandesa que ens explicarà la vida quotidiana d’una família terratinent del segle XIX.
Acabada la ruta pedestre, ens donarem una estona lliure per a dinar, i tot seguit un autocar privat ens conduirà a una falconeria (11 km) per a conèixer la importància que tenia l’activitat de la cacera entre les classes nobiliàries medievals de l’illa. A la Falconry Kerry, tindrem ocasió de posar-nos en la pell d’un baró o d’una baronessa feudals. Ens calçarem un guant de pell i conduirem una au de cetreria.
Al vespre, agafarem el nostre autocar i tornarem a Killarney, camp base (5 km), i ens donarem una estona de temps lliure per a descansar, sopar i, qui ho vulgui, fer una passejada nocturna.
Dimecres 30 de juliol. Península de Dingle
Esmorzarem a l’hotel, i tot seguit agafarem un autocar particular que ens conduirà a la península de Dingle (90 km), anomenada, popularment, Corkaguiney, i que és la punta més occidental d’Irlanda i del continent europeu. La península de Dingle és un gran espai natural, escassament poblat, que alberga els paisatges costaners més espectaculars d’Irlanda i on, encara, s’hi parla la llengua gaèlica.
Trepitjarem les solitàries i salvatges platges de Coumeenoole i Dunmore Head i els penya-segats de Dun Chaoin, que el National Geographic va descriure com "l’indret més bell del món", i que durant l’era de les navegacions (segles XVI a XVIII) van ser escenaris de grans naufragis i d’una lucrativa activitat de saqueig, a bastament practicada per la societat local, i que es basava en la citació "el que retorna el mar és de qui ho troba".
Dinarem en un restaurant o un pub de la zona, i tot seguit ens dirigirem al Blasket Center, un museu interactiu, situat als solitaris penya-segats de Slea Head Drive, i que explica la història de la societat de les illes Blasket, evacuada el 1953 després de segles d’aïllament: la seva vida tradicional, la seva llengua i la seva cultura ancestrals, les seves formes mil·lenàries de treball i de transport i la seva eterna lluita per la subsistència.
Al vespre, agafarem el nostre autocar particular i retornarem a Killarney, el nostre camp base. En arribar, ens donarem una estona lliure per a descansar, sopar i fer una passejada nocturna.
Dijous 31 de juliol. Portmagee-Illa d'Skellig Michael-Cahergal
Esmorzarem a l’hotel, i tot seguit agafarem un autocar particular que ens conduirà fins a Portmagee, una bucòlica i tradicional vila de pescadors, de cases amb cridaneres façanes de colors i un petit port; situada a l’extrem occidental de la península de Kerry (77 km). Allà embarcarem en un ferri i navegarem fins a les illes de Skellig (10 milles nàutiques).
Segons la nostra condició física, podrem triar entre dues opcions de travessia. La més còmoda consistirà en la navegació entre les dues illes Skelling, d’unes dues hores i mitja, per a admirar els espectaculars paisatges marins. I l’altra, per als més aventurers, consistirà a desembarcar a l’illa d'Skellig Michael i pujar una escala de pedra de 640 graons que circumval·la l’illa fins al cim, on hi ha el monestir de Saint-Finnan.
Al migdia, ens reunirem, de nou, a Portmagee per a dinar en un restaurant de la vila i, tot seguit, i de retorn a Killarney, ens dirigirem a Cahergal (20 km) i ens endinsarem en la història de les primeres societats irlandeses. Visitarem el Fort de Pedra de Cahergal, una fortificació construïda a l’Edat del Ferro (1500 aC), que explica el procés de militarització i patriarcalització d’aquella societat primigènia.
Al vespre, retornarem a Killarney (60 km) i ens donarem una estona lliure per a descansar, sopar i fer una passejada nocturna.
Divendres 1 d’agost. Part alta del Parc Natural de Killarney
Esmorzarem a l’hotel, i tot seguit agafarem un autocar particular que ens conduirà fins al Kate Kearney’s Cottage, on ens endinsarem a les formes de transport tradicionals. Pujarem en carros tirats per ponis irlandesos (uns èquids d’una mida lleugerament inferior al cavall tradicional, però superior als ponis europeus) i farem una "descoberta" d’uns 12 km per la part més salvatge i muntanyosa del parc.
Arribarem a Lord Brandon’s Cottage, situat a la cua de l’Upper Lake (el llac alt) per a dinar, i tot seguit ens embarcarem en un llaüt per a fer una travessa de 14 milles marines pel sistema de llacs del Parc Natural (Upper, Muckross, Leane) fins al Castell de Ross, situat sobre l’illa lacustre de Ross, que va ser la llar dels dirigents del clan O’Donoghue i la darrera resistència irlandesa a la repressió anglesa del segle XVII.
Al vespre, el nostre autocar particular ens vindrà a buscar a l’embarcador de Ross Castle i ens conduirà fins a Killarney (3 km). Allà ens donarem un temps lliure per a descansar, sopar i fer una passejada nocturna.
Dissabte 2 d’agost. Killarney-Cobh-Cork
Esmorzarem a l’hotel i farem el check-out. Tot seguit, carregarem les maletes en un autocar particular que ens conduirà a Cobh, una petita ciutat situada sobre la ratlla de la costa que, històricament, ha fet les funcions de port de Cork (110 km). El port de Cobh explica un dels episodis més importants de la història d’Irlanda: va ser el punt de partida de l’emigració cap a Amèrica de més d’1.000.000 de persones.
A Cobh visitarem l’Heritage Center, un modern equipament cultural creat als històrics coberts del port de Cobh, que explica aquest colossal fenomen migratori. Des de la marginació social i econòmica de les majoritàries classes humils irlandeses durant la llarga dominació anglesa, passant pel gran episodi de fam de mitjans del segle XIX, fins al paper que desenvoluparia a Amèrica aquesta colossal emigració.
Després disposarem d’un temps lliure per a dinar i passejar pels carrers d’aquesta històrica ciutat, i tot seguit reprendrem el camí fins a Cork (20 km) per a fer el check-in a l’hotel Metropole Cork (****), el mateix on ens allotgem a l’arribada a l’illa. Tot seguit, sortirem per a visitar la Cork City Gaol (la presó de Cork), un sinistre edifici històric on, durant segles, van estar reclosos els presos polítics irlandesos.
Al vespre, farem el darrer sopar de grup d’aquest viatge en un restaurant de la ciutat, i després, qui ho vulgui, podrà fer una passejada nocturna.
Diumenge 3 d’agost. Cork-Barcelona
Cap a les 5.00 h, farem el chek-out i, tot seguit, un autocar privat ens traslladarà a l’aeroport de Cork.
Cap a les 6.00 h arribarem a l’aeroport, facturarem equipatges i ens prepararem per a iniciar el vol de retorn.
A les 8.05 h, inici del vol.
A les 11.25 h, arribada a l’aeroport de Barcelona.
PREUS PER PERSONA EN HABITACIÓ DOBLE
- Preu per a membres Bàsic i Premium d’ElNacional.cat: 2.650 euros + vols*
- Preu per a no membres d’ElNacional.cat: 2.750 euros + vols*
- Suplement habitació individual: 600 euros
- Suplement desembarcament a l’illa d'Skellig-Michael: 75 euros
- Suplement cinc sopars de grup opcionals a l’hotel de Killarney: 190 euros
* Vols no inclosos. El preu dels vols es calcularà un cop les preinscripcions arribin al mínim de 16 viatgers necessari per a poder confirmar el viatge, segons la disponibilitat del moment.
EL PREU DEL VIATGE INCLOU
- Trasllat privat d’entrada entre l’aeroport de Cork i l’hotel
- Dues nits d’allotjament i esmorzar a l’hotel Metropole Cork 4*
- Cinc nits d’allotjament i esmorzar a l’hotel Killarney International 4*
- Trasllat privat de sortida entre l’hotel i l’aeroport de Cork
- Un brunch i tres dinars a restaurants o pubs locals
- Un sopar a un restaurant seleccionat
- Excursions, entrades, visites i audio-guies, segons itinerari
- Guia acompanyant especialitzat: Marc Pons
- Assegurança d’assistència i cancel·lació AON Escapadas Premium
EL PREU DEL VIATGE NO INCLOU
- Vols d’anada i tornada
- Àpats mencionats com a lliures o no inclosos a l’itinerari
- Extres personals i tot allò no indicat a l’apartat anterior
- Propines i portamaletes
Per a més informació o per a contractar, escriviu a:
elnacional@vinolas.com