A l’era de les navegacions (segles XV i XVI), Sevilla va ser la capital del món. Sevilla va ser la Manhattan dels negociants, armadors i navegants que, amb el teló de fons del Renaixement, es van llançar a l’exploració i la colonització de l’Àfrica i d’Amèrica. Riques nissagues mercantils originàries d’arreu d’Europa (sobretot de les tradicionals potències navilieres, com Catalunya, Gènova, Venècia o Toscana), que van arrelar a Sevilla i la van transformar en un riquíssim centre de negocis i en una gran concentració d’art urbà.

Sevilla. Reials Alcàssers / Font: Pinterest

Nosaltres anem a Sevilla a gaudir de la part més coneguda de la ciutat. I a "descobrir" aquella Sevilla que no és a les rutes de turisme convencional. Aquella Sevilla que explica la història d’una gran vitalitat i que, en l’actualitat, és part indissociable de la quotidianitat dels sevillans. I hi anem, també, per "descobrir" aquella Sevilla més oculta i misteriosa als ulls dels forasters. En el nostre viatge, anirem a les fondes i a les tavernes més arrelades a l’imaginari popular sevillà i més desconegudes pels forasters.

Quan anem a Sevilla?

Del 28 de febrer al 3 de març del 2025

Com hi anem i què hi farem?

Sevilla. Ruïnes d'Itàlica / Font: Pinterest

Divendres, 28 de febrer

A les 9.50 h, sortim de l’estació de Barcelona-Sants en direcció cap a Sevilla en un Tren d’Alta Velocitat.

A les 15.40 h, arribem a l’estació de Sevilla-Santa Justa i ens dirigim, amb transport privat, a l’Hotel Casa de los Mercaderes (***) —o semblant— per fer el check-in.

Després d’agafar forces, fem una primera presa de contacte amb la ciutat i recorrem els carrers i places de la ciutat històrica (els voltants de la catedral i de l’antic port) per conèixer la història d’aquells pioners que van convertir Sevilla en la plataforma de llançament dels grans viatges atlàntics.

Passejarem per l’areny dret del Guadalquivir. Visitarem la Torre del Oro (que havia estat l’edifici més important de l’antic port fluvial) i apreciarem el Museu Naval que s’hi exposa a l'interior. Contemplarem la posta de sol sobre les aigües d’aquell ampli curs d’aigua i per darrere de les teulades del barri de Triana i entendrem per què es diu que "Sevilla té un color especial".

Ens acostarem a la gastronomia tradicional sevillana en el sopar que farem en una fonda del barri històric, molt apreciada i sovintejada per la societat local.

I després de sopar, ens lliurarem a una experiència extraordinària: la visita nocturna als Reials Alcàssers, el palau dels emirs àrabs de Sevilla (segles XI a XIII), dels reis castellanolleonesos (segles XIII a XV) i de la monarquia catòlica (segles XV i XVI).

Els Reials Alcàssers són, amb la catedral, l’edifici històric més impressionat de la ciutat i un dels més espectaculars del món. Reuneixen l’expressió de la ideologia del poder de tres civilitzacions diferents. I la visita nocturna és una oportunitat única per esbrinar-ne els secrets més insondables.

Sevilla. Torre del Oro, moll de l'antic port fluvial i el riu Guadalquivir / Font: Pinterest

Dissabte 1 de març

Després d’esmorzar a l’hotel, ens n'anirem a conèixer l’altre gran edifici històric de la ciutat. La catedral, construïda entre els segles XIII i XVI sobre l’antiga mesquita musulmana, és el segon temple més gran de la cristiandat, després de la basílica de Sant Pere del Vaticà.

La catedral i la Giralda —el seu campanar, que ascendirem a través de les seves curioses rampes— expliquen l’ambició de la societat sevillana de l’era de les navegacions, formada per persones i famílies originàries d’arreu d’Europa. I l’interior d’aquell gegantí temple es va vestir per crear i sostenir el relat que seria la marca d’aquella societat.

Després, ens "perdrem" pels carrers i carrerons de l’antic call, anomenat barri de la Santa Cruz, passejant-los parsimoniosament, mentre imaginem el brogit dels oficis i de la canalla d’aquell barri jueu que es va esberlar amb els pogroms del 1391 (descobrirem per què va ser el punt d’inici d’aquella brutal onada de violència) i que va desaparèixer, definitivament, després del decret dels Reis Catòlics del 1492.

Després de visitar l’Hospital de los Venerables —l’edifici renaixentista més representatiu de Sevilla i, probablement, de la península Ibèrica—, continuarem la nostra descoberta de la gastronomia tradicional sevillana amb un dinar en un restaurant del barri històric, molt apreciat i sovintejat per la societat local.

Havent dinat, a la tarda, travessarem l’històric pont d’Isabel II (construït per la Fundación San Antón, propietat dels catalans Bonaplata al segle XIX) i ens endinsarem pels carrers i carrerons del barri de Triana, i en visitar la parròquia de Santa Ana, descobrirem que els esclaus negres alliberats van tenir un paper decisiu en la formació d’aquest barri.

A Triana prosseguirem la descoberta de la gastronomia tradicional sevillana amb un sopar en un restaurant molt apreciat i sovintejat per la societat local.

Sevilla. La Catedral. Façana principal / Font: Pinterest

Diumenge 2 de març

Després d’esmorzar a l’hotel, un transport privat ens conduirà fins al conjunt de les enigmàtiques ruïnes romanes d’Itàlica, un dels jaciments antics més ben conservats del món. La clau d’aquesta extraordinària conservació radica en el fet que amb l’ensorrament de l’estat romà, la ciutat va ser abandonada i mai no s’hi va construir res al damunt.

Si Itàlica és enigmàtica, el monestir medieval de San Isidoro del Campo, situat al costat, resulta extraordinàriament misteriós. Aquest cenobi jerònim va ser el bressol de la primera comunitat clandestina luterana de la Península (segle XVI) i el recer de la confessió que professaven, secretament, aquelles dinàmiques classes mercantils originàries d’arreu d’Europa. El seu sobtat i sagnant final, a mans de la Inquisició, s’explica, encara, en aquells silenciosos murs que tindrem oportunitat d’interpel·lar.

Després, continuarem la nostra descoberta de la gastronomia tradicional sevillana amb un dinar en un restaurant molt apreciat i sovintejat per la societat local.

A la tarda, tornarem a Sevilla i ens endinsarem en la cultura popular d’aquell Renaixement sevillà, que evolucionaria a un Barroc original i que es posaria de manifest amb la construcció de temples que esdevindrien els pols de la devoció religiosa de la societat local. A les basíliques de la Macarena i de Jesús del Gran Poder, descobrirem el perquè d’aquesta cultura tan enigmàticament i sorprenentment devota dels sevillans.

Després, recuperarem forces amb una nova descoberta de la gastronomia tradicional sevillana, en un restaurant molt apreciat i sovintejat per la societat local.

Sevilla. Basílica de la Macarena / Font: Pinterest

Dilluns 3 de març

Després d’esmorzar a l’hotel, ens n'anem al tradicional mercat de Triana, per a submergir-nos en la quotidianitat dels sevillans.

Poc després, ens embarcarem a bord d’un creuer fluvial, d’una hora de durada, que ens conduirà riu avall fins a les maresmes, i que ens permetrà imaginar la navegació de les carraques, coques i galeres que van solcar aquelles aigües durant el Segle d’Or de Sevilla (segles XV i XVI) i que, de retruc, ens permetrà completar el relat del que hem vist i palpat els dies anteriors.

Després del creuer fluvial, visitarem el Prado de San Sebastián, que actualment és el "Real" (l’entrada) de la "Feria de Abril". Allà coneixerem l’origen d’aquesta popular celebració, creada per un català i un basc. I allà, també, coneixerem una història més tràgica: va ser on la Inquisició, durant els segles XVI i XVII, va cremar-hi dotzenes de persones.

Sortint del Prado de San Sebastián, farem un volt pel parc de María Luisa, i tot seguit culminarem la nostra descoberta de la gastronomia tradicional sevillana amb el darrer dinar del viatge, també en un restaurant molt apreciat i sovintejat per la societat local.

Havent dinat, recollirem les maletes a la consigna de l’hotel i un transport privat ens conduirà a l’estació de Sevilla-Santa Justa.

A les 16.20 h, ens embarcarem en un Tren d’Alta Velocitat en direcció cap a Barcelona.

A les 22.10 h, arribarem a l’estació de Barcelona-Sants i donarem per conclòs el nostre Viatge-Experiència a l’enigmàtica Sevilla.

T’ho perdràs?

Sevilla. Pont d'Isabel II i barri de Triana / Font: Pinterest

Per a més informació o per contractar, escriviu a:
elnacional@vinolas.com