Google té la capacitat d'agafar qualsevol cosa, per petita i senzilla que sigui, i convertir-la en una tendència global. És el que ha passat aquest dilluns 12 de juny de 2023, quan Google ha dedicat el seu Doodle del dia a l'espeto de sardina, amb una simpàtica manualitat de fang creada per l'artista i "doodler" Helene Leroux.

 

🐟 Sardines en llauna: propietats que segur que no coneixies i que et trauran les ganes de cuinar

 

S'ha triat aquest dia perquè un 12 de juny de 2006 es va inaugurar a Màlaga l'estàtua de l'Espetero creada per Machú Harras. I, amb el seu Doodle, Google ha desencadenat una onada de curiositat per aquest plat tradicional de les costes malaguenyes, i també d'Almeria i Granada.

Què és l'"espeto" i en què es diferencia de la sardina?

La sardina és el peix que s'utilitza en l'espeto, encara que a vegades també s'utilitzen altres captures, com besucs, llobarros o calamars. L'espeto com a tal consisteix en una canya fina en la qual es claven les sardines pel llom, quedant en perpendicular a la canya. I d'aquesta manera, es cuinen a la brasa.

L'encant de l'espeto de sardines és que aquestes canyes es claven a la sorra i les sardines es deixen al costat de les brases, sempre a favor del vent, de manera que el peix es cuini, però no es fumi ni es cremi. Un bo i senzill sopar de platja.

etzibo de sardines 2
L'espeto de sardina és un plat per a, literalment, llepar-se els dits. Imatge: Gildemax, CC BY-SA 2.5

És una pràctica que van començar els pescadors malaguenys a finals del XIX, com forma de menjar una mica ràpid en tornar de pescar, i que avui s'ha convertit fins i tot en un reclam turístic... encara que, per comoditat, els espeteros professionals ara fins i tot col·loquen barques plenes de sorra, més vistoses i còmodes per preparar el plat.

T'agradaria preparar un espeto de sardina i homenatjar tu també aquesta tradició malaguenya?

Com fer un 'espeto' de sardina a casa

Traient el fet que a casa no tindràs una platja, si pots fer brasa, pots preparar un espeto de sardina. Seria una variant andalusa d'unes sardines a la brasa igual de delicioses.

Per a això necessitaràs un ast. L'autèntic hauria de ser una canya, però a priori ningú no et posarà una demanda si n'utilitzes un metàl·lic que tinguis per casa. El mateix ocorre amb la fusta: se suposa que la ideal és la d'olivera, però potser no t'és fàcil ni pràctica d'aconseguir.

Ara segueix els següents passos:

  1. Prepares la brasa.
  2. Claves les sardines a l'ast, pel dors, a l'altura de l'aleta dorsal, però cuidant-ne de no trencar l'espina, i sortint pel ventre.
  3. Totes les sardines han de quedar perpendiculars a la canya i en la mateixa posició.
  4. Hi tires sal i les poses al costat de la brasa, a uns 20 o 30 centímetres, subjectes de la forma que puguis (clavades o subjectes en alguna part és l'ideal).
  5. Vigila que el vent no porti el fum a l'espeto de sardina.
  6. Deixa'l uns 6 minuts aproximadament. Hauràs de girar-lo perquè les sardines es facin pels dos costats, i mostrin un color que no sigui socarrat, però sí que es vegi cuinat.
  7. Treu-les de l'espeto i posa-les sobre plat, tira-hi unes gotetes de llimona, i a gaudir-ne!

A què és fàcil? T'animes a preparar un espeto de sardina aquest estiu?