Com cada 13 d'abril, aquest dissabte se celebra el Dia Internacional del Petó com un homenatge al petó més llarg de la història, que va tenir lloc a Tailàndia en commemoració pel Dia de Sant Valentí. Aquesta festivitat del petó és, doncs, el resultat d'un concurs celebrat l'any 2011 on una parella va aconseguir el rècord mundial amb el petó més llarg, que va tenir una durada de 46 hores, 24 minuts i 9 segons.

Dos anys més tard, els mateixos amants van batre el seu propi rècord en estar sense enlairar els seus llavis durant 58 hores, 35 minuts i 58 segons.

L'origen del petó

Existeixen diverses teories relacionades amb l'origen del petó. Alguns consideren que tot va començar com a resultat de la infantesa i la lactància, altres creuen que va ser molt més enrere, quan els homínids caminaven pel món i havien d'alimentar les seves cries a través de la boca.

Les teories més antigues sobre l'origen del petó provenen de l'orient, específicament de la regió de l'Índia, on es van trobar dins d'alguns temples figures d'éssers tallades en pedra realitzant aquest gest. Es pensa que les conquestes d'Alexandre el Gran van poder ser les responsables de la seva arribada a Europa.

La tradició grega amb l'Odissea, i la cristiana amb la Bíblia, feien al·lusió al petó com un fet simbòlic "quan Judes besa Jesús, amb ell segella el seu destí". No va ser fins a l'època victoriana quan els petons van començar a ser vists com un acte habitual entre persones que es relacionaven afectivament. 

A partir del Romanticisme va haver-hi un canvi de paradigma respecte al petó, i és que les persones gaudien de major llibertat per expressar els seus sentiments, generant una veritable revolució sexual que continua present avui dia. 

Tot i que no hi ha un origen massa clar del primer petó de la història, aquests són alguns dels més icònics al llarg dels anys:

John Lennon i Yoko Ono

El 8 de desembre de 1980 la fotògrafa Anne Leibovitz va acudir al domicili de John Lennon i Yoko Ono per a una sessió de fotos. En una d'elles un John, en possessió fetal, besava Yoko. Poques hores després Lennon va ser assassinat. La fotografia va ser la portada de la revista Rolling Stone
 

John Lennon Yoko Ono Petó


El petó a Judes

Judes, traïdor o heroi tràgic (segons es miri), va identificar Jesucrist amb un petó davant els qui havien de capturar-lo, jutjar-lo, i executar-lo. És un dels petons més famosos de tots els temps.

Erich Honecker i Leonid Bréjnev

Erich Honecker, president de la República Democràtica Alemanya i Leonid Bréjnev, líder de l'URSS, es van saludar d'aquesta efusiva manera en una trobada de 1979. Aquest moment va transformar-se en una obra pictòrica de tipus grafiti de l'artista urbà rus Dmitri Vrúbel, realitzat sobre un tros del Mur de Berlín, poc després de la caiguda del règim de l'Alemanya de l'Est.

Creat el 1990, el quadre mostra Leonid Bréjnev i Erich Honecker en un petó de fraternitat, reproduint la fotografia que va capturar el moment l'any 1979 durant la celebració del 30è aniversari de la fundació de la República Democràtica Alemanya.

Iker Casillas i Sara Carbonero

Espanya acabava de guanyar el Mundial de futbol i la reportera Sara Carbonero entrevistava davant les càmeres el porter de la selecció, Iker Casillas. En acabar l'entrevista, ell la va acomiadar amb un dels petons més famosos al llarg del temps, sobretot a Espanya. 

El petó d'Iker Casillas a Sara Carbonero, Mundial 2010 / TVE


Infermera i marine

La fotografia que va immortalitzar Alfred Eisenstaedt el 14 d'agost de 1945, és possiblement el petó més famós de la història. Va ser presa durant la celebració a Nova York de la fi de la Segona Guerra Mundial a Broadway amb la setena avinguda. Existeix una altra des d'un punt de vista més lateral presa per Víctor Jorgensen. La d'Eisenstaedt va ser publicada a la revista Time, la de Jorgensen al The New York Times. Va ser presa a les 17.51 hores, una hora abans de la rendició oficial del Japó.