El biquini és una peça 100% establerta en la nostra societat. A la platja se'n veuen molts més que banyadors complets, i molts models van optant per anar reduint encara més la tela fins a deixar-la reduïda a la seva mínima expressió. Però, per què se celebra avui 5 de juliol un Dia Mundial del Biquini? I per què s'anomena així aquesta peça?

🥵 Com alleujar les cremades del sol amb remeis casolans (d'una vegada per sempre)
 

🐕 Les millors platges per a gossos de Catalunya: descobreix més de 20 opcions a Barcelona, Girona i Tarragona
 

Ens ho explica Ana Velasco Molpeceres, professora de la Universitat Complutense de Madrid i especialista en història de la moda, i autora de llibres com a Historia de la moda en España: de la mantilla al bikini (2021) o el recent Ropa Vieja: Historia de las prendas que vestimos (2023).

Per què celebrem avui 5 de juliol el Dia Mundial del Biquini?

dia mundial del biquini 1
Ana Velasco Molpeceres, especialista en història de la moda.

Perquè el biquini té una data molt concreta de creació: el 5 de juliol de 1946 es va presentar en una piscina parisenca. La peça l'havia creat un enginyer anomenat Louis Réard, i li va posar aquest nom en honor a l'atol de Bikini on s'estaven realitzant proves nuclears. La idea era clara: aquella peça anava a ser una bomba. Era tan escandalosa, que ni tan sols les models no volien portar-la, Réard va haver de recórrer a una stripper anomenada Micheline Bernardini.

Però, d'on li va venir la idea?

La mare de Réard tenia una llenceria, i ell veia com les dones a la platja s'arremangaven i recollien els banyadors sencers que compraven, per bronzejar més pell. Així que va decidir reduir la roba de platja a la mínima expressió imprescindible. Curiosament, dos mesos abans, un altre francès anomenat Jacques Heim va dissenyar un vestit de bany de dues peces que ensenyava el melic, i com era tan mínim, el va anomenar "l'àtom". O sigui, que el biquini té doble paternitat oficial.

Tanmateix, sabem que a l'antiga Roma també portaven biquini, com mostren alguns mosaics romans

Dia Mundial del Bikini 2
Les atletes del mosaic de la Vil·la del Casale, amb els seus "biquinis". Imatge: Disdero, modificada per AlMare, CC BY-SA 2.5.

Sí, el famós mosaic de la Vil·la del Casale, a Sicília, del segle IV dC. El que veiem allà són dones esportistes, que porten unes calces o peces sense costures, tipus tapall, (com el subligaculum que portaven els homes a l'amfiteatre o en el camp de batalla), i una banda de tela per als pits, el mastodesmos, que ja es coneixia a Grècia. No era roba "normal" que portessin les dones romanes, eren unes peces esportives molt concretes, només per a les atletes.

Quin va ser l'impacte del biquini després de la seva presentació el 5 de juliol de 1946?

El cert és que no va ser un èxit immediat, era massa escandalós per ser generalitzat. En va caldre esperar als anys 60 per veure-ho de forma més comuna. Pel·lícules com Dr. No de James Bond (amb la sueca Ursula Andress sortint del mar amb aquell mític dues peces blanc) o Raquel Welch amb un biquini prehistòric a Hace un milió d'anys van ajudar a normalitzar-lo i popularitzar-lo.

Dia Mundial del Bikini 3
El cinema va contribuir a normalitzar una peça que va costar un parell de dècades popularitzar a les platges. Imatge: Masson Simon.

En aquest sentit, el biquini està molt vinculat amb l'alliberament sexual de la dona, però no només per la llibertat de mostrar el cos amb normalitat, sinó dels drets socials, del fet d'anar a la platja, anar-se'n de vacances, una cosa que fins al segle XX estava molt limitada només a les classes altes. O sigui que aquest Dia Mundial del Biquini no només celebrem l'aparició de la peça, sinó també el seu paper en la transformació social de la qual ha estat eina i testimoni.