Els emojis s'han convertit sense pretendre-ho en la lingua franca global. Qualsevol persona de qualsevol lloc del món pot comunicar-se amb una altra en l'altre extrem, sense conèixer les seves respectives llengües, només a base d'icones amb caretes, gestos, animals, banderes i altres objectes, llocs i situacions. Normal que ja existeixi fins i tot un Dia Mundial de l'Emoji!
🤓 Què són i què signifiquen els emojis?
😱 Hi ha un nou emoji que està revolucionant WhatsApp
Però, quins són els emojis més utilitzats a cada país? A la companyia Crossword Solver van decidir indagar en la qüestió, recuperant de l'API de Twitter 9 milions de tuits geoetiquetats. Una mostra prou àmplia per a captar les tendències nacionals dels països del globus. I hi ha algunes sorpreses molt interessants!
La cara plorant de riure, l'emoji més utilitzat a tot el planeta
Pot ser que la situació global en general sigui un desastre, però serà culpa dels dirigents, perquè pel que fa a la gent normal i corrent, el que més vol fer tothom és riure. O això es desprèn dels emojis més utilitzats: la cara plorant de riure 😂 és l'emoji més comú a 75 països, seguit pel cor ❤️.
Els emojis més comuns a Europa i l'Àfrica
A Europa apostem per l'amor. Per això el ❤️ és l'emoji més comú a 18 països, davant els 14 països en els quals domina la 😂 (entre ells Espanya). I la resta? Banderetes. El nacionalisme és un altre dels motors del món, i això ho mostren Bèlgica 🇧🇪, Noruega 🇳🇴, Finlàndia 🇫🇮 o Andorra 🇦🇩, entre d'altres, que tenen com a emoji més utilitzat la bandera del seu país.
L'Àfrica té un comportament semblant: la cara plorant de riure 😂 domina a 37 països. El cor ❤️ és el segon emoji del continent, encara que només assoleix la primera posició a Algèria, Tunísia i Somàlia. A la resta, les respectives banderes.
Quins emojis dominen a Amèrica?
El Canadà i els Estats Units es fan un fart de riure 😂, igual que molts altres països d'Amèrica Central. Tanmateix, veiem com a Guatemala, Hondures, Cuba o Panamà, l'emoji utilitzat no és la cara plorant de riure normal, sinó la que està "rodant" pel terre 🤣. Es veu que ells riuen encara més!
El mateix ocorre a Amèrica del Sud amb Xile i amb el Paraguai (L'Uruguai riu "normal"). Però, a més d'algunes banderes, a Amèrica del Sud el que dominen són els cors. Tret de Veneçuela, on l'emoji més fet servir són les mans juntes 🙏 donant les gràcies, o demanant si us plau!
El món dels emojis asiàtics i d'Oceania
Igual que els veneçolans, tant a l'Índia com al Nepal el primer emoji de tots són les mans juntes. Cap sorpresa: Nàmaste! 🙏
També seria esperable que fos el primer emoji al Japó, però allà l'emoji més estès són les estrelletes ✨
La resta dels països es reparteixen entre cors, cares plorant de riure, o banderes nacionals, amb unes quantes excepcions:
- A Laos guanya la careta amorosa 🥰.
- Corea del Sud i Kazakhstan el que més fan servir és un cor morat 💜. A l'Aràbia Saudita és un cor blanc 🤍, ja que enviar un cor vermell, en segons quines situacions, pot considerar-se assetjament i costar-te una forta multa o fins i tot presó.
- A Kuwait han de caminar sempre perduts, ja que l'emoji més fet servir, i el més original del planeta, és la xinxeta de localització en un mapa 📍.
Celebra el Dia Mundial de l'Emoji
Quan Jeremy Burge, fundador del web Emojipedia, va celebrar per primera vegada el Dia Mundial de l'Emoji, un 17 de juliol de 2014, ningú no s'ho va prendre molt seriosament. Però el cert és que, bromes a part, els emojis s'han convertit en una forma de comunicació en si mateixa, amb significats culturals iguals i també diferents; capaç de travessar fronteres, però també de dibuixar-les. Per exemple,
- Sabies que a Grècia o a Austràlia la icona del polze pot ser de mal gust, ja que es pot interpretar com "fica-te'l pel..." 👍
- A la Xina també hi ha moltes diferències de significat. Per exemple, la careta somrient 🙂 és un dels pitjors emojis, ja que ve a significar desconfiança o recel davant de l'interlocutor, la qual cosa a Espanya seria 🤔 o 🤨.
- A més, a la Xina, les mans aplaudint 👏 al·ludeixen a l'acte sexual. O sigui que si algun xinès/a a Twitter fa una cosa que et sembla admirable, i et passa pel cap posar-li un munt d'aplaudiments, que sàpigues que et veurà com un assetjador/a.
Aquestes diferències culturals poden crear equívocs tan dramàtics com divertits, però en última instància, cal rendir-se a l'evidència: els emojis han arribat on mai no va arribar l'Esperanto. I això està 👌.