Vladimir Putin no és, en aquests moments, el personatge de l'any. No per gens bo, almenys. Però el 2010, quan actuava com primer ministre sota la presidència de Medvédev, sí que va fer una cosa positiva per a tothom: va prendre la iniciativa de reunir a Rússia els dirigents d'altres 12 països que encara tenien població de tigres en estat de llibertat. Aquella Cimera del Tigre de Sant Petersburg es va saldar amb un acord entre totes aquestes nacions per protegir i augmentar la població d'aquest animal, i la celebració del Dia Mundial dels Tigres el 29 de juliol.
Quins resultats ha tingut aquest programa, i quines amenaces pateixen encara els tigres?
Dia Mundial dels Tigres 2023: un dia internacional per passar comptes
Els països que van firmar el pacte de la Cimera del Tigre van ser, a més de Rússia i per ordre alfabètic, Bangladesh, Bhutan, Xina, Índia, Indonèsia, Cambodja, Laos, Malàisia, Myanmar, Nepal, Tailàndia i Vietnam.
Quins efectes reals ha tingut? Doncs en conjunt s'han vist resultats excel·lents. La població el 2010 era d'uns 3.200 exemplars salvatges en llibertat. Per a 2016, el recompte ascendia a 3.890. Un nou estudi de l'UICN el 2022 va indicar que la població podria ser fins i tot un 40% major de l'estimat, i que la forquilla màxima de població mundial ara mateix és de 5.578 exemplars estimats.
Significa això que els tigres estiguin fora de perill? En absolut. Simplement, ara sabem que estem fent les coses bé, i estem aprenent què funciona i què no (per exemple, les lleis nacionals). Però queda molt per recuperar, molt per lluitar, i els tigres continuen enfrontant-se a terribles amenaces.
Les amenaces que pengen sobre el cap del tigre
Cal assumir que el tigre encara és una espècie en perill d'extinció, per dos grans motius.
La caça
La medicina tradicional asiàtica és realment un perill per a la naturalesa, ja que moltes parts del cos de diferents animals es consideren formidables per a la salut. Això ha portat al tràfic il·legal de banyes de rinoceront, per exemple, i a la caça il·legal de tigres, ja que moltes parts del seu cos tenen un ús en aquest tipus de "medicina".
Els països, per tant, es veuen obligats a crear normativa i invertir en vigilància perquè els caçadors furtius no surtin amb la seva. Malgrat tot, la caça il·legal per si mateixa no seria tan problemàtica si no fos perquè queden tan pocs, i això es deu més aviat al següent punt.
La destrucció de l'hàbitat
Aquí hi ha la clau de gairebé tots els problemes d'extinció animal: que ens carreguem l'hàbitat de les espècies. Les ciutats han crescut de forma exponencial. L'agricultura necessària per sostenir aquesta població demanda molt camp i molta desforestació. I la mineria avança per l'interior dels territoris no construïts. Els tigres, doncs, veuen el seu territori disminuït i encerclat per tot arreu. Si s'apropa a les ciutats, els camps o les mines a la recerca de menjar, genera conflicte i se l'acaba matant. I entre tigres també lluiten perquè han de competir per menys territori. Un drama!
Per fortuna, és un animal que es reprodueix molt bé en captiveri, la qual cosa genera una mica de "reforç de seguretat", que si el sumem al manteniment dels esforços de la Cimera del Tigre, i la conscienciació global mitjançant el Dia Mundial dels Tigres, estem davant d'una batalla que podem guanyar.