"Per Nadal, cada ovella al seu corral", "Per Santa Llúcia un pas de puça" o "Qui per Nadal res no estrena, res no val". S'apropa desembre i ben aviat la gent recuperarà aquestes frases fetes que segur que has sentit algun cop a la vida durant les festes nadalenques. I és que existeixen centenars de dites catalanes vinculades amb Nadal, una de les dates més importants al calendari. Vols conèixer què signifiquen tots aquests refranys nadalencs? A continuació, repassem 12 dites de Nadal en català que segur que coneixes i t'expliquem el seu significat.

🎶 27 nadales catalanes tradicionals per cantar (o escoltar) en família

🎁 Endevinalles de Nadal infantils (amb respostes) ideals per gaudir en família!
 

Dites i refranys de Nadal en català: què signifiquen?

1. Per Nadal, cada ovella al seu corral

Nadal són moltes coses: regals, torrons, nadales... però sobretot, és temps de retrobament. És durant el sopar de Nadal quan tornes a parlar amb la tieta que fa mesos que no veus, quan els més joves de la família tornen després d'haver-se'n anat lluny per treballar o estudiar. Aquest és el significat d'aquesta dita de Nadal en català: per Nadal, tothom torna a la llar, és a dir, al corral.

2. De Nadal a Carnaval, set setmanes, tant se val

Què és el primer que fas quan tornes a la feina després de les vacances de Nadal? Agafar el calendari laboral i veure quines són les properes festes i quants dies falten per tornar a descansar. Tots ho hem fet. No passa res. Doncs bé, a partir d'avui no cal que miris el calendari. Només has de recordar aquest refrany mític en català: "De Nadal a Carnaval, set setmanes, tant se val". T'està dient que Carnaval és la següent festa important després de Nadal i que se celebrarà unes set setmanes després del 24 de desembre. Existeix una altra versió: "De Nadal a Carnestoltes, set setmanes desimboltes".

3. Per Nadal, qui res no estrena, res no val

Aquesta dita catalana de Nadal té dues interpretacions diferents. Per començar, fa referència a la tradició d'engalanar-se amb les millors robes (i si són noves, doncs millor) per celebrar festes com Nadal. La segona interpretació és una mica més capitalista: les persones amb més recursos econòmics aprofiten aquestes dates per fer més ostentació.
 

4. Per Santa Llúcia un pas de puça, per Nadal un pas de pardal, per Sant Esteve un pas de llebre, per any nou un pas de bou, per Sant Pau una hora hi cau

Quina dita de Nadal en català més llarga, oi? En trobaràs moltes versions on els elements de l'enumeració apareixen en ordres diferents. Aquesta dita fa referència a com, si seguim el santoral, es van allargant les hores de sol a partir del solstici d'hivern. I com expressar-ho metafòricament? Amb passes d'animalons cada vegada més grans. Aquí tens una altra versió més completa: "Per Nadal un pas de pardal, per Sant Esteve un pas de llebre, per any nou un pas de bou, per Reis un pas de vells, per Sant Antoni un pas de dimoni, per Sant Sebastià un pas de ca, per Sant Blai un pas de cavall".

5. Qui no celebra Nadal, és home que molt poc val

Nadal és època d'estimar i ser estimat, de regalar i rebre regals, de perdonar i ser perdonat. Aquest refrany, seguint la tradició, fa referència al fet que si una persona celebra Nadal al màxim, vol dir que té un gran valor com a ésser humà, perquè s'ha fet seus tots els valors positius d'aquestes dates. En canvi, si una persona una mica "Ebenezer Scrooge" decideix no celebrar Nadal, vol dir que té l'ànima una mica negra i que segurament té un tarannà egoista.

arbre de nadal Freepik kjpargeter
Arbre de Nadal / Foto: Freepik (kjpargeter)

6. La neu de Nadal, de femada val

Existeixen moltes dites i refranys que enalteixen la neu de Nadal, però segurament la més famosa, per simple i directa, és aquesta. La neu és bona per a la terra, ja que una humitat moderada i duradora afavoreix el cultiu, tant com si s'utilitzés adob. Així que el significat més literal d'aquesta dita és que quan neva pels voltants de Nadal, la collita anirà bé. A un nivell més metafòric, moltes persones creuen que si les festes de Nadal van bé, l'any que s'apropa també anirà pel bon camí. Una versió similar és: "La pluja abans de Nadal, per mitja femada val".

✨ Dibuixos de Nadal per pintar i imprimir: 9 idees perquè els nens es diverteixin aquestes festes
 

7. Cada cosa al seu temps, i a Nadal, neules

El refranyer popular català és un defensor de les tradicions i els costums. Dit d'altra manera: cada cosa ha de passar en el seu moment oportú. I aquest és precisament el significat d'aquest refrany: les neules són un element representatiu de Nadal i seria molt estrany menjar-ne a l'estiu, per exemple. Tot té el seu moment i part de la clau de l'eficiència és adonar-se de quan ha arribat el moment propici per actuar. Una dita similar és "Cada cosa pel seu temps i pel maig cireres".

8. Estar més content que el botxí per Nadal

Com que Nadal és dia de pau i serenor, de forma excepcional, el botxí, encarregat d'executar tortures o la pena de mort, deixava de "treballar" el 24 de desembre i tenia dret a deixar la seva indumentària habitual negra, que feia que la resta de la societat el deixés de banda. Normal que el botxí estigués content per Nadal: durant un dia podia deixar de torturar i de matar.

9. Passat Nadal, sastre desa el teu didal

Com ja s'ha comentat en la dita "Per Nadal, qui no estrena res no val", és costum engalanar-se de mil i un botons per Nadal. Això vol dir que els sastres fan l'agost durant el mes de desembre... però que després no treuen gaire profit perquè la gent ja ha estrenat les noves robes i no en necessitaran més fins a la propera festa grossa. Aquest refrany en català també vol dir que, una vegada ha passat la temporada de beneficiar-se d'una activitat, és moment de descansar.

10. Qui es vol fer ric per Nadal, el pengen per Sant Joan

Existeixen moltes dites i refranys que confronten Nadal i Sant Joan, i aquesta és la que més ens ha agradat. Per una banda, és un avís cap als usurers de temps ençà o cap a qualsevol altra persona que volgués aprofitar-se en excés econòmicament durant les festes de Nadal, època de bones intencions. Però també vol dir, a un nivell més metafòric, que s'ha d'evitar voler enriquir-se de la nit al dia perquè, a la llarga, les fal·leres sempre comporten conseqüències molt negatives. Per rematar aquest avís, invoquem un altre refrany popular: "De mica en mica s'omple la pica".

11. Per Nadal i per Any Nou, muda d'amo i muda el sou

És una divertida dita catalana que bàsicament convida a començar l'any literalment amb canvis. No t'agrada la teva feina? Doncs hora de trobar una altra feina. I és que és inevitable pensar en canvis a mesura que s'acosta l'1 de gener, oi?

12. Un Nadal no fa mal

Sí, l'equivalent en castellà és: "Una vez al año no hace daño", ara ja saps que hi ha alternativa en català! Com que Nadal és un dia únic, el dia on s'exalça l'amor, la festivitat i, especialment, el consum i la despesa, diguem que estem tots condicionats a fer coses que normalment no faríem en el dia a dia (com donar-nos un farciment o comprar-nos un gran caprici de regal). Si aquest hàbit es repetís tot l'any, hi hauria conseqüències greus (de salut, econòmiques...). Però com que només passa una vegada cada molt de temps, no passa res.