El correu electrònic va suposar una autèntica revolució per a les comunicacions globals, estalviant temps de resposta, facilitant l'enteniment, potenciant la investigació, la producció, l'organització, els negocis... i estalviant tones de paper! Cada nova carta que no ha fet falta enviar, cada nova factura enviada per e-mail, tot això deixa de contribuir a la desforestació.

📃 Com fer paper reciclat a casa aprofitant tot aquest paper que llences a les escombraries
 

🚂 Manualitats amb material reciclat: crea coses maquíssimes reciclant joguines

 

Tanmateix, que no s'enviï paper no significa que els correus electrònics siguin 100% innocus. També els e-mails deixen una empremta de carboni! T'expliquem per què, i com eliminar-la de forma senzillíssima.

Com és possible que un correu electrònic deixi empremta de carboni

Un correu electrònic és, en essència, informació en forma de bits. Aquesta informació s'envia a través d'una xarxa de servidors amb els seus routers, que estan funcionant 24 hores al dia durant tot l'any. I aquests servidors i routers consumeixen energia. Diràs: si ja estan encesos, el consum és igual. Però no és així: cada correu que passa o s'emmagatzema en aquests servidors demanda la seva part d'energia, i com més dades contingui i més pesi l'e-mail, més energia consumeix.

Segons un reportatge publicat per la BBC el 2020, en el seu pas pels servidors del món, cada correu electrònic genera entre 0,4 g i 50 g de CO2, segons el seu pes. Diràs "no és gaire". I és cert. Però ara suma el pes de tots els correus electrònics de totes les persones, empreses i institucions del planeta. Això ja sembla més seriós. Un estudi de la Royal Society indica que la suma de les nostres tecnologies digitals de comunicació produeix entre l'1,4% i el 5,9% de les emissions mundials. El trànsit aeri global, en comparació, produeix entorn del 2,5% segons el Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic de l'ONU.

Oi què no t'esperaves un impacte tan gran? Doncs mira que senzill és reduir-lo!

Com reduir o eliminar la petjada de carboni dels meus e-mails

El problema dels e-mails ja no és que consumeixin energia en enviar-se... és que es queden allà. Gairebé mai no els esborrem, els deixem emmagatzemats "per si de cas", i al cap d'uns anys tenim tant material vell que senzillament tanquem els ulls i ho oblidem. Però en realitat no estan emmagatzemats al nostre ordinador, sinó en aquests servidors. I com més correus deixem emmagatzemats, i més pes ocupen, més energia demanen, per la qual cosa la petjada de carboni continua augmentant.

Esborrar els nostres e-mails reduirà la seva petjada de carboni. Imatge: Stokkete.

Aquest problema pot abordar-se de diverses formes. Per la nostra part, és a dir, la dels usuaris, podem provar d'enviar e-mails més lleugers, encara que això és poc pràctic només pensant en un entorn laboral en el qual envies els arxius que has d'enviar, pesin el que pesin. Però el que sí que és pràctic i útil, a més de necessari, és esborrar els e-mails innecessaris.

  • Si l'e-mail és purament informatiu i ja no hi ha més info que treure d'ell, esborra'l una vegada llegit llevat que sigui indispensable deixar-lo com a recordatori.
  • Si el conserves per un fitxer adjunt, descarrega l'arxiu o l'email i emmagatzema'l al teu ordinador abans d'esborrar-lo del correu.
  • Fes una neteja general de l'emmagatzemat els últims anys. Sigues sincer/a: quantes vegades has necessitat trobar un e-mail d'anys anteriors? Doncs imagina tot el que s'acumula allà. Fes una neteja radical i estalviaràs quilos de CO2 a l'atmosfera!

En general, seguir una política de Safata d'Entrada a 0 (és a dir, tot llegit, i tot l'inútil esborrat) no només és bo per al planeta, sinó també per a la teva salut mental i una forma organitzada de pensar la feina.

Per descomptat, les empreses també tenen el seu paper, buscant serveis de correu electrònic sostenibles, que ja existeixen també. Però els canvis importants sempre comencen per un mateix, i a casa. O sigui que ja saps: esborra tots aquests e-mails inútils i redueix la seva petjada de carboni!


🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva petjada de carboni i reduir-la plantant arbres.