Desitges una escapada amb encant per gaudir de les teves vacances d'agost amb magnificència? Doncs aquí, a la secció La Gandula de ElNacional.cat, tens 7 propostes d'estiu que t'encantaran: et convidem a tenir el 50 aniversari del concurs de focs artificials de Blanes, a descobrir el Festival del Gessamí de la ciutat francesa de Grasse, a relaxar-te en un spa suís, a recórrer la costa croata i siciliana... Si el que et ve de gust és una escapada que t'ajudi a recarregar la pau interior, no hi ha res com les postals d'interior que ens brinda la comarca d'Enkarterri, a Euskadi. O prefereixes una escapada més èpica? Doncs rematarem la proposta amb un viatge en gran: Egipte. Ens acompanyes?


☀️ 10 pobles amb encant de Catalunya que captivaran la teva ànima de viatger
 

🐕 10 hotels que admeten mascotes a Catalunya que us encantaran (al teu gos i a tu)
 

1. Màgia pirotècnica a Blanes: una escapada per Catalunya

La nostra primera proposta és una escapada propera, no hauràs de sortir de Catalunya. Coincidint amb la festa major en honor de Santa Ana, se celebra a Blanes el Concurs Internacional de Focs Artificals que aquest any compleix 50 anys. Del 22 al 26 de juliol, són cinc nits de màgia pirotècnica, tant per la qualitat dels focs com per l'encant del lloc en el qual té lloc l'espectacle.

L'epicentre de la festa és el promontori rocós de Sa Palomera, un petit entrant situat entre les dues platges de la localitat, la de Blanes i la de S'Abanell. Des d'allà es llancen els coets, fent en moltes ocasions l'efecte que sorgeixen del mar. Els espectadors contemplen la festa de forma totalment gratuïta, asseguts a la platja o en barques que se situen davant ella. És precisament la roca de Sa Palomera la que marca l'inici geogràfic de la Costa Brava des del sud i la que proporciona un encant especial al front marítim de Blanes, amb les barques de pescadors a la sorra de l'istme que uneix el promontori amb la vil·la.

El caràcter mariner de Blanes queda bé patent als carrers de les cases de pescadors del Barri dels Pins. Vil·la pròspera, en el nucli urbà es conserven elegants cases vuitcentistes així com una font gòtica i la fabulosa església de Santa Maria, del mateix estil, que va ser l'antic palau dels vescomtes de Cabrera.

A la tarda, abans de la posta de sol, val la pena pujar fins al castell de Sant Joan, dalt del turó que domina la vil·la, per gaudir d'una vista esplèndida de tota la localitat.

blanesfocs
Focs de Blanes

2. Enkarterri: una escapada pel pulmó verd d'Euskadi

Limitant pel nord i l'oest amb Cantàbria i al sud amb Burgos, la vall de Karrantza, la més gran de Biscaia, compte amb 16 municipis que ocupen gairebé 138 km. Rodejat de muntanyes, la seva orografia amb prou feines deixa espai per a zones planes, concentrant-se les alçàries més grans a les Muntanyes d'Ordunte i destacant la muntanya Zalama amb 1336 m, un dels més alts de Biscaia.

Aquestes característiques converteixen Karrantza en un paratge perfecte per als qui volen descobrir-la aprofitant-se de la seva àmplia varietat de rutes de senderisme.

Visita obligada mereix el Parc Natural d'Armañón, on es troba la cova de Pozalagua, tot un prodigi de la naturalesa. Posseeix la concentració d'estalactites excèntriques més gran del món, que creixen cap a dalt desafiant la llei de la gravetat i que conformen un mosaic enlluernador.

A l'antiga església de San Andrés de Biañez, es pot admirar el retaule més gran pintat renaixentista de la cornisa cantàbrica. A més, en les visites guiades que es realitzen, es descobreix la influència dels indians en el desenvolupament dels seus pobles natals, que s'ubiquen a escassos quilòmetres de boscos de sobre, hi hagi i roure enclavats en paratges d'especial bellesa.

Finestra del Relux (Karrantza) 5
Finestra del Relux (Karrantza)

3. Ginebra, Suïssa: una escapada de cap de setmana a la Ciutat de Pau

Cerques una escapada de cap de setmana relaxant? Què et sembla Ginebra? Coneguda mundialment per ser la seu europea de l'ONU, i situada en l'extrem més occidental de Suïssa, és una capital summament cosmopolita. Anomenada Ciutat de la Pau, és el lloc idoni per relaxar-se un cap de setmana. Ginebra compta amb els Alps com a teló de fons i està banyada pel llac Lemán, el més gran d'Europa Occidental. Aquesta és la millor època de l'any per visitar Ginebra, ja que l'agost ofereix un càlid clima que converteix la ciutat en un autèntic balneari en el qual gaudir dels seus múltiples balnearis o d'un capbussó en els Bains de Paquis, uns banys de fusta oberts al públic i construïts sobre el llac a començaments del segle passat.

El centre històric de la ciutat és una acollidora serpentina de carrerons que ens porten fins a la catedral de Sant Pere, barreja de diversos estils, que data del segle XII. A la plaça Madeleine té lloc diàriament un mercat ambulant d'antiguitats on podreu adquirir alguna relíquia que provi de parar el temps a la ciutat dels rellotges.

geneva2
Ginebra / Foto: Visit Switzerland

4. Dubrovnik: escapada a la perla de l'Adriàtic

L'antiga Ragusa és una de les destinacions més exclusives de la Mediterrània. Les seves costes d'escales infinites, els seus palaus i les seves esglésies fan del centre històric un monument viu la millor manera del qual de conèixer-lo és perdent-se entre els seus carrers. Stradum, el carrer més ample del cèntric barri de Stari Grad, és considerada l'artèria de la ciutat. En ella trobarem una multitud de terrassetes on prendre un cafè a l'ombra d'edificis renaixentistes.

Fins al segle XIX tota l'economia de Dubrovnik es basava en el comerç marítim. Navegar era tan important que cada home havia de plantar al llarg de la seva vida cent xiprers. Després de cinquanta anys, aquesta fusta serviria per construir vaixells. Aquest costum explica l'abundància de xiprers als turons que envolten la ciutat. A uns quilòmetres per mar de Dubrovnik trobem l'illa de Mljet, un dels millors racons de l'Adriàtic per banyar-se, bussejar i fer senderisme pels seus verds prats inhabitats.

Dubrovnik Spencer Davis Unsplash
Dubrovnik Spencer Davis Unsplash

5. Cefalù: escapada romàntica a la joia siciliana

Prefereixes una escapada romàntica en parella? Anar a Cefalù, un pintoresc poble situat a la costa tirrena a 70 quilòmetres de Palerm, és traslladar-se a la Itàlia de mar blau turquesa i llum daurada del sol mediterrani. Un poble de pescadors amb balcons amb tendals de ratlles i roba estesa on es pentina una dona mentre s'escolta, llunyana, una cançó de Celentano, pizzeries de mantelets de quadres i carrerons empedrats que es converteixen a petits laberints atemporals que sempre condueixen al mar o a la plaça de la catedral normanda del segle XII.

Un encant sicilià retratat a la deliciosa i entranyable pel·lícula 'Cinema Paradiso' que Giuseppe Tornatore va rodar a Cefalù, entre altres localitzacions. El burg mariner s'alça majestuós després del seu Rocca, un impressionant promontori rocós amb forma de cap (Cephaloedium), que dona nom a la ciutat, i sobre els pendents del qual es troba el prehel·lènic temple de Diana. Cefalù és un lloc atapeït d'història que es fa patent en la Piazza del Duomo. Caminant pels seus carrers descobrirem preciosos palaus i nombroses tendes d'artesania i podrem refrescar-nos al safareig públic medieval.

cefalu 3
Cefalù

6. Grasse: una escapada sensorial a la Capital del perfum

Viatjar a Grasse, capital de la Provença oriental, és submergir-se en una experiència sensorial olfactiva sense precedents; les suggeridores olors de delicades flors com la lavanda, la murtra, el gessamí, la rosa, la flor del taronger salvatge i la mimosa emboliquen el viatger desprevingut. És un univers plasmat a la perfecció a la novel·la 'El perfum', de Patrick Süskind. Els seus centenars de camps de flors han fet que des del segle XVI hagi estat el centre de la indústria del perfum, creant les més fines fragàncies.

L'activitat de la perfumeria a Grasse va de la producció de matèries primeres naturals –olis essencials, olis concrets, olis absoluts, i de destil·lació molecular– a la fabricació de concentrat, anomenat també el suc.

Aquesta pintoresca localitat amb vista al mar posseeix un bonic enclavament medieval que es presta a tranquils passejos per la Place aux Aires i la Place du Cours, envoltades de carrers estrets amb cases de color ocre groc, rosat i blau, preparades per bonics balcons. Mereixen una visita la catedral de Notre-Dame- du-Puy, el Museu Internacional del Perfum i la casa natal del pintor Fragonard.

El primer diumenge d'agost té lloc el Festival del Gessamí; carrosses i batalles de flors componen una festa animada per música i acolorits vestits típics. Finalment, no oblidis apropar-te a les platges properes de la Costa d'Atzur per donar-te un refrescant capbussó.

Carrers de Grasse Roxana Crusemire Unsplash
Carrers de Grasse / Foto: Roxana Crusemire (Unsplash)

7. El Caire: escapada cultural a l'Egipte més viu

I aquí tens l'escapada més èpica de totes: rumb a Egipte. Aprofitant el període vacacional, el Caire es converteix en una destinació idònia per a una escapada una mica més llarga de l'habitual, que pots allargar fins i tot una setmana. I és que la capital egípcia no deixarà d'enlluernar-te.

La ciutadella de Saladí acull la imponent mesquita de Mohamed Ali, també anomenada mesquita d'alabastre. El Museu Egipci, a la plaça Tahrir, reclama una visita detallada, però hi ha tres coses que no s'han de deixar d'admirar: la màscara d'or de Tutankamon, la pedra de Rosetta i la sala de les mòmies dels faraons.

Al Caire, races i creences conviuen sense perdre la seva identitat. Una mostra d'això és el barri copte, amb esglésies tan interessants com El Muallaqa o la de Santa Bàrbara. Però el veritable Caire és el de la gent que recorre incessantment els carrers dels basars portant a coll qualsevol objecte amb què es pugui comerciar. I l'empori dels basars es troba en Jan el Jalili, un entramat de carrerons amb olor d'espècies i pols, en el qual es troba des del record més típic fins a valuoses peces d'or i joies.

egipte Khan el Khalili 2
Khan el Khalili, a Egipte