Els humans som capaços del millor i del pitjor. Hem pogut colonitzar el planeta sencer, però pel camí hem destruït hàbitats i formes de vida. I el nostre ritme de consum i de vida està acabant amb moltes altres espècies.

🦈 Quantes espècies estan en perill d'extinció a Catalunya?

 

També està a la nostra mà frenar aquesta desaparició, i fins i tot revertir-la. Ho estem aconseguint amb espècies com el linx ibèric, a base de molt de treball. Però, primer de tot, hem de conèixer quines espècies estan amenaçades. I en són centenars! Aquí et deixem 5 de les precioses i valuoses espècies que més contra les cordes es troben.

1. L'axolot

espècies que desapareceran axolot
Axolot. Imatge: EwaStudio.

Existeix animal més simpàtic i interessant que l'axolotl? Aquest amfibi, propi de la conca lacustre de Mèxic, es troba en perill crític d'extinció segons la classificació de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (IUCN): encara que es conserven en captivitat, és possible que en estat salvatge amb prou feines quedin entre 100 i 1.000 exemplars pels canals de Xochimilco.

La captura, la destrucció del seu hàbitat, o la introducció d'espècies invasores està acabant amb aquest amfibi inconfusible, amb les seves brànquies vermelles, a causa que assoleix la maduresa sexual sense abandonar el seu estat larvari.

2. El camell salvatge

espècies que desapareceran camell salvatge
Camell. Imatge: Ayman Zaid.

Sabies que existeixen camells salvatges? Almenys, a 2023. Si ens ho preguntes el 2025 o el 2026, potser ja no en queden.

I és que, encara que els camells domesticats són una espècie corrent a molts països de l'Orient Mitjà i l'Àfrica, existeix una espècie no domesticada, Camelus ferus, que continua vivint al terrible desert de Taklamakán, al sud de Mongòlia. En total, quedaran uns 1.000 exemplars.

3. El gavial

espècies que desapareceran gavial
Gavial. Imatge: Mibuch.

Cocodrils, caimans... tots els tenim presents, els veiem en vídeos, campen al seu aire pels camps de golf de Florida. Però, i els gavials? Aquestes sorprenents i estranyes criatures, pròpies dels pantans del nord de l'Índia, són una adaptació dels cocodrils a una dieta 100% piscívora.

Un gavial no es menjarà mai un humà, no en general a un mamífer: el seu estret morro no podria suportar-lo i es trencaria. Els gavials estan adaptats per menjar peixos petits. Peixos que estan pescant de forma massiva els habitants de la zona, de manera que aquestes criatures ja no tenen què menjar. Segons l'IUCN, en queden uns 200 a tot el món.

4. El rinoceront de Java

espècies que desapareceran rinoceront java
Rinoceront indi, cosí lleugerament gran però molt semblant al de java. Imatge: Wirestock.

L'odiosa caça de rinoceronts per robar les seves banyes (tan valuoses al mercat xinès com a remei natural, per exemple) ha portat a aquesta espècie al caire de l'extinció. Antigament, estaven repartits per tot el sud-est asiàtic, però han desaparegut de gairebé totes parts. Fins a 2011 encara podien veure's en un parc nacional al Vietnam, però aquesta població ha desaparegut també, i ja només poden veure's al parc nacional Ujung Kulon de Java. Queden entre 50 i 60 exemplars, els últims sobre la Terra.

5. L'esturió europeu

espècies que desaparecerán esturion
Esturió comú o europeu. Imatge: Bestproject.

Aquesta espècie, avui en perill crític segons l'IUCN, nedava fa segles a tots els rius d'Europa, des d'Escandinàvia fins a la Mediterrània. Els esturions, que poden assolir fins a 5 metres de llarg i pesar fins a 400 kg, passen la major part de la seva vida al mar, però migren cap a aigües dolces per reproduir-se, i els juvenils viuen a les desembocadures.

O ho feien. Avui, es calcula que a tot França hi ha tot just un miler d'individus. A Espanya, ja era quelcom estrany al segle XVI, i va acabar de desaparèixer del tot en la dècada de 1990. La sobrepesca pels seus ous i, sobretot, la destrucció de l'hàbitat, amb preses, reducció de cabal, i contaminació del riu, han anat arraconant i aniquilant l'espècie.

Aquestes només són 5 de les espècies que podrien desaparèixer, i segurament ho faran, en la pròxima dècada. Els números totals són molt més grans, i en molts casos amb animals que ens passen inadvertits. No és hora de prendre's això seriosament?