Llençar menys menjar és una necessitat urgent que hem d'abordar des d'avui mateix i des de tots els fronts per no contribuir amb el malbaratament d'aliments a escala global.

Els productes caducats del supermercat, les sobres oblidades a la nevera o les restes que deixem al plat del restaurant, tot contribueix, en una mesura o una altra, a augmentar aquesta realitat alarmant. Segons dades de la FAO (2019), aproximadament el 14% dels aliments, amb un valor estimat de 400 000 milions d'USD, es perd entre la collita i la distribució. Però la situació empitjora encara més, ja que un altre 17% addicional es malgasta en l'etapa de distribució i entre els consumidors finals, tal com indica l'informe del PNUMA (2021).

Aquestes xifres conviden a reflexionar sobre les nostres accions i a buscar solucions efectives per enfrontar-nos al gran desafiament de llençar menys menjar, cada un des de la nostra perspectiva i responsabilitat. Les empreses n'han de buscar unes. Nosaltres, des de casa nostra, hem d'apostar per d'altres.

Descobreix com crear un rebost intel·ligent, malgrat la inflació de preus, amb aquestes pràctiques estratègies que hem seleccionat per ajudar-te a estalviar diners alhora que contribueixes a reduir el malbaratament alimentari.

Cinc estratègies per llençar menys menjar

Pots hermètics de vidre: tot a la vista

Organitzar els aliments al rebost i la nevera en recipients transparents i hermètics evitarà que perdis de vista els productes emmagatzemats i acabin oblidats al fons dels armaris. El seu segellament hermètic és molt eficaç contra la humitat i les molestes olors. En tenir-ho tot ordenat i a la vista, aprofitaràs al màxim el que tens i aconseguiràs llençar menys menjar. 

També els pots utilitzar de plàstic, que acostuma a ser el material dels tuppers aplanats que tan bé van per a la distribució apilada.

Pots hermètics com a sistema per tirar menys menjar. Imatge: Valeriy Goncharuk.

Mirar les ofertes amb lupa

Estar atent a les ofertes i promocions al supermercat és una bona estratègia per estalviar al rebost, però cal tenir molta precaució, i dedicar un temps a buscar-les i pensar-les bé.

Alguns tipus d'oferta només són adequats per a productes que consumis diàriament. Els 3x2 poden ser traïdors: ideals per emmagatzemar "no peribles" com els llegums, pasta, arròs o conserves, si no els consumim habitualment poden acabar caducant igual i generant un malbaratament. Mira tot amb lupa abans de posar-lo al carro.

Organitza el teu rebost

Ordena els productes de forma accessible i col·loca els aliments més antics al capdavant per consumir-los abans. Recorda que aquesta és una de les estratègies que utilitzen els establiments per assegurar-se la venda dels productes que siguin pròxims a vèncer. Un rebost ben organitzat no només t'ajuda a mantenir un inventari clar de tot el que tens a casa, també a consumir-lo en l'ordre correcte.

Aprèn a conservar correctament els aliments

Conèixer les tècniques adequades de conservació et permetrà prolongar la vida útil dels teus aliments. Algunes recomanacions inclouen emmagatzemar les fruites i verdures per separat, congelar alguns aliments frescos i utilitzar mètodes d'envasat al buit per preservar la frescor i qualitat dels aliments per més temps.

L'ordre del rebost i la conservació són clau per tirar menys menjar. Imatge: Valeriy Goncharuk.

Dona-li una segona oportunitat als sobrants

Hi haurà innombrables situacions en els que et trobis amb sobrants de menjar i no sàpigues què fer amb ells. No els tiris! Busca receptes creatives per transformar les sobres a deliciosos plats, com utilitzar el pollastre rostit d'un dinar per fer empanades l'endemà. També pots congelar els sobrants en porcions individuals i utilitzar-los a futurs dinars.

Amb l'organització justa, una compra conscient i una adequada gestió de productes, aprendràs a optimitzar els teus recursos i t'enfrontaràs amb èxit al desafiament de llençar menys menjar.