El monument a Colom de Barcelona forma part de l'skyline de la ciutat amb la mateixa força que la Sagrada Família i el Tibidabo al fons. Està tan integrat que ni tan sols en el més àlgid del recent fervor iconoclàstic contra les estàtues de conqueridors no ha arribat a perillar de veritat. Encara que en això, clar, també han ajudat el seu pes de més de 200 tones, o la seva alçària de 57 metres, que el converteixen en el més alt de la seixantena de monuments a Colom que hi ha repartits pel món.

🤳🏻 Aquest és el mirador preferit dels instagramers a Catalunya, i està a menys de 2 hores de Barcelona
 

🏞️ Sembla un paisatge de postal de Suïssa, però el tenim a Catalunya: no te'l perdis
 

Però aquesta mítica estàtua que tan vista amaga alguns secrets que potser no coneguis... com que tot està malament amb el seu famós dit índex!

135 anys apuntant en la direcció equivocada

El monument a Colon va ser inaugurat el 1888 amb motiu de l'Exposició Universal i davant de la sorpresa mirada de la reina regent María Cristina, el president dels Estats Units Grover Cleveland, o el rei d'Itàlia Humberto I. Aquella obra, que culminava totes les millores del litoral barceloní, havia estat concebuda, dissenyada i construïda per l'arquitecte Gaietà Buïgas, que va encarregar l'estàtua de bronze a l'escultor Rafael Atché.

 

El monument a Colom acabat d'estrenar. Imatge: Peter Elfelt, CC BY-SA 4.0.

 

Però, com havia de ser aquesta estàtua? La primera idea de Gaietà era que Colom portés un estendard amb una mà mentre es portava l'altra al pit, en un gest sublim de conquesta de terres en nom dels Reis Catòlics i de Déu Nostre Senyor. Però sembla que després li va semblar el conjunt massa vertical, i va optar per encarregar-lo amb el braç estès, assenyalant amb el dit... on? On assenyala exactament Colom?

El cert és que, encara que des del principi es va comentar que apuntava Amèrica, com correspondria a qui va descobrir els europeus el continent americà, en realitat apunta en direcció gairebé contrària. Amants dels enigmes ocults han postulat alguna vegada que en realitat l'artista volia apuntar cap a Gènova, cosa que no és certa perquè està en una altra direcció. En realitat, el dit de l'estàtua de Colom apunta a Mallorca.

Harvey Barrison - Barcelona_2015 10 10_0473, CC BY-SA 2.0

 

Per quin motiu Colom apunta "malament"

Quin és el motiu? Segurament una cosa tan prosaica com que el viatge de Colom va ser una exploració marítima. Si, en nom de la precisió geogràfica, ho haguessin fet apuntar Amèrica, hauria estat apuntant més o menys cap a les Rambles. I això no tindria molt sentit, considerant que era una expedició marítima. Apuntant cap al mar s'aconseguia transmetre de forma eficaç la idea d'explorar solcant els oceans fins a Amèrica.

Però clar: apuntés on apuntés l'estàtua, existia un altre problema: que, amb aquell pedestal tan alt, des dels seus gairebé 60 metres, els dits no anaven a ser el més visible del món. Si volien que el dit de Colom fos ben visible, era precís engrandir-lo per sobre de les mesures humanes. En concret, si segons les proporcions de l'estàtua l'índex hauria hagut de mesurar 40 centímetres, el dit real mesura 50 cm. Aquesta desproporció, que des de prop ens recordaria a ET dient "telèfon, la casa meva", és la que fa que des del nivell del terra la vegem fenomenal... apuntant cap a Mallorca.

I, per cert, sabies que pots pujar fins als peus de l'estàtua? Com ho sents: molta gent ho desconeix, però a l'interior de la columna hi ha un ascensor, el primer ascensor que va tenir la ciutat, i aquest et portarà fins al mirador circular des d'on podràs admirar Barcelona en 360 graus. Si no ho has fet mai, no perdis l'ocasió de pujar-hi en la teva pròxima visita a Barcelona.