Recentment, un estudiant de medicina conegut a les xarxes socials amb el pseudònim @DaniPalma ha publicat a les seves xarxes alguns detalls mèdics sobre "La Sociedad de la Nieve" - la pel·lícula de Bayona que finalment no ha guanyat els Globus d'Or, però de la que ningú no deixa de parlar- i la publicació s'ha fet viral. Fins i tot el propi Bayona ha volgut comentar el fil.
🎞️ 'La sociedad de la nieve' es queda sense estatueta en els Globus d'Or
🎬 Guanyadors dels Globus d'Or 2024: tota la llista de pel·lícules i sèries
Al fil de la xarxa social X, que s'ha tornat viral, l'estudiant de medicina desglossa diverses escenes de la pel·lícula, destacant detalls mèdics que molts espectadors podrien haver passat per alt. Al fil, l'estudiant de medicina parla sobre un curiós fenomen mèdic que es coneix com “el signe de l'ós rentador” que, segons Dani Palma, està fidelment reflectit a la pel·lícula a través del personatge Nando Parrado.
Al film, quan Parrado es desperta després de 3 dies en coma per haver-se donat un cop al cap, presenta unes parpelles molt fosques. Doncs bé, l'estudiant de medicina explica que aquest símptoma, conegut com “signe del ós rentador”, pot aparèixer per haver sofert una fractura de la base del crani.
Durante el accidente se puede ver cómo Nando Parrado choca con la cabeza y queda en coma durante 3 días. Posteriormente cuando despierta podemos ver sus párpados oscuros (equimosis periorbitaria). Se conoce como "signo del mapache". Es un signo de fractura de la base del cráneo. pic.twitter.com/tX0b0kbCX3
— Dani Palma (@_DaniPalma_) January 6, 2024
Segons Dani Palma aquest símptoma aparèixer després d'una fractura si es produeix una hemorràgia bilateral per un esquinçament de les meninges. Aleshores, la sang es filtra al teixit tou i apareixen aquests hematomes al voltant dels ulls.
L'estudiant de medicina també teoritza en el seu viralitzat fil sobre un altre curiós fenomen que es pot observar a la pel·lícula: alguns dels protagonistes orinen fosc. Segons Dani Palma, això podria ser una conseqüència d'un possible alliberament a la sang de mioglobina a causa de dos factors que conflueixen: el trencament de músculs per traumatismes o congelació i l'esgotament de totes les reserves per la inanició. Aquesta substància alliberada conté ferro i tenyeix l'orina fosca.
Alguno me ha preguntado por el motivo de que algunos orinen oscuro. En este tema puede que me equivoque, y si alguien quiere corregirme adelante, pero esto es lo que he pensado yo:https://t.co/DKxHekzuLv pic.twitter.com/yDzpb9etre
— Dani Palma (@_DaniPalma_) January 6, 2024
Finalment, l'estudiant de medicina també fa referència a les ferides a l'esquena que presenten alguns dels protagonistes de la pel·lícula. Explica que es tracta de les típiques úlceres per pressió a zones de suport del pes del cos que pateixen els pacients d'hospital enllitats.
L'atenció al detall del metge no només ha impressionat els fans de la pel·lícula, sinó que també ha rebut el reconeixement del director J.A. Bayona, que va respondre al fil agraint la perspectiva mèdica sobre la seva obra.
Gracias, Dani, por este excelente hilo y tu apreciación por la película. https://t.co/28g7BmURSW
— JA Bayona (@FilmBayona) January 7, 2024
Diu l'estudiant de medicina que s'ha fet viral que la pel·lícula està carregada de detalls que en el seu conjunt fan que l'experiència sigui real i immersiva. La veritat és que la pel·lícula “La Societat de la Neu” de Bayona relata amb exactitud documental els aspectes mèdics a què es refereixen en aquesta història com els símptomes de la hipotèrmia (com calfred incontrolable, la confusió o la fatiga), la psicologia de supervivència, l'estrès posttraumàtic o els processos de curació de fractures, contusions i ferides obertes.