Després de l’èxit de les experiències iniciades el setembre i octubre passats, on el nostre historiador i articulista Marc Pons va dur-nos de ruta per Euskal Herria, aquest 2023 reprenem la iniciativa Experiències ElNacional amb quatre viatges exclusius. Les destinacions escollides enguany tenen una cultura i una història genuïnament singulars, il·lustrades per un espectacular patrimoni monumental, i, al mateix temps, una misteriosa connexió amb Catalunya i amb la nostra història i cultura.

Les destinacions d'Experiències ElNacional tenen una cultura i una història singulars

La Sicília més barroca (i catalana) (Aforament complet) 

La darrera setmana d'abril, Marc Pons ens porta a Sicília. En aquesta illa, que va formar part de l’edifici polític català durant més de quatre segles (1282-1713), visitarem els testimonis monumentals més reveladors i, sovint, més desconeguts de la costa oriental siciliana. La Magna Grècia de l’antiguitat, la Sicília romana —bressol dels legionaris que van exportar el llatí a la Tarraconense— i la Sicília àrab, normanda, catalana i italiana. 

Visitarem Catània, la capital històrica de Sicília, fundada fa quasi 3.000 anys i que és una successió de testimonis monumentals de la història d’Europa; Messina, porta de Sicília; Siracusa, ciutat-castell i seu de la governació medieval catalana; i Noto, construïda totalment de nou després del terratrèmol de 1693 i que és el conjunt arquitectònic i urbanístic barroc més compacte i espectacular de Sicília i d’Itàlia. I també el parc arqueològic de Taormina i els paratges naturals de la falda del Vesubi.

En el decurs d’aquest viatge està previst, a més, fer una sèrie d’activitats immersives relacionades amb la gastronomia i amb l’enologia de l’illa.

Catània. Sicilia. Font Pinterest
Catània (Sicília) / Font: Pinterest
Bretanya, Normandia i la cultura europea medieval (Completada, llegeix la crònica aquí)

Durant la segona quinzena de juny, farem cap a la Bretanya i a la Normandia. Aquests territoris —que en l’actualitat són part de la República francesa— serien el bressol de la cultura artúrica d’arrel cèltica (la Bretanya del segle VI i VII) i el primer solar dels vikings al continent amb el mític Rol·lo (la Normandia del segle IX). 

Marc Pons ens durà pels carrers de Vannes i Saint-Malo, protagonistes de la història de la Bretanya, fundades fa 2.000 anys i que, a través dels seus testimonis monumentals, expliquen la història dels països del Canal i de la llarga edat mitjana europea. I visitarem els castells de Largoet, Hunaudaye i Mont Saint-Michel, per entendre com es van configurar els regnes de França i d’Anglaterra; i com hi van intervenir els catalans de l’època. I, per finalitzar, el parc arqueològic de Carnac.

En el decurs d’aquest viatge hi ha prevista una sèrie d’activitats immersives relacionades amb la gastronomia i amb l’espiritualitat del territori.

Rochefort en Terre. Bretanya. Font Pinterest
Rochefort en Terre (Bretanya) / Font: Pinterest
Aquitània, la nineta dels ulls de l'Europa atlàntica

Durant la segona quinzena d'octubre, Marc Pons ens descobrirà Aquitània. Aquest territori —que en l’actualitat forma part de la República francesa— va ser, durant la llarga edat mitjana, objecte de desig de totes les nacions adjacents. Superada aquella etapa de conflictes, es va convertir en la plataforma dels viatges atlàntics francesos, i el solar on es va produir el sincretisme entre societat mercantil i confessió calvinista. 

Visitarem les ciutats de Bordeus, la Rochelle i Rochefort, puntes de llança de l’evolució històrica del territori, que, a través dels seus testimonis monumentals, ens descobreixen els grans conflictes medievals i moderns europeus i el particular model colonitzador francès d’Amèrica. Visitarem les dunes de la costa i els castells de la comarca de la Petite Gavatxeria, que expliquen la gran immigració occitana dels segles XVI i XVII que va canviar la fesomia de Catalunya. 

En el decurs d’aquest viatge està prevista dur a terme una sèrie d’activitats immersives relacionades amb la gastronomia i l’enologia.

Bordeus. Aquitània. Font Pinterest
Bordeus (Aquitània) / Font: Pinterest
 
Baixa Andalusia, eixida dels primers viatges euroatlàntics

Durant la segona quinzena d’octubre, la destinació serà la Baixa Andalusia. En aquest territori —la història de la qual es remunta a l’antiguitat dels grecs, dels fenicis i de la cultura autòctona dels tartessis— a finals de l’edat mitjana hi confluïen navegants de totes les nacionalitats, que van deixar el testimoni de la seva existència a través d’una sèrie d’importantíssims monuments.

Marc Pons ens durà pels carrers de Còrdova, capital del califat medieval andalusí, amb la seva mesquita; Sevilla, el gran centre financer europeu de l’època dels “descobriments”, amb grans palaus i temples renaixentistes i amb un barri de comerciants catalans; Jerez, ciutat pionera de la indústria vitivinícola i capital de l’art barroc andalús; i Cadis, la ciutat més antiga de la península Ibèrica, fundada fa 3.000 anys. I el paratge natural de Doñana.

En el decurs d’aquest viatge hi ha prevista una sèrie d’activitats immersives relacionades amb la gastronomia i l’enologia. 

Jerez de la Frontera. Font Pinterest
Jerez de la Frontera (Andalusia) / Font: Pinterest

Pròximament, publicarem el calendari, les rutes i les activitats detallades d’aquestes experiències. Els subscriptors d'ElNacional, a més, tindran preferència a l’hora de reservar plaça i gaudiran d’un preu reduït.