L'aforament d'aquesta experiència ja està completa però pots descobrir les properes i les seves dates en el següent article. Estigues atent, tenim moltes coses preparades per vosaltres! 
 

Sicília i Catalunya són dos països que han estat íntimament vinculats durant la història. Però, en canvi, la petjada siciliana en la formació de Catalunya; o el protagonisme català en la història medieval de Sicília són dos fenòmens molt desconeguts. Sicília i Catalunya, molt abans que s’anomenessin amb aquests noms ja eren dos riberes bessones d’un mateix mar. Fa 2.500 anys, els grecs antics que van crear les colònies de Rhodae i Emporion, a l’actual Empordà, tenien una relació molt intensa amb la Magna Grècia, que era com anomenaven Sicília. I poc després, amb la invasió romana dels segles III i II aC; els funcionaris, negociants i legionaris de la metròpoli que van trasplantar la llengua llatina al territori de la futura Catalunya procedien dels dominis sicilians de la Lloba Capitolina.

No obstant això, la relació entre Sicília i Catalunya s’intensificaria especialment, durant l’Edat Mitjana. A cavall de l’any 1000, Calàbria i Barcelona, els embrions dels futurs estats medievals sicilià i català, es movien a l’aixopluc del paraigües pontifici, la superpotència que acollia sota la seva protecció una munió de petits dominis marítims independents de la Mediterrània occidental. Aquella mateixa filiació política, es consolidaria amb el matrimoni de Ramon Berenguer II, el Cap d’Estopes, comte independent de Barcelona; i de Mafalda de Pulla, filla del duc independent de Calàbria-Sicília. Aquella princesa vikinga (Sicília era governada per la nissaga normanda d’origen viking dels Hauteville), seria la primera d’una llarga llista de reines catalanes d’origen sicilià i de reis sicilians d’origen català.

Sicília és també un dels principals escenaris de les grans gestes militars catalanes de l’Edat Mitjana. Els Almogàvers, aquell cos d’infanteria lleugera que va ser la punta de llança de l’expansió catalana a la Mediterrània (i que van ser, també, el terror d’Europa), ja existien quan, el 1282, Pere II i el seu almirall Roger de Llúria (per cert, nascut a Calàbria) van plantar la senyera quadribarrada a Trapani, a Palerm, i a Catània. Però aquella empresa militar, que es va resoldre en un temps rècord i amb un grau de violència inusitat, va impressionar Europa. Els Almogàvers, van guanyar la fama (la bona i la dolenta) a Sicília. I totes les operacions militars posteriors, a les penínsules dels Balcans i d’Anatòlia, serien després de Sicília. Catalunya va construir el seu imperi comercial i militar a la Mediterrània a partir de la conquesta de Sicília.

Finalment, no podem oblidar la connexió entre Sicília i Catalunya durant el Barroc (segles XVI i XVII). Des de l’any 1000, Sicília i Catalunya havien estat societats dominades per un agressiu règim feudal, i això significava que les seves classes populars havien viscut sotmeses a una situació de pràctica esclavitud. Catalunya va ser el primer país d’Europa que va iniciar l’enderroc d’aquell règim. El triomf de la Revolució Remença (1486) va ser l’inici. Però el camí va ser llarg i feixuc. El bandolerisme català seria una de les reaccions a aquell nou paisatge. Tant dels que volien aturar aquell procés com els que el volien accelerar. Un fenomen que a Sicília també es va desenvolupar, amb les mateixes característiques que a Catalunya, però amb la particularitat que a l’illa acabaria sent anomenat “màfia”.

En el nostre viatge coneixerem la costa oriental de Sicília, que és la que més vinculació té amb Catalunya i la que, sorprenentment, és més desconeguda pels catalans. Aquesta façana litoral oriental conserva l’ànima siciliana en la seva màxima expressió. I és una explosió d’art, de gastronomia, d’artesania i de paisatges naturals.

Dia 22/04. Barcelona-Catània

Catània. Font Pinterest
  • Sortim de Barcelona a les 13.50 hores en un vol Vueling.
  • Arribem a Catània a les 15.55 h. Catània, capital històrica de Sicília, serà el nostre camp base.
  • Ens allotjarem a l’hotel 20 Miglia (****), situat a la Via Ventimiglia, al centre històric de la ciutat. Efectuem el transfer a les 15.30 h.
  • Entre les 17.00 i les 19.00 hores, fem una petita ruta per la Via Etnea (eix comercial monumental de la ciutat) i la Via del Crociferi, per admirar els cinc principals temples de la ciutat: San Francesco d’Assissi; San Francesco Borgia; San Benedetto, San Giuliano i San Camillo; obres mestres de l’arquitectura barroca siciliana.
  • Sopar lliure.

Dia 23/04. Catània

  • Esmorzem a l’hotel a les 08.00 h.
  • Sortim de l’hotel a les 09.00 h; i ens dirigim al Teatre Romà i al Castello Ursino, una fortificació medieval que va ser la residència dels reis de la branca siciliana dels bel·lònides catalans. Després visitem el Duomo, construït sota l’advocació de Santa Àgueda, i el Palazzo dell'Universitá, el primer centre d’estudis superiors de l’illa, fundat al segle XV pel comte-rei Alfons el Magnànim. Tots aquests monuments són dins de la trama urbana de la ciutat.
  • A les 14.00 h, ens aturem per dinar en un restaurant de la ciutat.
  • A les 15.30 h visitem el Monestir dels Benedictins de San Nicoló de l’Arena, del segle XVI, que és un dels monestirs més grans d’Europa, i està situat prop dels monuments que hem visitat durant el matí.
  • A partir de les 17.00 h, temps lliure.
  • Sopar lliure.

Dia 24/04. Catània-Messina-Catània

Messina. Font Pinterest
  • Esmorzem a l’hotel a les 07.00 h.
  • Sortim de l’hotel a les 08.00 h i amb un autocar exclusiu per al grup, ens dirigim per autopista a Messina, a l’extrem nord-oriental de l’illa, i només a quatre quilòmetres del continent. És un trajecte de 100 quilòmetres que es cobreix amb uns 75 minuts.
  • Arribada a Messina a les 09.30 h. Visitem l’església de la Santíssima Anunziatta dei Catalani (la parròquia de la colònia catalana medieval). Visitem, també, el Duomo, construït sota l’advocació de la Madonna della Léttera; el Campanar i el Tresor de la Catedral, que conté peces de l’època normanda-vikinga.
  • A les 13.00 h ens dirigim a “La Cesarine” i participem en un taller gastronòmic exclusiu per al grup, de fabricació de pasta i d’elaboració de plats de pasta, amb dinar inclòs.
  • A la tarda, visitem els voltants de la plaça del Duomo, i a una hora prudencial retornem, també per autopista, a Catània.
  • Sopar lliure.

Dia 25/04. Catània-Noto-Siracusa-Catània

Noto. Font Pinterest
  • Esmorzem a l’hotel a les 08.00 h.
  • Sortim de l’hotel a les 09.00 h i amb un autocar exclusiu per al grup, ens dirigim a la petita ciutat de Noto, que concentra el conjunt barroc (civil i religiós) més monumental de Sicília i un dels més espectaculars del món. És patrimoni de la Unesco. És un trajecte de 100 quilòmetres per autopista, que es cobreix en uns 75/90 minuts.
  • Arribem a les 10.30 h i visitem l’espectacular Piazza del Duomo, del Duomo de San Nicoló i els carrers del voltant.
  • A les 13.00 h ens dirigim a un celler, als afores de la ciutat, i participem en un tast de vins sicilians, exclusiva per al grup, que inclou el dinar.
  • A les 15.30 h sortim amb l’autocar cap a Siracusa, una ciutat de fundació grega que és una de les més antigues d’Europa. A Siracusa visitarem el barri històric, anomenat Ortigia, que està situat sobre una petita península fortificada durant l’Edat Mitjana. És un trajecte de 35 quilòmetres que es cobreix en uns 40 minuts.
  • A les 16.30 h visitem el Palazzo Borgia del Casale, al barri d’Ortigia, que és un dels millors exemples de l’arquitectura i la decoració barroca i neoclàssica de Sicília. Va ser edificat durant el segle XVIII per la branca siciliana dels Borgia d’origen valencià.
  • A les 17.30 h visitem el Museu-Teatre del Poppi, també al barri d’Ortigia. Aquest art escènic té una arrel històrica molt profunda a Sicília, i els seus personatges i les seves trames expliquen la història siciliana amb una barreja de dramatisme i comicitat.
  • A les 18.30 h iniciem el retorn a Catània. És un trajecte de 66 quilòmetres per autopista que es cobreix en una hora.,
  • A les 19.30 h arribada a Catània. Sopar lliure.
Siracusa. Font Pinterest

Dia 26/04. Catània-Ragusa-Mòdica-Catània

  • Esmorzem a l’hotel a les 07.00 h.
  • Sortim de l’hotel a les 08.00 h i amb un autocar exclusiu per al grup, ens dirigim a Ragusa, la ciutat més representativa de la Sicília interior. Ens dirigim al barri històric, anomenat Ragusa Ibla, situat dalt d’un turó unit a la resta de la ciutat per un passadís elevat natural. És un trajecte de 100 quilòmetres, que combina carretera i autopista; amb uns paisatges espectaculars; i que es cobreix en unes dues hores.
  • Arribem a Ragusa a les 10.00 h i vistem el Duomo de San Giorgio, de factura barroca, i fem un passeig pels voltants de la plaça per admirar els palaus civils barrocs de la trama urbana històrica. En el decurs d’aquest passeig visitarem el taller Rosso Cinabro, el darrer taller artesanal de fabricació de carros. Aquesta activitat va tenir una gran importància a Sicília; i els processos de fabricació que es conserven ajuden a explicar una part molt important de la història i de la cultura sicilianes.
  • A les 14.00 h anem a dinar en un restaurant de la ciutat.
  • A les 15.30 h ens desplacem a Módica. És un trajecte de 15 quilòmetres que es cobreix en uns 30 minuts, a través d’una carretera amb uns paisatges naturals i arquitectònics d’una bellesa extraordinària.
  • A les 16.00 h arribem a la petita ciutat de Mòdica i visitem el Duomo de San Pietro i l’Antica Dolceria Bonajuto, la xocolateria artesana més antiga de Sicília, fundada al segle XVIII.
  • A les 18.00 h iniciem el retorn a Catània. És un trajecte de 130 quilòmetres per autopista que es cobreix en uns 90/120 minuts.
  • A les 20.00 h arribada a Catània. Sopar lliure.
Ragusa. Font Pinterest

Dia 27/04. Catània-Barcelona.

  • Esmorzem a l’hotel a les 08.00 h.
  • Matí lliure a Catània per fer les darreres compres.
  • Dinar lliure.
  • A les 13.30 h ens dirigim a l’aeroport.
  • A les 14.00 h arribem a l’aeroport.
  • A les 16.40 h surt el vol Vueling en direcció a Barcelona.
  • Arribada a l’aeroport de Barcelona a les 18.55 h.

Quant val aquest viatge?

Preu socis ElNacional.cat: 1.725,00€
Preu no socis: 1.825,00 €
Suplement habitació individual: 200€

Com et pots apuntar?

Per fer la reserva de places cal seguir els següents passos:
Preinscripció. Per qualsevol de les següents vies:

  • E-mail: a l’adreça arqueonet@arqueonet.net especificant com a títol del missatge “Inscripció Sicília” i indicant clarament les dades de cada participant que s’inscriu (nom i cognoms, e-mail i telèfon de contacte).
  • Pàgina web, polsant a l’enllaç següent: Arqueonet Contacte. Allà cal marcar l’opció “Inscripció a una activitat”, emplenar les dades personals i indicar el destí del viatge a l’apartat ‘Missatge’.
  • Per telèfon: trucant als números 937 423 014 o 667 013 352 o 695 528 467.
  • Presencialment: a Arqueonet, al carrer Sepúlveda 79 de Barcelona.

Les places s’adjudicaran per estricte ordre d’arribada de les sol·licituds de preinscripció.
Reserva: un cop fetes les preinscripcions ens posarem en contacte amb tots els preinscrits per tal de portar a terme els tràmits de reserva (primers pagaments i requeriments de documentació).

Què inclou?

Serveis inclosos

  • Professor-acompanyant especialista des de Barcelona: Marc Pons Barrachina.
  • Dossier de viatge en format digital.
  • Xerrada informativa prèvia a la sortida del viatge a càrrec del professor Marc Pons Barrachina.
  • Xerrades temàtiques durant el viatge a càrrec del professor-acompanyant.
  • Vols d’anada i tornada en classe turista amb la companyia Vueling (bossa de mà a cabina + 25 kgs facturats).
  • Estades de 5 nits en l’hotel indicat (o similar) en règim d’allotjament i esmorzar.
  • 2 dinars en ruta, segons programa.
  • 1 dinar en un taller de pasta.
  • 1 dinar en un tast de vins.
  • Transport privat tipus minibus des de l’arribada a l’aeroport i durant els dies de ruta (dia 1 a dia 7).
  • Entrades a totes les visites esmentades al programa.
  • Assegurança de viatge i cancel·lació de fins a 2.000 €.
  • Propines i documentació.

Què no inclou?

Serveis no inclosos

  • Àpats no detallats en l’apartat anterior.
  • Proves PCR o similars.
  • Tot allò no especificat a l’apartat “Serveis inclosos”.

T’ho perdràs?