L'última vegada que l'artista Michael Benson va realitzar una exposició itinerant conjunta amb la Fundació "La Caixa" va ser el passat 2022, per mostrar-nos bellesa a escala planetària i espacial amb l'exposició Altres Mons. Ara torna per mostrar-nos l'altre plat de la balança, l'altre extrem de la bellesa natural: el microscòpic. Aquí tens tot el que necessites saber sobre l'exposició Nanocosmos al Cosmocaixa.

De què va l'exposició Nanocosmos del Cosmocaixa?

exposicion nanocosmos cosmocaixa 1
Michael Benson posant davant una de les seves micrografies d'un radiolari. Imatge: © Fundació Bancària "la Caixa".

Una micrografia és una fotografia feta amb un microscopi electrònic. Es tracta d'una tècnica que ens ha revelat l'autèntica forma dels éssers i els materials d'escala submil·limètrica. I, amb l'ajuda dels microscopis electrònics de rastreig del Canadian Museum of Nature, Michael Benson ha aconseguit les 36 espectaculars imatges digitals en blanc i negre que componen l'exposició "Nanocosmos. La realitat oculta a l'ull humà" del Cosmocaixa.

L'ala d'una libèl·lula o l'espiritrompa d'una papallona se'ns revelen així com a obres d'art, mentre que els flocs de neu revelen el seu secret fractal (i justifiquen la forma en què els dibuixem sempre), i altres éssers vius ens sorprenen amb formes geomètriques o alienígenes. Com els radiolaris, un tipus de zooplàncton amb esquelet de sílice de formes polièdriques i gairebé esfèriques. O les diatomees, unes algues unicel·lulars invisibles als nostres ulls, però tan importants que introdueixen entre el 20% i el 50% de l'oxigen anual en l'atmosfera del planeta.

exposicion nanocosmos cosmocaixa 3
L'estructura microscòpica de l'ala d'una libèl·lula, una de les micromeravelles que veurem en l'exposició Nanocosmos del Cosmocaixa. Imatge: © Michael Benson, Kinetikon Pictures.

Qui és Michael Benson?

Aquest autor, fotògraf, escriptor, director, i artista en general, va néixer a Alemanya el 1962, i ha col·laborat amb els museus de ciències més importants del món per crear exposicions artístiques que apropin el món de la ciència al públic general. Tanmateix, fins ara havia treballat sempre a gran escala, sent la seva primera incursió al món microscòpic.

Quan, on i com veure l'exposició Nanocosmos del CosmoCaixa

Les 36 micrografies que componen Nanocosmos estaran exposades de forma gratuïta a la plaça de la Ciència del CosmoCaixa durant les pròximes setmanes i fins al 22 de juny, moment en què l'exposició itinerant seguirà el seu camí per altres ciutats i altres països.

Els horaris són ininterromputs, de 10:00 a 20:00 tots els dies, i tant els visitants particulars com els escolars podran programar i comptar amb una visita guiada, de manera que puguin interactuar i conèixer molt millor tant les obres com el món microscòpic que reflecteixen.

exposicion nanocosmos cosmocaixa 2
Les imatges s'exposen en obert en la mateixa plaça de la Ciència. © Fundació Bancària "la Caixa".

Els que hagin quedat fascinats amb la micrografia, tanmateix, tenen plans alternatius per a quan l'exposició Nanocosmos acabi, perquè des de l'any passat CosmoCaixa disposa d'un nou espai permanent. Es diu Micrarium, i allà es poden examinar al microscopi minerals, vegetals, animals, i fins i tot parts del nostre cos. Un espai pioner a Espanya i que incideix en el mateix que ha inspirat a Benson per a l'exposició Nanocosmos en CosmoCaixa: que en les dimensions inferiors, que escapen a l'ull humà, es troba oculta una bellesa fascinant que sembla extreta d'un altre planeta.