Llevat que tinguem una edat avançada en la qual comencin a manifestar-se llacunes mentals, confiem en la nostra memòria. Apreciem tant els records que els atresorem en un lloc privilegiat del nostre cervell per deixar-los anar quan siguin requerits. Explicar coses sobre el passat i la infantesa ens connecta amb qui som, treu a la llum el com s'han anat forjant els patrons emocionals i mentals amb els quals avui ens defensem.
🧠 Per què el nostre cervell recorda més unes paraules que d'altres?
💭 De quina matèria estan fets els records?
Els terapeutes proven d'indagar-nos sobre el nostre passat per arribar. Però t'has parat a pensar quants dels teus records són reals? Segons els experts en psicologia i ciència, la teva memòria pot fer-te creure que vas viure una cosa que mai no va ocórrer. T'expliquem a què es deu aquest fenomen.
Per què creem falsos records?
Segur que alguna vegada vas jugar al popular joc del "telèfon" i vas poder comprovar com la informació que passava d'un company a un altre s'anava distorsionant fins a convertir-se en un disbarat. Amb els records passa una cosa semblant: el cervell rescata la informació de fotografies, vídeos, emocions o narracions i tracta de formar una imatge aproximada del que va ocórrer, però, si no hi ha testimonis que puguin demostrar que el teu record és veritable, el teu cervell pot utilitzar la imaginació per omplir aquest buit en la memòria. Per què ho fa? Perquè el cervell no pot incloure tanta informació i prova d'adaptar-se. Així que, encara que la majoria del que recordem és real, sempre hi ha records falsos.
Elisabeth Loftus és una nord-americana destacada en psicòloga i matemàtica la trajectòria professional de la qual s'ha centrat en la investigació de la formació de records i l'estructura de la memòria. En plantejar-se si el nombre total de denúncies d'abusos sexuals en la infantesa es devia a situacions reals o era producte de la influència suggestiva generada durant el procés terapèutic, va voler trobar la resposta amb diversos experiments. T'expliquem els dos més impressionants.
1. L'experiment del centre comercial
En la dècada dels 70, Loftus va reunir diversos voluntaris a qui els van explicar quatre anècdotes. Se'ls va informar que totes les anècdotes eren reals. Una d'elles era falsa, es tractava de fer-los creure que de petits s'havien perdut en un centre comercial. Per fer-ho més convincent, es va demanar col·laboració a familiars i amics perquè acompanyessin les anècdotes de narracions falses. Dies després, es van entrevistar els voluntaris exigint-los detalls d'aquests quatre records. Una de cada quatre persones va afirmar recordar la situació del centre comercial i fins i tot donaven detalls concrets sobre com es van perdre, ubicació i la roba que portaven. Quan els van revelar que una de les històries era falsa i si podien endevinar quin, la majoria no va poder fer-ho.
2. El viatge fictici en globus
De la mateixa manera, el 1995, Loftus va demostrar que el cervell era capaç de generar pseudorecords amb un altre experiment. En aquest cas només demanava una condició: que els participants mai no haguessin viatjat en globus. Per a això es va demanar als familiars dels voluntaris que aportessin aquesta informació en secret anteriorment. Utilitzant fotografies manipulades digitalment de la infantesa dels subjectes en les quals apareixien fent un volt en globus aerostàtic amb el seu pare o mare. Després de mostrar-los la fotografia, se'ls va preguntar si recordaven aquest record. La majoria va descriure aquell dia amb tants detalls com si hagués succeït.
Fa por pensar que la nostra imaginació pugui enganyar-nos així, però Loftus no és l'única que ha investigat i continua investigant sobre això, en els últims 30 anys són centenars els estudis científics que demostren que la memòria humana pot cometre errors i com influeixen els testimonis i imatges en la construcció de falsos records.
La bona notícia és que els falsos records indiquen que el nostre cervell és sa i funciona a la perfecció, així que ni és tan dolent ni és permanent, ja que segons aquest estudi, l'acció d'"inventar records" es pot revertir: