Els jocs de taula són una forma de diversió clàssica, que ha format part del lleure de generacions i que, a més de resultar entretinguts, poden ajudar als teus fills a desenvolupar una infinitat d'habilitats que li poden ajudar a millorar el seu aprenentatge i desenvolupament cognitiu, emocional i social.
Per què els jocs de taula
En primer lloc, el seu caràcter lúdic els converteix en una opció formidable davant les pantalles que envaeixen la vida dels més petits. Poden servir per divertir-se durant hores i no tenen gaires dels inconvenients que els jocs digitals. Entre altres coses, perquè un joc de taula ajuda a desenvolupar l'atenció, davant les pantalles que perjudica el seu desenvolupament.
A més, depèn del joc que es tracti, pot millorar altres aspectes essencials com la memòria, la psicomotricitat fina, la capacitat d'observació, les habilitats de comunicació, el control dels impulsos o la inhibició.
De fet, avui dia es poden trobar a les botigues jocs de taula en els quals s'expliquen el tipus d'habilitats que busquen promoure, per la qual cosa és més senzill per als pares escollir el que més es pugui adaptar al nen. Convé tenir en compte l'edat, perquè el nivell de neurodesenvolupament és important per poder seguir el joc. Si el joc és massa llarg, un nen amb menys de deu anys no tindrà la capacitat d'atenció per gaudir-ne, per posar un exemple. Si és massa complicat i el nen perd sempre, pot resultar-li frustrant. Per això cal saber elegir.
Aquests són quatre tipus de jocs de taula perfectes per jugar en família.
1. Jocs de taula educatius o didàctics
Són jocs de taula enfocats en què el nen adquireixi coneixements o habilitats psicomotrius i desenvolupi la seva formació, i poden ser un complement perfecte per millorar l'escriptura o la lectura, per posar un exemple. És el cas de formar paraules com l'Scrabble o de formar blocs, com el Jenga.
2. Jocs de memòria
Com el seu nom indica, afavoreixen la concentració, l'atenció i la memòria. Al clàssic d'aparellar fitxes se li poden sumar altres de més recents com el Dobble o el Speed Cups.
3. Jocs d'estratègia
Són jocs que permeten afavorir el desenvolupament cognitiu del nen, que l'ajuden a millorar les funcions executives: l'organització, la planificació i el control d'impulsos. Existeixen molts exemples, alguns de més complicats com el Carcassonne o el Catán o més senzills, com el Conecta 4.
4. Jocs d'atzar
Estan destinats sobretot a entretenir i divertir els més petits i poden afavorir la socialització i l'estrenyiment dels llaços familiars. Els més clàssics són el parxís o l'oca.