La costa catalana amaga gran quantitat d'espais ocults i secrets per descobrir. I quina millor època que l'estiu? A banda de les espectaculars platges del litoral català també hi ha infinitat de pobles que són un autèntic regal tant pels viatgers com pels autòctons i així poder conèixer tota la seva cultura i tradició. Tot i que la costa brava acostuma a ser el destí estrella per a l'estiu, la costa daurada també alberga un grandíssim patrimoni i una infinitat de racons màgics. Avui viatjarem fins a Tarragona, en concret, a Tamarit, un antic poble afegit a la ciutat de Tarragona en 1956 i que s'estén al voltant de la desembocadura del riu Gaià. Una de les seves grans joies és el seu castell medieval. El coneixes? A La Gandula d'ElNacional.cat t'expliquem tot el que has de saber!

🐟 Descobreix la millor platja de la Costa Brava per a practicar snorkel: un fons marí de somni!
 

🥶 El truc d'un arquitecte per a refredar casa teva gratis i sense aire condicionat
 

El castell romànic de Tamarit

Tot i les petites dimensions de Tamarit, aquest nucli urbà manté tota la seva essència medieval gràcies al seu espectacular castell. Però no només això, un altre dels regals que aporta és que als seus peus descansa una de les platges més maques de la província: la cala Jovera.

La història del castell romànic de Tamarit ens transporta al segle XI, quan va ser construït pels senyors de Claramunt, als quals es van unir per patrimoni als Montoliu. Els descendents comuns de les dues famílies van adoptar el cognom Tamarit. El castell durant la seva història ha passat per diferents mans fins al segle XIII. El nucli urbà de Tamarit presentava dos sectors: el de la vila de Tancada, fortalesa amb esveltes muralles que protegien la població en cas de perill d'atac corsari i, el Raval o Muntanya, que se situava fora del recinte tancat. Tamarit va ser un dels ports més importants a l’edat mitjana, que establia la divisòria entre la Catalunya ‘cristiana i la musulmana’. Tanmateix, els continus atacs dels corsaris sarraïns durant els segles XV i XVI gairebé van fer desaparèixer el tràfic mercantil, que finalment va passar a Tarragona. A finals del segle XV es va dedicar per a la vigilància costanera per evitar l'atac dels pirates. La decadència de Tamarit va arribar durant el segle XVIII a conseqüència de la guerra contra els napoleònics, els saquejos i ocupacions militars, les febres provocades per les aigües estancades així com la manca dels diners. L'any 1916, l'americà Charles Deering va comprar les ruïnes i les va restaurar sota la direcció del pintor Ramón Casas, i van aconseguir transformar el paratge ruïnós en un idíl·lic lloc de repòs.

El castell va ser declarat bé d'interès cultural l'any 1988. La seva muralla s'obria per quatre portes, de les quals es conserven dues, la de la Mora i la de la Creu. Actualment, dins del recinte castell de Tamarit hi ha les restes del castell, l’església, alguns habitatges i diversos espais sense edificar. Actualment, al castell de Tamarit se celebren diferents esdeveniments, especialment bodes. 

Castell de Tamarit 

Com arribar al castell de Tamarit?

L'accés al castell de Tamarit no és especialment fàcil, ja que només es pot accedir caminant per l'N-340, camí al castell de Tamarit. Tanmateix, podràs arribar i gaudir de l'espai pràcticament verge i que no acostuma a estar ple de gent, com si et passarà a altres indrets de Catalunya durant l'estiu. Des de Barcelona, el viatge fins a Tamarit és d'al voltant d'1 hora i 10 minuts per la via C-32 (hi ha peatges). Per part seva, des de Tarragona el trajecte té una durada estimada de 20 minuts per la via A-7.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!