La història de la ciència i els invents sempre és interessant, i sovint porta sorpreses, perquè un invent és molt més antic del que ens pensem, o perquè es va inventar a la nostra terra! Avui, a La Gandula d'ElNacional.cat, et portem 6 invents catalans que han fet la nostra vida millor, d'una forma o una altra.
🗣 Aquestes expressions catalanes no tenen cap sentit en altres idiomes
🤩 5 coses que tenim a Catalunya per les quals la resta del món ens enveja
I no anirem amb teories (com la que diu que el telescopi és un invent català, i que no està contrastada) ni amb invents de llarga trajectòria i col·lectiva resolució de problemes, com el submarí que va ser “inventat” per Narcís Monturiol, però que s'inscrivia en una llarga tradició a la qual va afegir millores importants. Aquests 6 invents que et mostrem aquí no tenen discussió:
El porró
Des de l'Antiguitat, i durant l'edat mitjana, una manera clàssica de beure era amb el ríton, la banya, que no es bevia per la vora ampla, sinó pel foradet de baix. I segons sembla, a l'edat mitjana, alguns ceramistes i vidriers catalans van pensar que allò tan incòmode podria ser més pràctic si es fusionava amb una ampolla o recipient que retingués el líquid i pogués recolzar-se sobre la taula.
I així comencem a trobar documentats porrons, que es van anar estenent a les Balears i la resta d'Espanya durant els segles següents.
El setrill antidegoteig
El setrill antidegoteig que durant anys va ser hegemònic en bars i restaurants i que molts continuem utilitzant a casa, es diu també setrill Marquina en honor al seu dissenyador, el català Rafael Marquina i Audouard, que la va crear el 1961.
A causa del seu èxit de vendes, i la caducitat de la patent, han sorgit milers de plagis d'aquest disseny. Marquina fins i tot tenia centenars d'aquests plagis a casa seva, els col·leccionava amb cert sentit de l'humor, dient que cap no funcionava tan bé com el seu disseny.
El telègraf elèctric
D'acord, el telègraf elèctric és, com el submarí o el telescopi, un d'aquests invents que tenen certa paternitat col·lectiva, ja que molts estaven treballant sobre els mateixos conceptes en aquells anys. Però el mateix Guglielmo Marconi, guanyador del Nobel de Física, li va reconèixer l'invent del telègraf elèctric al català Francesc Salvà i Campillo, i el 2019 es va acreditar per fi la patent de l'invent al català en l'IEEE (Institut of Electrical and Electronic Engineers) a partir de les seves memòries.
Els Chupa Chups
Sí: un dels caramels més coneguts, estesos i immortals d'Espanya i part de l'estranger (es venen a tot el món) els va inventar el català Enric Bernat el 1958, partint de la idea més simple del món: enganxar-li un pal a un caramel gran, perquè durés molt, però que no fes falta tenir-lo a la boca tota l'estona, i que no et taquessis les mans en agafar-lo. Una gran idea!
Les pastilles Juanola
No han sobreviscut al pas del temps amb la mateixa força que els Chupa Chups, perquè tenen un gust molt particular i una estètica que associem als nostres pares i avis, però les pastilles Juanola van ser fa temps un must a totes les cases. Aquesta capsa vermella, i les petites pastilles negres amb forma de rombe van ser creació del farmacèutic català Manuel Juanola Reixach el 1906, fetes a base de regalèssia, mentol, eucaliptus i altres olis essencials.
La vacuna del còlera
El metge que exercia a Tortosa, Jaume Ferran i Clua va anar enviat a Marsella el 1884 per l'Ajuntament de Barcelona perquè estudiés l'epidèmia de còlera que estava causant una enorme mortaldat. L'any abans, Robert Koch havia aïllat el bacil que causava la malaltia, i Ferran i Clua va aconseguir algunes mostres amb les quals va preparar la primera vacuna contra aquesta malaltia.
Curiosament, al principi la seva vacuna no va ser acceptada per altres metges ni autoritats espanyoles, i quan l'epidèmia va arribar a Espanya el 1885, es va prohibir vacunar i van morir 150.000 persones... mentre que de tots els que va arribar a vacunar Ferran només en van morir 54.
Sens dubte sembla el més important d'això 6 invents, encara que tots tenen el seu pes, oi?