Avui ens traslladem a l'impressionant Parc Natural del Cadí-Moixeró, a prop de la localitat de Bagà, per explorar l'encantadora ruta de la Via del Nicolau i els seus ponts penjants. Aquesta ruta, ideal per fer en família o amb mascotes, combina història, naturalesa i vistes espectaculars en un recorregut accessible i ple d'encant.
🌉 El segon pont penjant més llarg del món està al costat de Catalunya
Història de la Via del Nicolau
Construïda entre 1914 i 1916, la Via del Nicolau va ser concebuda per transportar fusta des de Gisclareny fins a Guardiola de Berguedà. Tomàs Nicolau Prieto, propietari de la serradora de Berga, va promoure aquesta infraestructura que, després de caure en desús a mitjans dels anys 30, va ser restaurada el 2009 per a usos turístics. Avui dia, senderistes i ciclistes gaudeixen d'aquest recorregut que connecta Sant Joan de l'Avellanet amb el monestir de Sant Llorenç prop Bagà, passant per la vall del riu Bastareny.
Itinerari de la Via del Nicolau
L'excursió té una allargada 12 km d'anada i tornada i segueix el traçat de la Via del Nicolau. El punt de partida és l'Ecomuseu de Sant Joan de l'Avellanet. Des d'allà, comencem el descens suau al llarg de l'antic camí ferroviari de Nicolau, que travessa Bagà i culmina a Guardiola de Berguedà. El sender, ben senyalitzat i condicionat, alterna trams de sender, pista de terra i asfalt, sense presentar grans dificultats. L'Ecomuseu de Sant Joan de l'Avellanet, antiga casa de l'ermità Nicolau, acull una mostra de la flora i fauna del parc. Al costat del museu, un panell informatiu detalla els treballs de recuperació realitzats el 2009.
Comencem el descens per un còmode camí de terra en direcció aquest, creuant un bosc predominat per pi silvestre. La vista de la vall del Bastareny a la nostra esquerra és espectacular, ressaltant les diferències de vegetació entre els pendents assolellats i ombrívols de la vall.
Un dels punts culminants de la ruta és la passarel·la del Nicolau, un pont penjant de més de 35 metres de longitud. Des d'aquí, les vistes són impressionants i és un lloc perfecte per a una pausa i fotos. Més endavant, arribem a una vagoneta carregada de fusta, recordatori de l'ús original de la Via del Nicolau. Continuem fins al mirador de la vall del Bastareny i després travessem tres túnels, tots ben condicionats per al pas.
El camí segueix cap a Bagà, on una desviació permet explorar el centre històric de la localitat. Continuem cap al tercer túnel i després cap a una pista asfaltada que ens porta al monestir de Sant Llorenç prop Bagà, una joia romànica consagrada en 983 i restaurada recentment. Des del monestir, el camí de tornada segueix el mateix traçat fins a l'Ecomuseu de Sant Joan de l'Avellanet. Just abans d'arribar, pugem a la petita ermita de Sant Joan de l'Avellanet, una església romànica del segle XII amb una peculiar porta lateral.
Mapa de la Via del Nicolau