Si hi ha una cosa en la qual la gran majoria dels humans coincidim, és que les paneroles són fastigoses i desagradables. Són unes criatures de les quals t'allunyes el màxim possible i lluites per mantenir-les allunyades de casa teva. Doncs ara imagina't un món on una de les fonts de nutrició més prometedores prové d'aquests insectes que tant de rebuig generen. Pot semblar una novel·la de ciència-ficció, però has de saber que la llet de paneroles està triomfant en el món de la nutrició. Sí, ho has llegit bé: llet de panerola. Abans que tanquis aquest article amb cara de fàstic, deixa'ns explicar-te per què aquesta font podria convertir-se en el superaliment del futur.
🧳 Els 5 trucs més enginyosos per no pagar maleta en viatjar en avió
🛜 Jocs ocults a Google que no coneixes i als que pots jugar inclús en mode avió
Descobreix el superaliment del futur
Primer de tot, expliquem que és la llet de panerola. El primer que cal aclarir és que aquesta “llet” no prové de les paneroles que veiem normalment a Catalunya o a Europa, sinó que prové d'una espècie específica coneguda com a panerola de l'escarabat del Pacífic (Diploptera punctata). Aquesta espècia es pot trobar, sobretot, en països asiàtics i estats oceànics. A diferència de la majoria de les paneroles, aquestes criatures donen a llum cries vives. Per nodrir els seus embrions, produeixen una substància rica en nutrients semblant a la llet, que conté cristalls de proteïnes.
Però, què fa que la llet de panerola sigui tan especial? Resulta que aquests cristalls de proteïnes tenen una gran quantitat de nutrients. Contenen tots els aminoàcids essencials, el que significa que proporcionen una font de proteïnes completa, a diferència de la majoria de les proteïnes d'origen vegetal. De fet, alguns estudis suggereixen que la llet de paneroles conté tres vegades més proteïnes que la de vaca. Per a alguns, pot ser considerada un “superaliment”.
Un dels coautors de l'estudi publicat per la Unió Internacional de Cristal·lografia afirma el següent:
"Els vidres són com un àpat complet: tenen proteïnes, grasses i sucres. Si et fixes en la seqüència de les proteïnes, també disposen de tots els aminoàcids essencials".
Tot això fa que la llet de panerola sigui ideal per a qualsevol persona que necessiti un augment ràpid d'energia i també una opció excel·lent en situacions en què els aliments poden escassejar.
Una font de proteïnes sostenible
Cal destacar que aquesta llet no només ofereix beneficis nutricionals, sinó que la seva producció també podria ser molt més amigable amb el medi ambient que altres productes, com la llet de vaca. La ramaderia tradicional requereix extensions de terra enormes, grans quantitats d'aigua i emet alts nivells de gasos d'efecte hivernacle. En canvi, la llet de panerola podria produir-se en espais molt més reduïts i amb menys impacte ambiental.
Avui en dia, els humans podem consumir llet de panerola?
Actualment, la producció de llet de paneroles encara es troba en fase d'investigació i no està disponible per a consum humà. De fet, hi ha reptes importants per a la seva producció, principalment perquè aquestes paneroles són insectes relativament petits i, per tant, aconseguir fer llet suficient per al consum humà és tot un repte per als investigadors. A més a més, la seva extracció també es força complicada.
Tot i això, davant de tots els beneficis que presenta, és molt probable que en un futur es trobi la manera de sintetitzar-la i es pugui generar un làctic que ajudi a persones amb desnutrició i que ofereixi una font de proteïnes sostenible.
Així doncs, tot i que la idea de la llet de panerola no sigui gens agradable per a ningú i causi molt rebuig, val la pena mantenir la ment oberta!