Hi ha llocs bonics, hi ha llocs preciosos, i després hi ha llocs que són especials. Que destaquen perquè són únics i estranys, perquè són màgics i tenen una qualitat onírica que els converteix en racons genuïns i incomparables. De vegades aquest lloc només existeix durant una època de l'any. Altres vegades, la màgia ocorre 24/7. I Catalunya té molts racons així. Cada català ha descobert el seu propi. Aquí et proposem els que més ens fascinen a nosaltres.

🏰 Descobreix el castell templer més imponent de Catalunya: et deixarà sense alè

🥾 D'excursió pels 5 monestirs catalans més interessants i espectaculars de Barcelona

 

Un parc surrealista fet de fusta i materials reciclats

Josep Pujiula i Vila va ser el creador d'un extravagant parc conegut com "les cabanes d'Argelaguer", al costat de la població del mateix nom. Conegut com "l'home de les cabanes" o "el Tarzan d'Argelaguer", aquest torner retirat va dedicar 45 anys a construir (i reconstruir cada vegada que es deteriorava) el també anomenat Parc d'en Garrell. Aquí va construir tota una sèrie de torres, casetes, laberints, estanys, escultures fetes amb fusta i materials reciclats, que donen al conjunt, un aire únic i estrany.

Cabanes Argelaguer
L'oníric paisatge de les cabanes. Imatge: Flickr/Monicajc CC BY-NC-SA 2.0.

Pujiula va morir el 2016, i des d'aleshores ningú no s'encarrega del manteniment del parc, que si no s'ha desmantellat encara és perquè el Consell Comarcal de la Garrotxa l'ha nomenat Bé cultural d'interès local. Millor visitar-lo i deixar volar la imaginació abans que desaparegui o sigui impracticable!

Una ermita en un volcà

Si t'animes a visitar les cabanes d'Argelaguer, aprofita el viatge per descobrir un altre racó únic que és molt a prop. I és que la zona volcànica de la Garrotxa és un espectacle sempre, igual que una visita a la Fageda d'en Jordà. Però avui ens centrarem en un dels volcans, el de Santa Margarida, que té dins del seu con una ermita.

Volcà de Santa Margarida, Garrotxa
En el passat aixecaven ermites als llocs més insospitats. Imatge: Carquinyol, CC BY-SA 2.0.

Aquesta ermita va ser erigida durant l'Edat Mitjana, difícil precisar quan, perquè un pastor va trobar allà en meitat del cràter, en un clot, una estàtua d'alabastre de la Verge, i quan a un se li apareixia una verge, un aixecava una ermita al lloc exacte. Per desgràcia, dos terratrèmols durant el segle XV van enderrocar l'edifici, que es va mantenir en ruïnes fins i tot que al segle XIX es va aixecar de nou, en teoria imitant l'estil original.

Dins, per cert, podràs veure la talla d'alabastre de la Verge. Però és una rèplica: l'original es guarda i exposa al Museu Diocesà de Girona. De tota manera, el que fa màgic el lloc és la seva nua petitesa solitària, allà en mig del volcà. Un dia boirós tardoral, és com un miratge.

La cova que va poder inspirar a Gaudí

Qualsevol edifici de Gaudí podria ser un d'aquests llocs màgics i misteriosos de què estem parlant, però, i si ens n'anem a una de les seves possibles inspiracions?

 

També conegudes com a coves de Collbató o coves de Montserrat, són unes coves que perforen l'interior del massís de Montserrat, però diferents a les coves que solem veure. Es tracta d'un sistema càrstic en conglomerats calcaris, pel que tant les parets de la cova com les formacions de l'interior són una mica diferents a les d'altres coves. Tenen unes formes ondulants i gairebé poligonals que recorden, en efecte, a l'obra de Gaudí. Per això es creu que van inspirar el geni, si bé no existeix una certesa absoluta que les visités, cosa, que sí que van fer altres personalitats catalanes com a mossèn Cinto Verdaguer o Santiago Rusiñol.

Fes-te una escapada aquesta tardor a algun d'aquests tres enclavaments (o als tres) i digues-nos si no es tracten de llocs absolutament màgics, únics, i amb un atractiu punt de misteri i estranyesa.