Una de les principals causes d'estrès i saturació en el treball i la vida en general és l'acumulació de responsabilitats i tasques pendents. Arribes al matí i tens les cinquanta coses previstes a l'agenda, més unes altres cinquanta d'imprevistes, la quota diària d'interrupcions... i així no es pot treballar. Per sort, una eina com la matriu d'Eisenhower ens ajudarà a discriminar i guanyar eficàcia en aquest caos. Perquè, al final, el problema no és tant el volum de tasques pendents com errar l'ordre de prioritats en realitzar-les.

⏱ Domina el rellotge: 7 tècniques per gestionar el temps que enfortiran el teu lideratge
 

💪 Desbloqueja el teu potencial: 6 hàbits per ser més productiu que et seran de gran ajuda
 

Què és la matriu d'Eisenhower i en què consisteix

Tot va començar amb un discurs que va donar el 1954 el 34è president dels Estats Units, Dwight D. Eisenhower, en el que va dir:

"Tinc dos tipus de problemes, els urgents i els importants. Els urgents no solen ser importants, i els importants mai no són urgents".

L'expert en administració d'empreses Stephen Covey, conferenciant i autor del supervendes Els set hàbits de les persones altament efectives, va agafar aquesta frase d'Eisenhower i la va utilitzar per dissenyar la matriu que porta el seu nom, i que és un sistema molt pràctic per discriminar i organitzar les tasques depenent de la seva urgència i la seva importància. I el millor és que una matriu d'Eisenhower és molt fàcil de fer... si aprens a distingir bé.

La matriu d'Eisenhower i com distingir l'urgent de l'important

El nostre bloqueig davant d'una allau de tasques, o la nostra saturació per no acabar-les mai, ve que sovint no tenim temps per distingir l'urgent de l'important, i treballem de forma desordenada i ineficaç.

matriu d'eisenhower 2
Distingir l'urgent de l'important és la clau d'una matriu d'Eisenhower. Imatge: Towfiqu98

Una tasca urgent és aquella que requereix la teva atenció immediatament. La que, si no compleixes, passa quelcom desagradable: es venç un termini, un client s'enfada, un cap t'esbronca, o el gerro que acaba de tirar el gat està trencat en mil trossos a terra i algú pot tallar-se.

Una tasca important és aquella el resultat de la qual tindrà un gran impacte. Una cosa que compta a llarg termini: pot ser un projecte a un any vista, la cerca de clients i contactes comercials per fer créixer el teu negoci, o acabar un llibre. Aprendre a distingir entre ambdós tipus de tasques és la part fonamental de l'organització diària, i la base de la matriu d'Eisenhower.

Com es fa una matriu d'Eisenhower

Has de dibuixar dues columnes, creuades amb dues files, de manera que quedi un quadre amb quatre quadrants.

  • La primera columna és l'urgent, i la segona el no urgent.
  • La primera fila és l'important, i la segona el no important.

Així, aconseguim els següents quatre quadrants:

Quadrant 1: l'urgent i important 👉 FER

Aquestes són les tasques que mereixen tota la teva atenció: aquelles amb efectes importants a llarg termini, i que a més tenen terminis propers o cal resoldre de manera immediata.

Quadrant 2: el no urgent i important 👉 PROGRAMAR

Aquestes tasques no tenen un termini aclaparador a sobre, però no pots oblidar-te'n perquè són rellevants per als teus objectius. Per tant, has de programar-les i planificar el temps que podràs dedicar més endavant, quan l'urgent et deixi espai.

Quadrant 3: l'urgent i no important 👉 DELEGAR

Sovint hi ha tasques que són urgents, que s'han de fer, però són més aviat molèsties per a tu perquè no requereixen les teves habilitats específiques, i qualsevol altra persona podria fer-les. En aquests casos, és adequat delegar-les en altres persones del teu equip.

Quadrant 4: el no urgent i no important 👉 DESCARTAR

Aquí és el final de la cua. Aquelles tasques que ni importen gran cosa ni tenen cap urgència. Normalment, tampoc no porten massa temps.

matriu d'eisenhower 3
Amb la matriu d'Eisenhower millora el flux de treball. Imatge: Rawpixel.

Consells per fer la teva matriu d'Eisenhower

Ara, posa't a fer llistes de tasques i ves classificant-ne cada una al seu quadrant. Idees a tenir en compte:

  • És millor separar una matriu d'Eisenhower professional d'una de personal. Això sobretot per als que treballen a casa, i s'enfronten al mateix temps a un projecte, a un client, a un nen malalt o a la rentadora que ja ha acabat.
  • Limita les tasques que posaràs a cada quadrant. Si en poses massa t'atabalaràs igual, i de tota manera, és impossible que ho facis tot, per la qual cosa hi ha algunes tasques que han de posposar-se tant sí com no.
  • De vegades és millor començar pel quadrant 4 que per l'1. Si les tasques a eliminar són ràpides, treu-te-les de sobre, i així pots tornar al quadrant de l'important i l'urgent amb el 100% de la teva atenció.

Prova de fer una matriu d'Eisenhower i veuràs com amb aquesta manera d'organitzar les tasques ganes eficàcia i control sobre la muntanya de responsabilitats diàries.