Aquest psicòleg, professor, divulgador i autor de 'Por qué creemos en mierdas', arrasa a les xarxes socials amb les veritats que escup. Ramón Nogueras es presenta en la seva pàgina web amb la seva gràcia granadina de naixement i deixa bé clar que ell només fa psicologia basada en la ciència, sense bestieses ni ximpleries. El seu últim llibre, publicat per Kailas Editorial, exposa sense embuts “les merdes” a què ens aferrem els humans en aquest món de bombardeig informatiu i recalca que majoritàriament es tracta de falòrnies i supersticions sense base científica.
💑 6 petites coses que pots fer per millorar una relació que es deteriora
💔 Això és el que està fent que les teves relacions fracassin: aprèn a solucionar-ho
Volem apropar-te més a la saviesa d'aquest psicòleg espanyol explicant-te les mentides que tots ens hem empassat sobre la psicologia. Nogueras ressalta aquestes 3 mentides sobre la psicologia positiva que han entrat al nostre cap com un ganivet a la mantega.
Les tres mentides de la psicologia positiva que ens hem empassat amb patates
Ramón Nogueras diu
"És important distingir entre pseudociència i altres merdes, i ciència que s'ha fet malament (per metodologia errada, per errors de disseny, o fins i tot per frau)"
i això és justament el que comenta en aquest vídeo:
Són aquestes mateixes tres mentides sobre la psicologia positiva de les quals volem posar-te en preavís.
1. Posats de poder
El 2010, la psicòloga Amy Cuddy, juntament amb altres companys, va iniciar un estudi sobre les “postures de poder”. Postulaven que adoptar posats de poder a l'estil Superman podia augmentar els nivells de testosterona i baixar el cortisol. Aquest efecte positiu, suposadament, ajudava a integrar-se millor a les relacions socials i a negociar en qualsevol situació. Nogueras aconsegueix desmentir-ho gràcies als estudis posteriors a la primera investigació. L'estudi es va replicar 3 vegades més i els resultats van ser fins i tot contraris als del primer registre. Malgrat que aquests resultar-vos van ser difosos, Nogueras ressalta que Amy Cady continua divulgant la seva teoria davant de les orelles sordes de les quals no volen saber la veritat i avui pot veure's que molts de polítics i famosos adopten aquestes “postures de poder” en les seves exposicions públiques.
2. Ràtio de la felicitat
Bárbara Fredick i Marcel Posada van exposar al món la seva teoria sobre l'existència d'una equació que li posava un valor exacte a la felicitat. Si volies ser feliç havies de tenir tres emocions positives per cada una negativa. Afirmaven que, aplicant aquesta equació, la felicitat estava assegurada. Però van haver d'enfrontar-se amb Nick Brow, un informàtic que es trobava de casualitat en un màster de psicologia positiva escoltant aquesta teoria sobre la ràtio de la felicitat i, com no li encaixava en absolut, va demanar ajuda el físic Alan Sokal i van acabar escrivint una crítica que demostrava que les matemàtiques aplicades eren errònies. Encara que la seva crítica desmentia la idea que existís aquesta ràtio de la felicitat, Fredick sí que va continuar amb la seva falòrnia solcant internet.
A nosaltres ens agrada més la idea de desaprendre els hàbits que ens impedeixen de ser feliços.
3. Les afirmacions positives
Aquesta última mentida de la psicologia positiva que apunta Nogueras tracta sobre les afirmacions positives. Dir-se coses positives ens fa sentir que podem aconseguir el que ens proposem. No és tan cert, segons va demostrar en un estudi la psicòloga Grabiele Oettigen. Per obtenir aquest efecte positiu calia sumar-los a les visualitzacions positives la visualització de la realitat i dels obstacles a enfrontar. Només així, va demostrar Oettigen, és possible afirmar que les autoafirmacions positives serveixen.
Nogueras ens adverteix que a la psicologia positiva cal llegir-li la lletra petita, perquè no és un frau, però és una ideologia que s'ha de revisar. Caldrà caminar-se amb set ulls abans de creure'ns qualsevol cosa i llegir el seu llibre “Por qué creemos en mierdas”.