No saps què fer per Setmana Santa a Catalunya? Hi ha un preciós poble situat al nord del Baix Empordà on la tradició cristiana de la Passió durant aquests dies festius es converteix en una representació teatral de carrer que acaba amb l’esperada Dansa de la Mort, representada per persones vestides d’esquelets. La població de la qual parlem és Verges, una preciosa vila situada sobre un petit turó envoltat d’arbredes i de les terres de conreu que s’estenen a la riba esquerra del Ter. Aquí t’expliquem tot el que hi pots fer i veure, que no és poc!
 

📆 Quan és Setmana Santa 2024 a Catalunya i Espanya?

👻 El poltergeist maligne que va destruir la pau d'una família a Verges

 

Per què visitar Verges durant la Setmana Santa

Verges i el seu entorn és una zona que sempre és digna de visitar, però durant la Setmana Santa té encara més sentit organitzar una sortida a aquesta població perquè cada Dijous Sant allà s’hi pot viure la tradició cristiana de la Passió, una processó que té més de 300 anys d’història i que, independentment de les creences religioses que es tinguin, és digna de veure.

La processó representa el drama de les darreres hores de Jesucrist. El que més crida l’atenció és que arrenca a les 12 de la nit des de l’església del poble i avança sota l’única llum de les torxes enceses.

Tothom espera la interpretació de la Dansa de la Mort, on cinc persones vestides d’esquelets ballen al so d’un tabal i ho fan col·locant-se en forma de creu. Altres 5 esquelets es queden estàtics. Verges és l’única població catalana que conserva aquesta escenificació, i per aquesta raó lava ser declarada Festa tradicional d’interès nacional el 1983.

No et pots perdre el carrer de l’Orient, conegut com el carrer dels Cargols. És l’únic que conserva la tradició lluminosa que havia ambientat part del recorregut de la Processó abans de la instal·lació de la xarxa elèctrica. La tradició consisteix a enganxar closques de cargols a les parets de les façanes de les cases del carrer, dipositar-hi un ble omplir d’oli de fregir els bunyols. Aquestes closques de cargols esdevenen originals llànties que il·luminen el carrer.

Què més veure a Verges

Visitar Verges durant la Setmana Santa és una oportunitat d’or per conèixer els seus llocs d’interès. S’ha de tenir en compte que la part més antiga de la població es va construir durant l’època medieval i encara hi trobem construccions que són veritables supervivents de la vila medieval. Entre tot el que pots visitar destaca:

  • El Castell. D’època medieval, el castell de Verges ha estat declarat Bé d’Interès Nacional (BCIN). L’únic que queda del castell és un mur d’uns deu metres de llarg per cinc d’alt que actualment és la paret posterior de la Casa de la Vila. 
  • Església parroquial de Sant Julià i Santa Basilissa. Està situada al nucli antic de la vila i data de 1760. Hi podem veure un campanar d’estil neoclàssic i un absis semicircular d’estil romànic.
  • Recinte fortificat. Envolta la part més antiga del poble i també ha estat catalogat com a bé cultural d'interès nacional (BCIN). A la Plaça Major s’hi conserven algunes magnífiques mostres de la muralla, que ha sobreviscut al pas dels anys.  
  • Molí de Verges. A la part occidental del recinte fortificat hi trobem l’antic abeurador, que era a uns 15 cm de fondària i tenia un lleuger pendent que el comunicava amb el rec del Molí. Des de l’abeurador, seguint el fossat per on transcorre el rec del Molí,  hi ha un fragment de mur ben conservat. Al final del tram hi ha el molí de Verges. Segons els historiadors, aquest molí havia estat el molí hidràulic fariner dels senyors de la baronia de Verges en el segle xv i es diu que famílies com els Marimon, els Albert, els Sentmenat o els Ciutadilla deuen a l’explotació dels recursos hídrics transformats pel molí bona part de la seva fortuna.
  • Font vella. Aquesta font que ja no raja es coneixia també amb el nom de “Font de l’Abeurador” que es va construir al 1885 arran de l’epidèmia de còlera per controlar la salubritat de les aigües de consum.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!