Els barcelonins, també coneguts com a pixapins, camacus o “si us plau, surt d'aquí, que aquest camp és propietat privada”, són aquells pintorescs ciutadans caracteritzats per viure en Barcelona, la capital de Catalunya, del modernisme, dels carteristes i dels contenidors cremats.
📲 3 apps gratuïtes que no coneixes i necessites per a gaudir al màxim dels teus viatges!
📌 Trucs perquè el mòbil sobrevisqui a la calor aquest estiu
Tanmateix, tot i la temptació o les aparences des de fora que ens puguin suscitar als camperols i provincians d'accents graciosos que habitem més enllà de la ronda de Dalt, no es tracta d'un grup homogeni de persones. Hi ha molts mites i estereotips generalitzats sobre ells que no corresponen a la realitat. Des de la secció estiuenca de La Gandula d'ElNacional.cat et portem uns quants exemples:
Modernets
Molt s'ha sentit això que a Barcelona tot són moderns amb ulleres de pasta, barbes, camises amb estampats que atempten contra la convenció de Ginebra i que només s'alimenten d'Heüra, kale i quinoa. Això i tot, això no és ben bé cert. Aquest perfil de barceloní prolifera en zones com Gràcia, el Born, Poble Nou i d'altres, i té entre uns 16 i 35 anys, però una ciutat tan gran té de tot. A Barcelona hi ha una àmplia fauna, que donaria per fer tres temporades de 'El hombre y la tierra': boomers i avis que esmorzen callos, un xato de vi i una copeta de conyac al Gòtic o a Nou Barris a les 9 del matí; adolescents amb patinets elèctrics afiliats al gremi de carteristes de Ciutat Vella, el més potent del sud d'Europa; o senyorets de l'Eixample o Sarrià-Sant Gervasi empipats perquè amb les superilles no poden ficar el BMW a la porta del dentista. Barcelona és, en definitiva, diversa i plural.
No se'ls veu més enllà de la ronda de Dalt
És un mite comú que mai no s'ha vist que un barceloní amb amics provincians quedi amb ells fora de la metròpoli, i que som sempre els camperols els que hem d'agafar la Renfe o els 'ferrocarrils' per baixar fins a Plaça Catalunya i veure'ns a la sortida sota el Triangle. Però això és un altre mite, no tots els barcelonins tenen picors quan s'allunyen massa de la contaminació ambiental, i jo he vist casos diversos de barcelonins que han fet l'esforç de comprar-se un bitllet de més d'una zona i sortir de la capital per anar de turisme a les províncies.
Tenen molta pasta
També he escoltat bastant que els barcelonins manegen molta pasta, per això que han de pagar mínim uns 800 euros al mes per poder viure un 'zulo' que fa semblar els que es veien pel País Basc com un palauet de Pedralbes. Però això és un altre mite, hi ha una àmplia gamma de barcelonins que subsisteixen amb sous humils i que, fins i tot, els hi dona per sortir de tant en tant a fer un cafè, a més de pagar el lloguer. El secret? Del dia 15 de mes en endavant només es menja arròs i macarrons. Bé, ben mirat, molta 'pasta' tenen també, doncs.
Tots vesteixen de muntanyistes
Un mite molt estès per Les comarques™️ és que els barcelonins només vesteixen de muntanyistes, amb botes i xandalls Quechua i un bon pal de caminar a cada mà. Però no és l'última moda a Gràcia, a la ciutat vesteixen normal. L'únic que quan surten a visitar les províncies pel cap de setmana, es preparen bé pel que es puguin trobar i passegen per l'avinguda del Blondel de Lleida com si vinguessin de fer-se la Pica d'Estats.
No han vist mai una cabra
Bastant relacionat amb l'anterior mite, hi ha molt camperol allà pel Bages que es pensa que un barceloní no ha vist mai una cabra o una vaca i es pensa que la llet ve del Mercadona. Però això és mentida, un altre mite. Tot bon barceloní ha fet una estada al camp per abraçar arbres i connectar amb si mateix a la natura; i només els barcelonins d'Hacendado no tenen una furgoneta camper per anar a visitar tot el camp que hi ha més enllà del nus de la Trinitat. A més, més d'un s'ha perdut en pujar a Cadaqués o baixar a Salou i ha vist més d'un animaló per les carreteres comarcals fins a tornar a trobar el camí a l'AP-7.