L’ampolla de vidre és i ha sigut, l’envàs més utilitzat per al consum de begudes, sobretot al sector de l’hostaleria i la restauració, on continua essent el més consumit.
I per aquest motiu, estem molt acostumats a preferir les begudes en ampolla, però la veritat és que el vidre fa molt de temps que ha deixat de ser el millor envàs, deixant el seu lloc a la llauna, un recipient molt més optimitzat per a la conservació de líquids.
Lluny ha de quedar allò de “és que la cervesa en llauna té un gust diferent, com a oxidat, a metall”. En l’actualitat, l’envàs de llauna ja no es fabrica amb d’acer, sinó que el fan d’un aliatge d’alumini que, a més, incorpora un revestim molt prim de plàstic amb la finalitat de mantenir separat el líquid de l’envàs i evitar possibles oxidacions. Des de La Gandula, t'expliquem tots els beneficis de consumir cervesa de llauna.
💘 5 coses que tenim a Catalunya per les quals la resta del món ens enveja
🏖️ Aquestes són les platges més perilloses de Catalunya aquest 2023
1. Deteriorament:
Sabies que la llum del sol fa malbé el contingut? Una de les principals raons per les quals les ampolles de cervesa són opaques és per evitar que el líquid es malbarati amb el contacte de la llum. A més, el vidre s’escalfa molt més que la llauna, un altre motiu de pes pel que fa a un possible deteriorament.
2. Conservació:
Si algun cop et veus una cervesa d’ampolla i sembla que no tingui gas, és que està malament. Això pot ser per un mal tancament de l’hermètica de l’envàs i que, malgrat que no és força habitual, produeix filtració d’aire. Aquest mal tancament es produeix per la xapa de l’ampolla, produint l’oxidació de la cervesa i, en alguns casos, la pèrdua del seu gas.
3. Refrigeració:
La cervesa, com més freda millor. Un dels avantatges principals de les llaunes en comparació amb les ampolles és que el material és molt més prim i fa que es refredi més ràpidament. De la mateixa forma, la llauna conserva molt millor la temperatura, per la qual cosa trigarà més a escalfar-se.
4. Comoditat:
Aquest motiu és bastant obvi, però és més còmode transportar llaunes que ampolles, tant per la seva forma com pel pes, podent col·locar-la en gairebé qualsevol espai. També val a dir que el cristall és un material que es pot trencar molt més ràpid que una llauna.
5. Reciclatge:
Actualment, l’envàs de llauna és un tipus de producte molt fàcil i ràpid de reciclar. Encara que un dels avantatges del vidre sempre ha estat aquest punt, fa temps que les marques, tant nacionals com internacionals, admeten que ambdós envasos són verds i reutilitzables.
El reciclatge d’alumini redueix un 95% la contaminació atmosfèrica que es genera a la seva fabricació, a més de requerir fins a un 90% menys d’energia en la creació de nous envasos, si ho comparem en el cost de produir una nova llauna a partir del material original.
6. Economia:
Veient tots aquests avantatges, també heu de saber que el cost de producció de l’ampolla de vidre és més econòmic que el de la llauna, encara que en el procés de compra final la llauna ens arriba a sortir més barata. Això és perquè, en el procés d’emmagatzematge, la llauna es pot apilar molt millor, economitzant espai i recursos.
I finalment, si ets dels que dius que t’agrada més la cervesa de barril, pensa que aquest tipus d’envàs és com una llauna gegant, així que ja no hi ha cap mena d’excusa per no passar-te a l’alumini, la teva cervesa ho agrairà i el teu paladar també.