Imagina misteriós un poble deshabitat, al costat d'|juntament ambun preciós embassament, en el qual una formació geològica natural imita la Gran Muralla Xinesa. No, no hem ajuntat tres idees aleatòries per enredar-te amb un lloc inexistent. Un lloc així existeix, i és molt a prop de Catalunya.
🗿 Descobreix aquest enigmàtic laberint de Catalunya on les pedres tenen cara i t'observen
🏡 Els 7 pobles més bonics de Girona: no te'n perdis ni un!
Acompanya'ns a descobrir els singulars paisatges que podem trobar en l'entorn del poble de Finestras, a la Ribagorça aragonesa, a tocar de la frontera amb Catalunya. Això sí, prepara't per a una excursió llarga!
El poble abandonat que amaga una formació rocosa d'allò més curiosa
Finestras, o Finestres (depenent de si qui l'anomenava parlava castellà, aragonès o català) no va ser mai un poble gaire gran, però quan el 1960 es va començar a construir l'embassament de Canelles (en el curs del riu Noguera Ribagorzana, al seu pas per la serra del Montsec a cavall d'Osca i Lleida), el poble va quedar definitivament condemnat. Avui, només queden les seves escasses ruïnes, per les quals passejar sempre genera una mica de malenconia.
Per arribar a Finestres, tanmateix, fa falta un tot terreny capaç de passar per la pista forestal. Aquesta ha estat recentment recondicionada, però es continua recomanant deixar el cotxe a mitja ruta. Per començar, has d'arribar fins a Estopiñán del Castillo, però no entrar al poble, sinó seguir i just a la sortida, prendre la desviació a l'esquerra en la qual es veu una estructura minera abandonada. Segueix aquesta pista alguna cosa més de 5km fins a arribar al pont de Penalver, on podràs deixar el cotxe, i llavors sí, fer la resta de la ruta a peu. Porta aigua, que no hi ha fonts pel camí! En total, anar i tornar et portarà unes 4 hores.
Pel camí passaràs per Finestres, i des d'allà pots anar a la petita ermita de Sant Marc.
Des d'ella podràs veure no només el camí que et queda per davant, sinó ja l'embassament, i l'al·lucinant formació rocosa coneguda formalment com a Roques de la Vila, i més popularment com la Muralla Xinesa de Finestres.
Es tracta d'una sorprenent doble línia d'estrats verticals de roca calcària, un plec que es va anar erosionant i que ara genera tota la sensació de ser un d'enorme i gruixuda muralla, posada allà per gegants. És tan gran, que entre les dues capes es va aixecar una segona ermita, la de Sant Vicenç, i el castell medieval de Finestras, en les restes del qual podràs entrar (amb compte!).
Es tracta d'una d'aquestes excursions en les que és impossible que et surtin males fotos perquè l'entorn és espectacular, i l'efecte que fa topar de morros amb aquesta immensa "muralla xinesa" natural, és de les que deixen empremta. I el tenim al costadet de casa! Un gran pla per al cap de setmana, fent nit per la regió.