El pròxim dimecres, 18 de desembre, a les 17:00 hores, es presentaran els viatges-experiència per al 2025, que organitzen ElNacional.cat i Viatges Viñolas, amb el disseny del viatge i l’acompanyament en ruta a càrrec d'en Marc Pons, articulista d’història d’aquesta casa i professor d’història en diverses institucions privades.
Aquesta presentació es farà a la sala d’actes de l’Hotel Granados 83, a Barcelona (al carrer Enric Granados, 83).
En el decurs de l'acte s’explicaran les destinacions i les rutes i es farà públic el calendari dels viatges programats per a l’any 2025. Totes les persones que estiguin interessades a assistir-hi s’han d'inscriure escrivint al correu elnacional@vinolas.com. En el correu hi ha de constar el nom i cognom de totes les persones que assistiran a l’acte.
Ja us avancem que el tret de sortida per a aquest 2025 seran tres viatges amb un format “quatre dies-tres nits” a tres destinacions molt suggerents.
A finals de febrer anirem a Sevilla, per conèixer la seva part més coneguda: la Catedral i la seva Grada dels Esclaus, els Reales Alcázares, i el barri de Triana. I per “descobrir” aquella part més oculta als forasters: aquella que explica una època en què la ciutat va ser la porta d’Amèrica i que s’expressa a través dels enigmàtics temples de la Macarena, i de Jesús del Gran Poder. I, aquella altra Sevilla, encara més desconeguda, amb les misterioses ruïnes d’Itàlica i o el discret monestir de San Isidoro del Campo —el bressol del protestantisme peninsular—. I, sobretot, anirem a descobrir la gastronomia local: els restaurants més tradicionals i les bodegues més populars.
A finals de març anirem a Bilbao, per conèixer i descobrir una ciutat que durant dècades —quasi segles— va estar oculta sota una capa de sutge. A Bilbao visitarem els imprescindibles (les exposicions temporals del Guggenheim o les tavernes de Zazpi Kaleak —els carrers de la part històrica—). Però també “descobrirem” aquella Bilbao que no és a les rutes turístiques convencionals. Navegarem per la ria, per observar les dues “márgenes” (la dels rics i la dels humils) i el seu desenvolupament històric, que culmina al pont de Biscaia (una obra gegantina de ferro). I ens n'anirem a Gernika, per conèixer l’enigmàtica història del poble basc. Sense perdre mai de vista la gastronomia.
A finals d’abril anirem a la Camarga. Coneixerem els grans espais monumentals de Nimes “la Roma de França”. Coneixerem Pont du Gard, una extraordinària obra d’enginyeria de l’època romana; i Arles, la germana bessona i complement de Nimes, i el seu Museu Van Gogh. I l’enigmàtica vila de Sant Gil, que des dels seus silenciosos carrers explica que aquells edificis medievals van veure l’inici de la croada contra els albigesos (la persecució i genocidi més sagnants de l’Edat Mitjana europea). I, finalment, ens endinsarem a l’interior de la Reserva Natural per observar com, durant segles, l’aigua i el vent han modelat un dels paisatges més salvatges del continent.
Amb l’arribada de l’estiu, us proposem dos viatges amb unes rutes i, per tant, unes estades una mica més llargues.
A mitjan maig recorrerem el “Quadrilàter de l’Art”, la concentració d’art sobre un mateix espai territorial més gran d’Europa i, probablement, del món. En aquesta ruta coneixerem els imprescindibles i descobrirem els racons més insospitats de les ciutats més monumentals de vall del riu Po: Verona, Pàdua, Ferrara i Màntua; amb una escapada a les ruïnes romanes de Sirmione, al llac de Garda. En aquest viatge no tan sols coneixerem els grans edificis historicoartístics del “Quadrilàter” (com la capella dels Scrovegni, considerada la “Capella Sixtina del nord d’Itàlia”); sinó que ens submergirem en els carrers i carrerons, i places i placetes d’aquestes monumentals ciutats. Una experiència que desplegarem en set dies.
A finals de juliol i principis d’agost, recorrerem el quadrant sud-occidental d’Irlanda, la regió més salvatge d’aquella illa. Coneixerem a fons el comtat de Kerry; des de les seves cosmogòniques construccions megalítiques (a l’anomenat Ring de Kerry), fins als paisatges costaners o interiors més espectaculars (com els penya-segats de la península de Dingle, els congostos de Gap of Dunloe, la reserva natural de Killarney o la fantasmagòrica illa de Skelling Michael); passant pels castells medievals construïts durant l’etapa de dominació anglesa i l’acolorida ciutat de Cork. També a Irlanda tindrem oportunitat per endinsar-nos en la cultura cèltica, a través del seu folklore o de les seves professions tradicionals. Una experiència que desplegarem en vuit dies.
La verema la viurem a Bordeus. A finals de setembre recuperem el format “Quatre dies-tres nits” i ho fem viatjant a Bordeus, la ciutat més elegant d’Aquitània i de la façana atlàntica francesa. Bordeus és història, a través d’Elionor d’Aquitània i del Príncep Negre. Però sobretot és vi. I a Bordeus gaudirem de diverses experiències gastroenològiques: a la Cité du Vin, a la vila rupestre de Sant Emilió o, senzillament, gaudint d’una copa de vi a la terrassa d'una taverna o d’un Bistrot als barris històrics de Caputxins, de Sant Pere, de Sant Serni o de Chartons; a bord d’un vaixell navegant la Garona o contemplant l’antiga base de submarins alemanys de la II Guerra Mundial.
Finalment, ens queden els viatges de tardor. I en aquest punt ja podem avançar que estem preparant un parell de viatges per als darrers mesos de l’any, que una mica més endavant us detallarem. El primer el farem a mitjan octubre i serà d’una setmana de durada. La seva destinació serà la petita, civilitzada i desconeguda Eslovènia. Després de conèixer Ljubljana recorrerem els camins que condueixen cap a la costa, cap a la fina línia de mar del Friuli italià i de l’elegant Trieste i fins a les escarpades costes de la península croata d’Ístria. Una experiència lliurada a la història, a la cultura enogastronòmica, a la cultura musical i als extraordinaris paisatges naturals.
I en el format “Quatre dies-tres nits”, recuperaríem un viatge que ja hem fet, però que ha estat molt ben valorat pels nostres “viatgers”. Palerm, la misteriosa capital de Sicília, i Monreale, la seva germana petita, ens esperen el novembre; per conèixer les places i placetes, els mercats a peu de carrer, les catacumbes (les necròpolis caputxines i els amagatalls de la màfia) i els petits restaurants casolans als racons més insospitats dels barris històrics de la Vucciria, de Monte dei Pietat o de la Kalsa. Sense oblidar, naturalment, els grans edificis històrics: la capella palatina dels Normands, la Catedral, l’espectacular Casa Professa o el misteriós Oratori de Santa Cita.