Existeix un poble a Catalunya declarat bé cultural d'interès nacional que, amb les seves cases baixes amb teulada a dos vessants, murs de pedra i balconades de fusta característiques, ens recorda a Suïssa. Molts turistes i visitants, en arribar-hi, espontàniament diuen: "Oh, aquesta és la petita suïssa catalana!" Així i tot, aquesta denominació no és gens nova: va ser utilitzada per primera vegada el 1908 com a títol de la guia La petita Suïssa Catalana. Guia il·lustrada d'Olot i ses Valls, del clergue mossèn Gelabert. T'expliquem quina és aquesta bonica població catalana de la Garrotxa que et farà viatjar inevitablement al país Alpí i què veure en arribar-hi.
🗻 Els pobles més bonics de la "Suïssa catalana" per visitar aquest hivern, segons 'National Geographic'
Un poble català que recorda Suïssa
El pintoresc poble del qual parlem és els Hostalets d'en Bas, al municipi de la Vall d'en Bas (la Garrotxa). Aquest poble, declarat com a Conjunt Historicoartístic, va sorgir el segle XVIII entorn d’un hostal o hostalet, l'Hostalet de Can Llonga, on es paraven a fer nit els viatgers que anaven pel camí que unia Olot amb Vic. Aquest poble ha anat creixent, però manté la seva rusticitat original. A més, Alçant la vista cap a l’horitzó, es poden contemplar les impressionants cingleres de Falgars, on destaca la silueta de l’ermita de Sant Miquel de Falgars o Castelló. Diversos camins serpentejants permeten als visitants enfilar-se fins a aquest mirador natural, des d’on s’obre una panoràmica espectacular que abasta des de la plana fins al mar llunyà. A banda de gaudir de les meravelloses vistes, poden visitar diversos punts interessants a aquesta població.
- Carrer Teixeda. Es tracta del carrer principal del poble i és el lloc més característic de la localitat, donat que és on es troben les pintoresques cases de pedra i balconades de fusta que tant ens recorden als pobles alpins. Al final del carrer es veu el campanar de l'església.
- Església de Santa Maria. Data del segle XVIII i el seu campanar és visible gairebé des de tota la població.
- Monument a Francesc de Verntallat. Emplaçat a la cruïlla de la carretera d’Olot a Vic i la d’Hostalets, podem veure una impressionant obra escultòrica de pedra que fa 7,5 metres d'alçada per commemorar la figura de Francesc de Verntallat.
- Monument a la família pagesa. Aquest monument, molt a prop del dedicat a Francesc de Verntallat, representa un matrimoni pagès amb el seu fill, i al costat una al·legoria agrícola. És una obra original de l’escultor Modest Fluvià i data de l’any 1972.
Ruta de senderisme als Hostalets d’en Bas: ascens a Sant Miquel de Falgars
Seguint el camí que surt dels Hostalets podem arribar a una esglesiola anomenada Sant Miquel de Falgars o Castelló des d'on es gaudeix d'unes magnífiques vistes sobre la Vall. Una panoràmica certament espectacular. Podem deixar el cotxe a l’aparcament del poble que està a l’entrada del carrer. Ens hem de dirigir al centre d’Hostalets i enfilar en direcció nord fins a sortir dels Hostalets. Just a la sortida trobarem un trencant a l’esquerra que ens porta al cementiri. Es tenen bones vistes del Puigsacalm i, més a prop, a sobre mateix cap a ponent, de Sant Miquel de Castelló o de Falgars. Ja només cal seguir els senyals grocs, passar el petit cementiri, el Mas Teixidor, girar a la dreta just abans del Torrent i enfilar una petita senda a la nostra dreta tot just després del trencant, el camí està perfectament senyalitzat i no hi ha perill que ens equivoquem en aquesta part.
Seguint l’indicador de la carretera, entrem al bosc passant pel filat dels Vinyets fins a una zona d’alzines. Superem una forta pujada entre filats, que ens condueix al camí cap al cingle, seguint els senyals grocs i les fletxes vermelles. La pujada en ziga-zaga travessa una fageda abans d’arribar a Sant Miquel de Castelló, a 950 m d’altitud. Aquí trobem les restes d’un castell medieval, avui refugi del GEIEG, i un impressionant mirador de la Vall d’en Bas, Olot i el Pirineu.
Des d’aquest punt, seguim el camí en direcció a Falgars, passem una tanca metàl·lica i baixem seguint el GR-2 fins a l’església romànica de Sant Pere de Falgars (segles XI-XII). Falgars és un petit veïnat al voltant de la masia de la Coromina. La tornada es fa per una pista asfaltada, amb opcions de prendre dreceres seguint les marques fins als Hostalets d’en Bas, passant pel mas Tarrés i retornant al punt d’inici.