¿Sabies que els draps de cuina poden arribar a contenir més de 360 tipus diferents de bacteris, alguns d'ells amb el potencial de causar infeccions greus​? Pots pensar que això no passa si rentes els draps, però no és ben bé així.Segons un dut a terme per investigadors de la Universidad de Salud del Estado de México, el 63% de les restes de menjar i greix queden adherides als draps fins i tot després de rentar-los amb aigua i sabó, creant un entorn perfecte per al creixement bacterià​. 

Segons l'estudi, fins i tot després de rentar els draps de cuina amb aigua calenta i sabó, només s'elimina un 37% dels bacteris presents. La resta poden sobreviure gràcies a les condicions humides dels draps, la qual cosa facilita la seva proliferació. En alguns casos, la densitat de bacteris en aquests draps és comparable a la que es troba en excrements, un fet que és especialment alarmant per a la higiene a les nostres cuines​. No t'angoixis amb aquesta dada: les investigadores que van dur a terme l'estudi van revelar també un senzill truc que serveix per acabar amb les restes de menjar, el greix i els bacteris dels draps de cuina. 

🛋️ Adeu a les taques a la tapisseria del sofà

🧻 El truc viral per a netejar el lavabo que t'ajudarà a evitar malalties
 

Per què els draps de cuina sempre estan com greixosos

Els draps de cuina són una eina essencial en el nostre dia a dia. Ens ajuden a mantenir les superfícies netes, eixugar plats i eliminar restes de menjar. Tanmateix, aquests objectes aparentment inofensius poden ser veritables nius de bacteris potencialment nocius per a la salut. Això passa especialment quan els draps es mantenen humits i s'utilitzen repetidament sense una desinfecció adequada. En aquests casos es converteixen en un lloc ideal per al creixement de microorganismes, tant de bacteris més comuns (com Acinetobacter, Moraxella, Chryseobacterium i Staphylococcus), com de patògens més perillosos (com Pseudomonadaceae i Enterobacteriaceae).

Per aquesta raó és habitual que els draps de cuina quedin una mica greixosos, tot i després de ser rentats, i això és important perquè significa que poden actuar com a disseminadors de bacteris com Escherichia coli, Salmonella i Staphylococcus aureus, contaminant superfícies, plats i fins i tot les nostres mans. Això augmenta el risc de patir infeccions alimentàries. Segons els autors de l'estudi, la presència de patògens pot arribar a nivells que es consideren inacceptables per a un entorn domèstic​ si no es prenen mesures de neteja i desinfecció adequades.

El truc definitiu per netejar els draps de cuina 

Segons l'estudi publicat a la Revista de Enfermedades Infecciosas en Pediatría, ni el sabó ni el lleixiu convencional són suficients per eliminar completament els bacteris dels draps. En canvi, un mètode que ha demostrat ser altament efectiu és l'ús del microones. Els investigadors recomanen submergir el drap en aigua i escalfar-lo al microones durant dos minuts a màxima potència. Aquesta tècnica mata fins al 99% dels microorganismes presents, incloses els bacteris més resistents com E. coli i Salmonella​. Tanmateix, cal tenir precaució: abans de posar el drap al microones, assegua't que estigui humit per evitar que s'incendiï. També és important deixar-lo refredar abans de tornar-lo a utilitzar per evitar cremades.

Més consells per mantenir els draps de cuina ben nets

A més del truc del microones, aquí teniu alguns consells basats en les recomanacions dels autors de l'estudi per mantenir els draps de cuina nets i lliures de bacteris:

  1. Rentat freqüent: Neteja els draps amb aigua calenta i detergent després de cada ús. Si és possible, afegeix una petita quantitat de lleixiu per a una desinfecció extra.
  2. Assecat complet: Assegura't que els draps s'assequin completament després de cada ús. Els draps humits són un terreny fèrtil per al creixement bacterià.
  3. Rotació de draps: Utilitza un sistema de rotació amb diversos draps. Així sempre tindràs un drap net a mà mentre els altres es renten i s'eixuguen.
  4. Canvi regular: Substitueix els draps de cuina almenys una vegada a la setmana, o fins i tot amb més freqüència si els fan servir diàriament.
  5. Fes servir paper de cuina per netejar els greixos: Per netejar olis i greixos, utilitza paper de cuina d'un sol ús en lloc de draps reutilitzables, ja que aquests últims tendeixen a retenir el greix i esdevenen un focus de bacteris.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!