No deixes de rebre spam en el teu correu electrònic? Pot passar que, en deixar les dades del teu mail per registrar-te en una pàgina web o aplicació, aquesta dada es vengui a tercers. Si ets de les persones que marca explícitament la casella de no compartir aquestes dades i, tot i això, continuen arribant-te milers de correus d'empreses o remitents que no coneixes, aquest truc t'interessa! Gràcies a una molt desconeguda opció de Gmail podràs desemmascarar el culpable.
🛡️ Protegeix-te gratis de les estafes amb aquesta nova funció de Gmail, és superfàcil d'activar
📨 5 trucs per utilitzar l'IA a Gmail que t'estalviaran un munt de temps
Com saber qui està venent les teves dades
Per descobrir qui ven les teves dades, l'ideal -encara que gens factible- seria que en registrar-te en un nou portal, aplicació o botiga en línia utilitzessis un correu electrònic diferent. Així, si et registressis aquí amb el teu nom i un correu que només utilitzessis per a aquest lloc, diguem que és "tucorreo@gmail.com", en teoria només podrien entrar-te allà comunicacions d'aquesta empresa en concret. Si, de sobte, t'entrés una comunicació comercial al teu nom, però d'una altra empresa, seria clar que les teves dades han estat cedides.
Evidentment, seria una bogeria crear un correu electrònic cada vegada que et registressis en algun servei. Tanmateix, pots recórrer a un truc bastant desconegut de Gmail que et permet utilitzar infinites versions de la teva adreça electrònica sense haver de crear nous comptes. Sona difícil, però en realitat és una cosa molt senzilla!
Com disfressar el teu correu electrònic en segons
Això és possible gràcies a una funció que es diu plus addressing que et permet fer màgia amb la teva adreça de correu. És molt senzill. Quan et demanin el teu correu electrònic en registrar-te en algun lloc, en lloc de posar la teva, has de fer el següent:
- Afegeix alguna cosa després del teu nom d'usuari, però abans del símbol "@", utilitzant un signe de més (+) i qualsevol cosa que se t'ocorri. Per exemple, si el teu correu és "tucorreo@gmail.com", pots tenir "tucorreo+paginaweb@gmail.com" o "tucorreo+ofertas@gmail.com". Tots els correus enviats a aquestes adreces "noves" arribaran a la teva bústia de "tucorreo@gmail.com".
- Si alguna vegada intentes utilitzar aquest truc i no et funciona perquè el lloc no accepta el signe de més, Gmail té un altre truc. Pots canviar la part del teu correu que diu "gmail" per "googlemail". Per exemple, "tucorreo@googlemail.com" en lloc de "tucorreo@gmail.com". Això fa que el lloc pensi que és una adreça completament diferent, però en realitat, tots els correus arribaran a la teva safata d'entrada de Gmail.
Un truc bastant útil és crear correus on el que col·loquis darrere del signe + sigui el nom de l'empresa en què t'estàs registrant (per exemple: "tucorreo+paginaweb@gmail.com"). Quan rebis correus d'aquesta empresa, veuràs que a la capçalera del missatge posa "per a: tucorreo+paginaweb@gmail.com". L'interessant és que si reps un correu d'una altra empresa a la qual se li han cedit les teves dades, en el destinatari ja et posarà la pista de qui ha cedit aquestes dades.
Què fer si descobreixes que estan venent les teves dades
Si descobreixes que les teves dades estan sent venudes de manera il·lícita, és important prendre mesures ràpides i efectives per protegir la teva privacitat i drets. Aquí tens alguns passos que pots seguir:
-
Guarda qualsevol evidència que demostri que les teves dades s'estan venent il·legalment. Això pot incloure captures de pantalla, correus electrònics...
-
Si el consideres important, reporta la situació a les autoritats pertinents. Això pot incloure la policia local, l'agència de protecció al consumidor o qualsevol altra autoritat reguladora que s'ocupi de la protecció de dades i la privacitat.