Fa tant temps que ja no s'estavella una bestiola contra el teu parabrisa que gairebé recordes amb nostàlgia aquelles vacances en què tornaves amb un cementiri d'insectes al teu cotxe. Pot ser que no fos gaire agradable, però era com un recordatori de les aventures viscudes a la carretera. Què ha passat? On han anat a parar tots aquests petits voladors? El fenomen del parabrisa, com es coneix popularment a aquesta situació, ha cridat l'atenció de científics i conductors per igual. La realitat és que aquest fenomen té múltiples explicacions i les seves conseqüències van més enllà d'una simple taca en el vidre. T'expliquem totes les teories!

🦟 Les plantes repel·lents de mosquits que has de tenir a casa perquè no et mengin els insectes
 

🦎 Deixa de matar aranyes i dragons a casa teva: Així és com et beneficien
 

On són tots els insectes?

La disminució en la quantitat d'insectes que s'estavellen contra els parabrises dels cotxes ha captat l'atenció de científics i curiosos des de fa més de deu anys. Aquestes són algunes de les teories que podrien explicar aquesta situació:

Disminució de la població d'insectes

El factor principal en el qual els experts van posar la causa és en la disminució de la població d'insectes provocada per l'ús excessiu de pesticides, la desforestació i urbanització.

Les alteracions en els patrons climàtics i les temperatures també poden afectar els cicles de vida dels insectes, la seva reproducció, alimentació i migració. Això podria explicar que cada vegada tornem de viatge amb els parabrises més nets d'insectes, però hi ha més raons.

Cotxes més aerodinàmics

Una altra de les teories apunta a l'evolució del disseny dels vehicles, que cada vegada són més aerodinàmics i amb un flux d'aire més eficient. I què té a veure això amb els insectes al parabrisa? Es creu que el disseny dels automòbils actuals impulsen als insectes cap a fora pel corrent d'aire que generen en desplaçar-se a gran velocitat. També es puntualitza que la inclinació del parabrisa és menor i ja no és tan vertical sinó més ergonòmica.

L'augment del trànsit és un altre factor determinant. En circular més cotxes a les carreteres, hi ha més corrents aerodinàmics que empenyen cap a fora als insectes.

Altres factors

El fenomen del parabrisa està vinculat a altres factors que influeixen en els insectes que ens creuem pel camí: la ruta de viatge (si és zona de sembra o rural), l'època de l'any i l'hora del dia. Els insectes abunden més en certs hàbitats humits i a determinades estacions de l'any, com durant l'època d'aparellament o migració. Els fars del cotxe també resulten molt atractius per als insectes.

Potenciar la biodiversitat i fer que hi hagi més insectes de nou és un dels nostres reptes presents. Imatge: Thayra.

En definitiva, la disminució d'insectes als parabrises és un fenomen complex i multifactorial. Comprendre les causes darrere d'aquesta tendència és crucial per prendre mesures de conservació i preservació dels insectes, que exerceixen un paper vital en els ecosistemes: pol·linització, dieta d'altres animals... si cauen els insectes, darrere d'ells, caiem tots.

Per aquesta raó hem de concentrar esforços en el primer dels factors, el de la disminució de la població d'insectes: és hora de recuperar-la. Amb jardins que atreguin, creant més zones verdes, protegint les existents, vigilant amb els pesticides i caminant cap a una agricultura regenerativa o orgànica, per exemple. Perquè, encara que de vegades puguin molestar-nos, un món amb bestioles, és un món millor i més sa!