Martina i Jan han estat els noms més posats a Catalunya aquest 2023, els quals, segons les dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), han desbancat Marc i Júlia, que durant anys han encapçalat el rànquing. Malgrat els canvis, tots dos continuen en el podi de noms més habituals per a nadons aquest darrer any, juntament amb Biel, Pol, Mia, Emma i Lucía. Unes dades importants a l'hora d'escollir nom per a un infant, el qual marcarà la seva vida. Hi ha qui busca paraules associades a la natura, d’altres que es decanten per alternatives més modernes, mentre que alguns prefereixen mantenir la tradició. A Catalunya, si bé no és l'habitual, encara hi ha qui utilitza noms de gran popularitat durant l'època medieval. Saps de quins et parlem? Aquests són 7 noms medievals que es continuen utilitzant a Catalunya!

👑 8 noms medievals catalans per a mares i pares indecisos 

🧚 Aquests noms de noia èlfics són melodiosos, màgics i poderosos
 

7 noms medievals que es continuen utilitzant a Catalunya

Arnau

L'origen del nom Arnau és germànic. Deriva d'Arnwald, amb l'arrel 'arin' (àguila) i 'wald' (govern), fet que li atribueix una vinculació amb el poder. A Catalunya es va popularitzar molt durant l'edat mitjana per la destacada figura del comte Arnau, personatge de la mitologia catalana. El 2023, un total de 257 infants van ser anomenats Arnau, nom que, malgrat ser popular, ha anat a la baixa.

Guerau

Durant l'època medieval, destacats personatges van dur aquest nom: Guerau IV de Cabrera, vescomte de Cabrera, Guerau III vescomte d’Àger, que el 2023 es va posar 13 cops, segons dades de l'Idescat. Antigament, era un cognom català i també té origen germànic, procedent de la forma Warinhard o Werne, que es pot traduir com a 'guerrer fort'.

Alfons

Nom masculí que també prové del germànic i de gran presència en la monarquia espanyola. En total, l'han portat 13 reis d'Espanya i té una gran tradició a l'estat. El 2023, a Catalunya es va posar 5 cops el nom d'Alfonso.

Hug

Forma catalana del nom d’origen germànic Hugh, que sorgeix de la paraula 'hug', la qual es pot traduir per 'intel·lecte' o 'esperit', segons el portal Nounat. Al llarg de la història, diversos nobles, ducs i comtes han portat aquest nom, que s'associa al lideratge. Actualment, és un nom poc popular i el 2023 només 8 infants es van anomenar així a Catalunya.

Agnès

D'origen grec, deriva de 'hagne', que significa 'pura'. Si bé és un nom grec, el cristianisme també se'l va fer seu per la figura de la Santa Agnès de Roma, una màrtir del segle IV. El nom va tenir molta popularitat durant l'edat mitjana, amb l'existència de reines i santes que el portaven. El 2023, un total d'11 nadons es van anomenar Agnès.

Guiu

La influència germànica també es reflecteix en el nom de Guiu que, malgrat tenir una forta presència a la tradició catalana, neix de 'Wido', que significa 'fusta' en germànic. A Catalunya, 23 infants es van anomenar Guiu el 2023, un nom amb molta presència històrica que s'ha anat perdent.

Elisenda

Originat en l'Europa medieval, està molt lligat a la cultura catalana a través de figures com Elisenda de Montcada, que va ser la reina consort de la Corona d’Aragó i fundadora del monestir de Pedralbes. Actualment, l'ús d'Elisenda s'ha reduït molt: el 2023 cap infant es va anomenar així i cal anar fins al 2021, quan 6 nadons van dir-se Elisenda.

Aquest cas no és excepcional i, de fet, les dades mostren que els noms medievals atribuïts al gènere femení s'han perdut més que els masculins. Per exemple, Ermessenda no s'utilitza a Catalunya des del 2016, mentre que Berenguera, Esclarmunda, Cixilona o Constança no apareixen als registres de noms de nadó de 1997 al 2023 de l'Idescat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!