La segona ciutat de Sèrbia és al Danubi, la qual cosa ha exercit una influència històrica en aquest lloc. Entre els segles XVIII i XIX, la ciutat es va convertir en una capital no oficial de la cultura sèrbia, encara que va ser breument interromput per la Revolució de 1848 quan els hongaresos van destruir la ciutat.
Tot el que es contempla avui és fruit d'una reconstrucció immediata, però no es va provocar que perdés res de la brillantor de Novi Sad.
Església del Nom de Maria
L'església més alta de Vojvodina és en la Trg Slobode (Plaça de la Llibertat) i s'eleva a 72 metres. Aquest temple va reemplaçar una església anterior que va ser atacada durant la Revolució de 1848.
Completada en només un parell d'anys el 1894, és una església catòlica amb un disseny neogòtic i un producte de l'Imperi austrohongarès.
Trg Slobode
Trg Slobode (Plaça de la Llibertat) també es coneix com a Plaça Svetozar Miletic, figura del que hi ha una estàtua del segle XIX en ella. Miletic va ser alcalde de Novi Sad i un constant mal de cap per a l'Imperi austrohongarès.
Algunes altres fites de la plaça són l'ajuntament neorenaixentista de 1895, l'Església del Nom de Maria i l'Hotel Vojvodina, que era el súmmum del luxe quan es va inaugurar el 1854.
Carrer Dunavska
És el millor punt de partida per fer un tomb per la ciutat. El carrer Dunavska (Danubi) és en part per als vianants i està vorejat de grans mansions i cases adossades. És un lloc per passejar i on es troben els amics des que la ciutat existeix.
Els edificis són gairebé tots de mitjans del segle XIX, construïts després que Novi Sad patís danys en la Revolució de 1848 contra l'Imperi austríac, estan pintades en tons pastel i allotgen restaurants, llibreries, botigues i cafès, mentre que els llocs al carrer serveixen crispetes de blat de moro i gelats.
Fortalesa de Petrovaradin
Petrovaradin havia estat en mans dels otomans durant 150 anys abans que l'Imperi dels Habsburgo se l'arrabassés en la Gran Guerra Turca.
El 1692, els austríacs es van dedicar a construir un baluard de defensa contra els otomans, una fortalesa amb unes dimensions que mai no s'havien vist.
La major part d'aquest edifici segueix dempeus, des de les seves capes de muralles angulars fins al sistema de catacumbes i túnels subterranis antisetge.
Pots reservar un recorregut pels túnels o passejar per la ciutadella, que té un museu d'història i restaurants amb vista al Danubi.
Torre del rellotge de Petrovaradin
En una plaça amb una gran vista del Danubi i Novi Sad es troba la torre del rellotge barroc de la fortalesa, ubicada dalt d'una de les portes del complex.
És possible que et fixis que alguna cosa va malament en l'esfera del rellotge, ja que la maneta gran s'ha canviat per la petita. Això es va fer perquè els pescadors que es trobaven més a baix al Danubi poguessin saber l'hora des de més lluny.
Hi ha bancs a les terrasses perquè gaudeixis del paisatge urbà de Novi Sad, i com mira cap a l'oest, aquest costat de la fortalesa és un plaer quan arriba el capvespre.
Sinagoga
L'actual sinagoga és la cinquena versió de l'edifici, que data de principis del segle XX. Abans de la Segona Guerra Mundial, Novi Sad tenia més de 4.000 habitants jueus, una població que ara es redueix a 400. La sinagoga és un bon monument per contemplar des del carrer, però si vols veure-la per dins, haurà de reservar-lo amb temps.
Vladicanski Dvor
El Palau Episcopal es troba entre els monuments més bonics de la ciutat. És un edifici d'estil serbiobizantí, amb una clara influència dels monestirs medievals.
Però el curiós d'aquest Palau Episcopal és que un bisbe encara viu en ell i, per tant, no es pot visitar, havent d'admirar-se des de fora.
Catedral de Sant Jordi
Aquesta és la principal església ortodoxa de Novi Sad. L'arquitectura és una espècie de renaixement barroc, ja que, com a gran part de la ciutat, l'edifici original del segle XVIII va ser destruït en la Revolució de 1848. Mentre que el seu exterior és discret, l'interior és molt exuberant.
Strand
La platja de sorra de Novi Sad al Danubi està oberta tot l'any, però realment pren vida de maig a setembre. És llavors quan l'hostaleria està oberta i pots llogar una gandula per passar el dia al costat d'un dels grans rius d'Europa. Si ets molt atrevit, també pots donar-te un capbussó al Danubi.